Riksja China & Tibet

Naar boven

Dwars door China: van stad naar platteland

rondreis

 • Reisschema:
  Beijing – Xi’an – Lijiang – Wumu - Dali – Yangshuo – Ping’an – Hong Kong
 • Reisduur:
  20 dagen / 19 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 2.950,- p.p. bij 2 personen
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken vanaf €550,-
 • Inclusief:
  o.a. fietstocht in Lijiang, wandeling rijstterrassen en vervoer
✓ Combineer de steden met het platteland van China
✓ Verblijf in stadshotels en guesthouses
✓ Inclusief o.a. bezoek Chinese muur, terracotta leger, fietsexcursies en bamboeboottocht

Met deze China rondreis bezoek je een aantal hoogtepunten van China zoals de Chinese Muur, de verboden Stad, het Terracottaleger en de mystieke karstbergen, maar reis je ook door een stukje China waar nog niet veel andere reizigers je voor zijn geweest. Zo ontmoet je de lokale bevolking op het platteland en wandel je tussen uitgestrekte rijstterrassen. Hierdoor krijg je een goed beeld van het leven buiten de stad.
chinese-man-reis
Decorative torn edge

Dag 1 & 2 – Vlucht naar Beijing

Je hoogtepunten China reis begint met een vlucht naar het Verre Oosten. Meestal vertrek je in de namiddag vanaf Schiphol. Omdat je tegen de tijd in reist, kom je de volgende morgen aan in Beijing.

In de aankomsthal staat iemand klaar met een bordje met je naam erop, die je naar het hotel brengt. Ook vind je er een pinautomaat. De luchthaven ligt op ongeveer een uur rijden van het centrum van Beijing. Je verblijft in lokale stijl in een traditioneel courtyard hotel met fruitbomen, magnolia’s en bloemen. Door de kleinschaligheid en bouwstijl vinden wij deze hotelletjes zeer sfeervol. Vlakbij liggen verschillende grotere straten met bakkers, restaurants en winkeltjes. De receptie spreekt redelijk Engels en is erg behulpzaam. De rest van de dag ben je vrij om bij te komen van de vlucht, te wennen aan het tijdsverschil en de omgeving van je hotel te verkennen.

Decorative torn edge

Dag 3 – Beijing, op verkenning

Na het ontbijt ben je vrij om zelf de stad te verkennen. Je kunt eerst naar de Lama Tempel van het Tibetaanse Lama boeddhisme of naar de Tempel van de Hemel, een enorm complex met een ruime stadstuin. Rond het middaguur kom je meestal aan bij het Tian’anmen Plein, ofwel het Plein van de Hemelse Vrede. Grenzend aan het plein ligt De Verboden stad, waar je in eigen tempo door heen wandelt. Als je het handig vindt kun je ter plekke een gids regelen om je rond te leiden. Let op: Van 1 juli tot 31 augustus is de Verboden Stad gewoon op alle dagen geopend, maar buiten deze data om is de Verboden Stad op maandag gesloten.

Decorative torn edge

Dag 4 – Beijing, wandeltocht Chinese Muur

Een bezoek aan de Chinese Muur mag op je reis eigenlijk niet ontbreken. Wel is de Muur op veel plaatsen erg toeristisch. Na wat speurwerk hebben we een deel van de Muur ontdekt dat een stuk rustiger is. Nadat je op het beginpunt bent afgezet start je met de 5 kilometer lange wandeling over de Muur. Doordat het hier niet druk is en je lang over de Muur loopt, krijg je volgens ons een goed idee van de uitgestrektheid van de Great Wall. Bij het eindpunt word je opgewacht en rijd je terug naar Beijing.

Vind je 5km lopen te veel, dan kunnen we een excursie naar een deel van de Muur boekenwaar je start en eindigt op hetzelfde punt. Wel is het hier drukker en meer toeristisch met souvenirwinkels.

Meer informatie over Beijing vind je terug bij de Beijing bouwsteen.

Decorative torn edge

Dag 5 – Beijing – Xi’an

Reistijd: circa 7 uur

We brengen je naar het station en zetten je op de trein. Per bullettrein reis je naar Xi’an. Aangekomen op het station word je opgehaald en rechtstreeks naar een comfortabel hotel gebracht.

