Menu background

Naar boven

Struinen door Koningsvallei en Luxor tempels

bouwsteen

 • Reisschema:
  Luxor
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Reissom:
  € 177,- p.p. bij 2 personen
Luxor, gelegen aan de oevers van de mystieke Nijl is het culturele én heilige middelpunt van de oude Egyptische beschaving. Deze bouwsteen mag dus eigenlijk niet ontbreken in je Egypte-reis. We regelen een anders-dan-anders bezoek aan Karnak, de 'tempel der tempels'. Samen met je gids, die egyptoloog of archeoloog is, fiets je naar het tempelcomplex. Natuurlijk heb je ook tijd om zelf de machtige Vallei der Koningen te ontdekken, waar je kan afdalen in de graftombes van farao's uit een ver verleden.✓ Sfeervol guesthouse met zwembad op de westoever

✓ Ontdek de Karnak-tempel op de fiets

✓ Liever niet op de fiets? Dan regelen we een minibusje

✓ Optioneel verblijf in comfortabel hotel en special stay mogelijk

✓ Optionele ballonvaart mogelijk

Luxor tempel reis
Decorative torn edge

Dag 1: Aankomst in Luxor, Egypte

De komende dagen ontdek je Luxor, in vroegere tijden de hoofdstad van Opper-Egypte, gelegen aan de vruchtbare oevers van de Nijl. Bij aankomst op het treinstation of de luchthaven staat onze chauffeur al te wachten om je naar het guesthouse te brengen. We kiezen voor een verblijf op de landelijke en rustigere westoever van Luxor. Het guesthouse ligt aan de oever van de Nijl en middenin het groen. Vanaf het dakterras heb je een geweldig uitzicht over de rivier en de oostoever. De tuin met palmbomen, het zwembad, het vriendelijke personeel en je Arabisch ingerichte bungalow, het voelt als een oase. Wil je vanavond buiten de deur eten, dan pak je zo het hotelbootje waarna je met 10 minuten lopen al restaurants met goede lokale kaart aantreft. Wij aten bij het guesthouse en dat was zonder twijfel de moeite waard.

Decorative torn edge

Dag 2: Luxor (oostoever – Tempel van Karnak)

Vroeg in de ochtend word je bij het guesthouse opgehaald door een medewerker van onze agent voor een bezoek aan Karnak, de tempel der tempels. Als er namelijk één tempel in Egypte is waar een gids echt de moeite waard is, dan is het Karnak. Vandaag ga je eens niet met de auto, maar lekker duurzaam op de fiets. Het is niet ver naar de fietsverhuur, waar je een comfortabele fiets krijgt toegewezen die wordt afgesteld op je lengte. Dan steek je de Nijl over met een motorboot waarop ook je fiets staat en dan op naar Karnak! Hier ontmoet je je gids. Gedurende 1300 jaar hebben vrijwel alle farao’s bijgedragen aan de bouw van wellicht het meest indrukwekkende bouwwerk uit de Egyptische oudheid. Je zult dan ook niet de enige zijn die de tempel komt aanschouwen. De meest gunstige tijd, ook vanwege de warmte en het ontlopen van grote groepen, is daarom vroeg in de ochtend. Maar met een eigen gids heb je al snel het gevoel van een voorkeursbehandeling en heb je bovendien het voordeel dat je echt alles kunt vragen en op je eigen tempo door de tempel kunt dwalen. Je fiets zet je voor de tempel op slot en met je gids verken je de Karnaktempel te voet.

Is fietsen niet helemaal je ding? Geeft het aan, dan regelen we de excursie per minibus. Het is wel belangrijk om dit bij boeking van je reis, of in ieder geval ruim voor vertrek, aan te geven.

Decorative torn edge

Na het oversteken van het plein loop je door de ‘laan der sfinxen’ richting de indrukwekkende ingang van de tempel. De meeste tempels van Egypte zijn gebouwd volgens vaste richtlijnen; zo ook de tempel van Karnak, maar de afmetingen zijn ronduit imponerend. Door verschillende voortempels kom je uiteindelijk in het centrum van de tempel, het absolute hoogtepunt van Luxor. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 6000 vierkante meter. Het unieke is het zuilenbos met ongeveer 130 enorme zuilen, van top tot teen versierd met uitgehakte hiërogliefen. Iedere keer als we hier komen valt onze mond open van verbazing. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe ze dit ooit voor elkaar hebben gekregen. Het fraaie is dat op sommige pilaren en delen van het oude plafond nog de oorspronkelijke kleuren te zien zijn.

De rest van de dag kun je naar eigen wens invullen, je kunt de Luxortempel bezoeken in het hartje van de stad, struinen door de smalle straten met souvenirwinkeltjes of lekker relaxen bij het zwembad van het guesthouse.

Decorative torn edge

Dag 3: Zelf op ontdekkingstocht

Vandaag kijk je zelf waar je zin in hebt, maar we geven je graag wat tips. Een bezoek aan de Vallei der Koningen vonden wij een absolute aanrader. Hier liggen nagenoeg alle farao’s begraven en tot op de dag van vandaag is het een walhalla voor archeologen. Er zijn momenteel meer dan 60 tombes ontdekt. De meeste daarvan zijn in de oudheid helaas al leeggeroofd, met uitzondering van het graf van Toetanchamon dat nagenoeg onaangeroerd werd ontdekt door Howard Carter en daardoor wereldberoemd werd. Dagelijks worden zo’n tiental graven opengesteld, in wisselende samenstelling. De gangen zijn versierd met kleurrijke hiërogliefen en reiken vaak tot diep in het gebergte door middel van geheime gangen en ruimtes.