De rest van de dag ben je vrij om bij te komen van je treinreis of de stad in te gaan en te slenteren over de grote boulevards. In het hart van de stad vind je de grote Belltower, midden op een verkeersplein. Vlakbij is ook de Drum Tower. Als je hier rond 17:00 uur bent, heb je niet alleen uitzicht over de stad en de moslimwijk, maar ben je ook getuige van de drum demonstratie; leuk om bij te wonen.

’s Avonds kun je nog wat rondhangen rond de Drumtower en het pleintje vol skatende, voorzichtig flirtende en druk telefonerende jongeren.

Decorative torn edge

Dag 6 – Xi’an, bezoek Terracotta leger

Deze ochtend word je om 09:00 uur opgehaald en ga je naar het opgravingsgebied van naar schatting 7000 kleisoldaten, paarden en koetsen; het Terracotta leger. Het ligt ca. 40 minuten buiten de stad en is in opdracht van de veertienjarige koning Zheng als zijn toekomstige graftombe gebouwd. Start in hal 3, dan 2 dan 1, dan zie je het grootste en indrukwekkendste deel het laatst.

Aan het begin van de middag ben je terug in de stad, waar je de middag vrij hebt om zelf lekker rond te kijken. Ga bijvoorbeeld eens  fietsen over de brede stadsmuur. De ‘south gate’ is het beste startpunt waar je voor een paar euro fietsen kunt huren of kies voor de food-excursie. Voor meer informatie over Xi’an kun je terecht bij de Xi’an bouwsteen of vraag het de specialisten.

Decorative torn edge

Dag 7 – Xi’an – Lijiang

Reistijd: circa 3,5 uur

In de ochtend brengen we je naar de luchthaven van Xi’an en vlieg je in ongeveer twee en een half uur naar Lijiang. Bij aankomst word je opgewacht en naar het oude gedeelte van de stad gebracht. Dit gebied staat op de Wereld Erfgoed lijst van Unesco. Je neemt je intrek in ons hofjes-hotel met planten, zitjes en lampionnen. Het hotel bevindt zich op loopafstand van ’the old town’, met barretjes, winkels en restaurants. Voor Chinese toeristen is Lijiang trekpleister nummer 1. Het is druk in de straatjes en je kijkt je ogen uit. Daarom kiezen we hier voor een rustiger hotel aan de rand van old town.

’s Avonds is Lijiang door rode lampionnen verlicht. Slenter over de smalle kanalen, stenen bruggetjes, kinderkoppen straatjes… waarschijnlijk word je aandacht getrokken door gezang. Mannen en vrouwen van de Naxi minderheid zingen elkaar, soms met een gracht ertussen, limericken toe. Dat gaat gepaard met geschreeuw, gelach en gedans. Niet alleen de Naxi, ook Chinese én Westerse toeristen haken in.

Decorative torn edge

Dag 8 – Lijiang, ochtendhike en fietstocht

Omdat de meeste Chinese toeristen aan het eind van de ochtend de oude stad bezoeken, kiezen wij ervoor om een ochtendwandeling met gids te maken. Rond 07.30 word je opgehaald en zie je de oude stad wakker worden. Wij kwamen een klein hospitaal tegen, een groepje oude mannen met sik die op een stoepje de dag doornemen en oma die de kleinkinderen naar school brengt. Na de wandeling heb je tijd om te ontbiijten en aansluitend maak je een fietstocht in de omgeving van Lijiang. Samen met een gids en maximaal 8 personen, rijd je Lijiang uit en fiets je tussen de akkers met op de achtergrond de witte bergtoppen van Jade Dragon Snow Mountain met een hoogte van 5.500 meter. Je fietst door het landschap en bezoekt een traditioneel Naxi dorp, Baisha. Hier parkeer je je fiets en wandel je door de straten.

Aan het begin van de middag ben je terug in Lijiang en kun je je wat opfrissen bij je hotel. Voor meer informatie van het hotel klik naar de bouwsteen van Lijiang. Heb je de tijd dan kun je vanaf het ‘waterwielplein’, wat de ingang van Old Town markeert, in twintig minuten naar de ingang van Black Dragon Pool Park wandelen.

Decorative torn edge

Dag 9 – Wumu: terug in de tijd

Reistijd: circa 4 uur

Op zoek naar het echte China, kwamen wij terecht in Wumu. We kunnen je dit pareltje aan de Yangtze rivier natuurlijk niet onthouden en daarom komt de chauffeur jullie in de ochtend ophalen voor de transfer die een uur of vier zal duren. Het ene na het andere schitterende uitzicht kwam voorbij. In Wumu is het enige moderne wat er te vinden is, de lodge waarin je verblijft. Geheel voorzien van westerse gemakken, warm water en heerlijke zachte bedden. Het uitzicht over de Yangtze maakt het plaatje wat ons betreft compleet.

Decorative torn edge

Dag 10 – Wumu

De volgende dag ga je op pad en ontdek je nog meer van Wumu door middel van een trekking. Een lokale gids neemt je mee en je klimt en daalt een aantal uur door het bergachtige landschap. Je neemt een kijkje in een huishouden en ziet hoe het er hier in het dagelijks leven aan toe gaat. Van tevoren kun je met de gids en de eigenaar van de lodge afstemmen hoe lang de trekking duurt (mocht deze je te zwaar lijken). In de middag ben je vrij om zelf te genieten van deze bijzondere plek.

Je slaapt in het enige hotel van Wumu. Zo midden in de natuur werden wij heel erg blij van een ontbijtje met uitzicht over de vallei.

Decorative torn edge

Dag 11 – Wumu – Dali

Reistijd: circa 8 uur

In de ochtend brengen we je terug naar Lijiang waar je de bus naar Dali neemt. Hier zal je in de avond aankomen. De volgende dag heb je een vrije dag waarbij je verschillende opties hebt om je dag in te vullen.  Bij je hotel zijn leuke excursies te regelen, maar je kan er ook gemakkelijk zelf op uit met de fiets of te voet. Een fiets huur je voor ongeveer 15 Yuan en geeft je de mogelijkheid om de omgeving in alle vrijheid te verkennen.

Dag 12 – Dali

Op maandag kun je naar de kleurrijke markt van Shaping. Op andere dagen kun je met een gids naar andere dorpen rond het meer of naar de Yi minority, die vaak teruggetrokken in de bergen leeft. Lees meer over het Chinese platteland in ons Riksja reisblog.

Boek je nog een nacht extra in Dali, neem dan achter het tempelcomplex van de Drie Pagoda’s de stoeltjeslift de bergen in. Daar ligt het startpunt van een prachtige wandeling van 10 kilometer langs de bergkam. Het is een vlak pad, voor iedereen goed te doen. Aan het eind van het pad ga je met een cabinelift (à la skivakantie) terug naar beneden. Neem een kijkje bij de bouwsteen voor meer indrukken.

Decorative torn edge

Dag 13 – Dali – Yangshuo

Reistijd: circa 10 uur

In de ochtend brengen we je naar het station. Je neemt afscheid van Dali en van de provincie Yunnan. Per hoge snelheidstrein reis je vervolgens naar Guilin. Op het station heb je nog even de tijd om iets te eten of wat inkopen te doen voor de langere treinreis naar Guilin.

Je wordt opgewacht op het station van Guilin en we regelen aansluitend transfer naar Yangshuo, zo’n twee uur rijden. Je slaapt in een sfeervol en prachtig gelegen hotel midden tussen de karstbergen.

Decorative torn edge

Dag 14 & 15 – Yangshuo, fietsexcursie en bamboevlot

Vandaag staat een fietsexcursie en bamboeboottochtje op de Yulong rivier op het programma. We regelen een fiets, het bootje en een Engelssprekende gids. Hij vertelt je meer over het leven hier en fietst en vaart mee.

In dorpjes die je passeert kun je wat eten of drinken. Na een stuk gefietst te hebben, ligt het bamboevlot voor je klaar en drijf je de rivier af. Houd er rekening mee dat het bamboevaren inmiddels een populaire activiteit is, ook voor de Chinezen zelf, waardoor het druk kan zijn op het water. Vervolgens ga je verder fietsen naar Moon Hill. Bij Moon Hill heb je de mogelijkheid de fiets even aan de kant te zetten de heuvel te beklimmen. Als het warm is, is het een behoorlijke beproeving, maar het uitzicht wat je vanaf boven hebt, maakt de zware klim naar boven meer dan goed. Genieten, en weer terug naar beneden. Bij terugkomst in je hotel drink je vervolgens een welverdiend drankje op het terras. Meer informatie over de accommodatie vind je bij de Yangshuo bouwsteen.

Decorative torn edge

Dag 16 – Yangshuo – Ping’an

Reistijd: circa 2,5 uur

Je wordt ’s ochtends opgehaald voor een transfer naar de Longji rijstterrassen via Guilin. Het dorp Ping’an, te midden van de terrassen, is alleen te voet bereikbaar. Lokale dragers kunnen je helpen met bagage voor ongeveer 40 Yuan. Rond lunchtijd bereik je het eenvoudige houten guesthouse in Ping’an met een terras voor buitenzitten en uitzicht op de rijstvelden. ’s Middags verken je het dorp en de twee uitkijkpunten. Onderweg kom je de Zhuang tegen, de lokale minderheidsgroep die het terrasirrigatiesysteem introduceerde. Hoewel Ping’an populair is, vind je rust wanneer je het dorp verlaat en de rijstterrassen opgaat.

Decorative torn edge

Dag 17 – Ping’an, verblijf

Ontbijt ’s morgens op de veranda, waar je uitkijkt over de terrassen. Rond 9 uur vertrek je met een gids voor een dag wandelen door ’s werelds hoogste en meest uitgestrekte rijstterrassen; de Dragon’s Bone ofwel Longji.

De wandeling is niet moeilijk en met de gids stem je af hoe lang je ongeveer wilt lopen. Je loopt vooral tussen de rijstterrassen door, maar soms ook door een bos of langs uitzichtpunten en vennetjes. Op de rijstakkers zijn Zhuang aan het werk. Ze duwen hun ossen voort door de blubber. Tegen de middag rust en eet je wat voordat je verder wandelt. In het voorjaar wordt de rijst gepoot en rond september is de oogst. Aan het eind van de tocht kun je een taxi terug nemen naar Ping’An (ter plaatse te voldoen).

Decorative torn edge

Dag 18 – Vertrek uit Ping’an en reis naar Hong Kong

Reistijd: circa 6 uur

Vandaag neem je afscheid van Ping’an. Nadat je hebt uitgecheckt, loop je met je bagage terug naar de parkeerplaats, waar de transfer staat die je naar het treinstation van Guilin brengt om je reis per trein te vervolgen naar Hong Kong.

In Hong Kong kom je aan in hartje Kowloon. Je neemt hier gemakkelijk de metro (twee haltes) of een taxi naar het hotel. Het zal je meteen opvallen, alles is hier weer lekker in het Engels aangegeven.

Decorative torn edge

Dag 19 & 20 – Verblijf in Hong Kong en terug naar huis

Hoewel Hong Kong in 1997 aan China is overgedragen gelden hier nog steeds de Britse regels. Dat betekent niet alleen links rijden, maar je kunt je weer verstaanbaar maken in het Engels. Struin over de diverse en typische Aziatische marktjes, bezoek de Tsim Sha Tsui (Avenue of de Stars) en maak een selfie met het bronzen beeld van Jackie Chan. Neem plaats in de steile Peak Tram naar Victoria Peak (het hoogste punt van Hong Kong); een hele belevenis. Natuurlijk kun je hier ook naar hartelust winkelen op Nathan Road en Causeway Bay. Hong Kong, het is en blijft een grote stad met veel energie; maar je kunt hier ook ontsnappen aan de drukte en even op het strand ploffen. Verwacht geen hagelwitte zandstranden en een azuurblauwe zee, maar even afkoelen aan het water aan een van de vele baaitjes kan makkelijk

Tip: ’s Avonds rond 20:00 uur kun je op de Avenue of Stars terecht voor een speciale licht en geluidshow, tientallen gebouwen worden verlicht en daarnaast ondersteund met extra laserlichten. Je bent hier niet de hele avond zoet mee want de show duurt slechts 15 minuten. Bespreek je avonturen van die dag daarna nog even na onder het genot van een cocktail op een van de vele rooftopbars…

Op dag 20 vlieg je terug naar huis.

Decorative torn edge
torn-edge

Dwars door China: van stad naar platteland

Onze slaapplekken

Deze rondreis aanpassen?

Dat kan! Met deze flexibele China rondreis hebben we een gevarieeerde route voor je uitgestippeld. Je kunt deze individuele rondreis gerust aanpassen. Hieronder hebben we een aantal suggesties toegelicht. Heb je zelf ideëen om de reis aan te passen? Nog beter, geef je wensen gerust aan ons door!

 • Verkorten
 • Verlengen - Beijing of Hong Kong
 • Verlengen - Yangshuo
 • Lager budget?
 • Extra excursies
background-pattern