Decorative torn edge

Na de Vallei der Koningen brachten wij zelf nog een bezoek aan de Graven der Edelen, met graven van hooggeplaatste priesters. Je vindt er muurschilderingen over dagelijkse taferelen ten tijde van het oude Egypte. Deze graven worden niet door alle reizigers bezocht, waardoor het er relatief rustig is en je er op je gemak kunt rondkijken. Ook interessant is de indrukwekkende Dodentempel van farao Ramses III (Medinat Habu), waar naast de farao ook de god Amon werd vereerd.

Decorative torn edge

Op de westoever vind je ook nog de beroemde Hatshepsut tempel, de Vallei der Koninginnen en Deir el Medina (het dorp waar de bouwers van de tempels en graven woonden en leefden).

Al deze sites bezoek je makkelijk zelf, maar een gids heeft wel echt een meerwaarde. Een gids vertelt je verhalen en boeiende wetenswaardigheden over het mystieke verleden en laat je plekken zien waar je zelf niet komt. Via onze lokale vertegenwoordiger regel je daarom makkelijk een gids en vervoer voor vandaag als je wilt. Vaak is het dezelfde gids die je Karnak heeft laten zien, wel zo fijn. Bespreek dit dan wel even bij aankomst in Luxor met onze lokale vertegenwoordiger. Met de Egyptische SIM-kaart die je bij aankomst krijgt, kun je altijd bellen en appen met onze vertegenwoordiger.

Decorative torn edge

Dag 4 vertrek uit Luxor – Egypte

Vanuit Luxor kun je per trein, traditionele zeilboot of cruiseboot richting Aswan in het zuiden reizen voor onze bouwsteen Aswan eiland tempels en tombes. Je heb dan ook de mogelijkheid om Abu Simbel te bezoeken. Heb je Aswan al gezien of reis je nu graag richting de Rode Zee? Dan regelen we privé-transfer naar de Rode Zee voor onze snorkel- en duikbouwsteen Snorkelbaai en duikkoraal of kies voor pure ontspanning. Is Luxor het einde van je reis? Dan regelen we een transfer naar de luchthaven.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Struinen door Koningsvallei en Luxor tempels

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Luxor tempels zwembad comfort
Luxor tempels slaapkamer comfort
Variant
1

Comfort hotel Luxor

 • Reissom:
  € 314,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  3 overnachtingen met ontbijt, fietsexcursie met gids naar Karnak, transfer van treinstation of luchthaven naar hotel

Spreken grandeur, een groot zwembad, tropische tuin en luxe je aan? Dan raden we je aan voor dit comfort hotel te kiezen. Op oostoever van de Nijl, op steenworp afstand van de Luxortempel, is het goed toeven. Hier geniet je van het grote zwembad en de immens grote tuin. Een groene stip in een drukke stad.

Decorative torn edge
Luxor tempels zwembad special stay
Tempels luxor badkamer special stay
Variant
2

Special stay - Luxor boetiekhotel

 • Reissom:
  € 593,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  3 overnachtingen met ontbijt, fietsexcursie met gids naar Karnak, transfer van treinstation of luchthaven naar hotel

In Luxor hebben we een bijzondere plek gevonden die we graag met je delen. Het is een luxe boetiekhotel aan de westoever met uitzicht op de Nijl. Het is gebouwd in een unieke stijl die doet denken aan het Egypte van weleer. De kamers met gewelfde plafonds, nisjes en antieke meubels zijn allemaal anders ingericht. Ze ademen sfeer en rust uit. De groene tuin met groot zwembad maken het plaatje af.

Decorative torn edge
Luxor tempels ballonvaren
Luxor tempels ballonvaart
Variant
3

Ballonvaart Luxor bij zonsopkomst

 • Reissom:
  € 125,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Pick-up vanaf je hotel, ballonvaart van minimaal 45 minuten, transfer terug naar je hotel

Vroeg in de ochtend (tussen 4.00 en 05.00 uur) word je opgehaald bij je hotel en naar het startpunt van het ballonvaren gebracht. Zo vroeg in de ochtend zijn de omstandigheden het beste en het is ook wel heel gaaf om met zonsopkomst in de lucht te zijn. Dat levert de mooiste foto’s op! Wanneer je aankomt op een het nog donkere veld, zie je her en der al oranje vlammen bij de ballonnen die worden gevuld. Tijd om in de mand te stappen en op te stijgen! Je ziet niet alleen de oude Egyptische geschiedenis onder je door glijden, maar ook het dagelijks leven van nu, dat zich in de dorpen op de Westbank afspeelt. Vanuit de lucht zie je de tempels en tombes bij Luxor – je zweeft over het grootste openluchtmuseum ter wereld. Tip: zeker in de winter is warme kleding aan te raden.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Felukka zeilen langs de Nijl
bouwsteen

Felukka zeilen op de Nijl

 • Aswan – Kom Ombo – Luxor
 • 2 dagen / 1 nacht
 • € 293,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Aswan reis
bouwsteen

Aswan eiland en tempels & tombes

 • Aswan
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 124,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Safaga Rode Zee hangmat
bouwsteen

Ontspannen aan de Rode Zee

 • Safaga
 • 4 dagen / 3 nachten
 • € 309,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge