Riksja Travel China & Tibet

Naar boven

Go China en Tibet in 3 weken

rondreis

 • Reisschema:
  Beijing – Pingyao - Xi’an - Lhasa - Chengdu – Yangshuo – Ping’an – Hong Kong
 • Reisduur:
  23 dagen / 22 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 4.095,- p.p. bij 2 personen
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken vanaf €550,-
 • Inclusief:
  o.a. bezoek Chinese muur, Terracotta leger en panda's
✔ China en Tibet in 3 weken
✔ Verblijf in stadshotels en guesthouses
✔ Inclusief o.a. bezoek aan Tibet met gids en chauffeur, bezoek aan Chinese muur, Pandacentrum en fiets- en wandeltocht

Met deze China rondreis van 3 weken krijg je een goede indruk van wat China en Tibet te bieden hebben. We nemen je mee langs de belangrijkste hoogtepunten in China zoals de muur en het Terracotta leger. Hoogtepunt in deze reis is (letterlijk en figuurlijk) een bezoek aan de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Via de Panda's in Chengdu en de karstbergen in Yangshuo reis je door naar Hong Kong. Wil je alle kanten van China zien, dan moet je deze reis hebben!
tibet reis on the road
Decorative torn edge

Dag 1 – Begin 3-weekse China-rondreis, Amsterdam – Beijing

Je China rondreis begint. Meestal vertrek je vanaf Schiphol in de namiddag en omdat je tegen de tijd in reist kom je de volgende morgen aan in Beijing. De vliegtijd zonder overstap is ongeveer tien uur

Dag 2 – Beijing, aankomst

Reistijd: circa 1 uur

In de aankomsthal word je opgewacht door iemand met een bordje met je naam erop. Je vindt er ook een pinautomaat. Je slaapt in een traditioneel hotel in het centrum met fruitbomen en magnoliabomen op de binnenplaats. Het is een kleinschalig hotel en daarom erg sfeervol. De receptie spreekt redelijk Engels. Vlakbij liggen enkele grote straten met winkels. Bereid je wel voor op een hard bed; daar is in heel China eigenlijk niet aan te ontkomen. De middag is vrij om bij te komen van de reis en, als je zin hebt, de omgeving van je hotel te verkennen.

Decorative torn edge

Dag 3 – Beijing, op verkenning

Na het ontbijt ben je vrij om zelf de stad te verkennen. Je kunt eerst naar de Lama Tempel van het Tibetaanse Lama boeddhisme. In de geur van wierook en sandelhout loop je langs rode tempelhuizen en krulpagoda’s. Vervolgens kun je naar de Tempel van de Hemel, een enorm complex met een ruime stadstuin. Rond het middaguur kom je meestal aan bij het Tian’anmen Plein, ofwel het Plein van de Hemelse Vrede. Grenzend aan het plein ligt De Verboden stad, waar je in eigen tempo door heen wandelt. De hoogtepunten in Beijing zijn goed en voordelig te bezoeken met de metro. Neem een kijkje bij het overzicht in ons Riksja reisblog.

Let op: Van 1 juli tot 31 augustus is de Verboden Stad gewoon op alle dagen geopend, maar buiten deze data om is de Verboden Stad op maandag gesloten.

Decorative torn edge

Dag 4 – Beijing, wandeltocht Chinese Muur

De Chinese Muur mag tijdens je reis natuurlijk niet ontbreken. Je vertrekt al vroeg uit Beijing en gaat naar een wat rustiger deel van de Muur, zo’n drie uur rijden. Hier loop je 5 kilometer over de Muur, een pittige wandeling en niet voor mensen met hoogtevrees. Je doet er ongeveer 3 uur over waarbij je een lang stuk klimt en daarna een lang stuk daalt. Doordat het hier niet druk is en je lang over de Muur loopt, krijg je echt een gevoel van de uitgestrektheid van de Great Wall. Bij het eindpunt word je opgewacht en ga je terug naar de drukte van Beijing, aankomst ca. 18:30 uur.

Vind je 5 km lopen te veel, dan reserveren we een excursie naar een deel van de Muur waar je start en eindigt op hetzelfde punt, zodat je zover over de Muur kunt wandelen als je wilt. Je kunt met de kabalbaan omhoog. Wel is het hier drukker met souvenirwinkels en meer Chinese toeristen.

Voor nog meer informatie over Beijing, neem een kijkje bij de Beijing bouwsteen.

Decorative torn edge

Dag 5 – Treinreis van Beijing naar Pingyao

Reistijd: circa 4,5 uur

Tegenwoordig reis je snel en gemakkelijk met de Chinese bullet train. We reserveren op tijd een transfer naar het treinstation, je hebt zo nog de tijd om wat te eten en wat snacks in te slaan op het station.

Je maakt kennis met je (vaak Chinese) medereizigers en vertrekt met de hogesnelheidstrein vanaf station Beijing-West. We reserveren tweede klas plaatsen en voordat je het weet arriveer je vier uur later in Pingyao. Er gaan twee treinen per dag, een ochtendtrein (08.00 u) en een middagtrein (15.30 u) die op basis van beschikbaarheid worden geboekt.

Decorative torn edge

Dag 6 – China verblijf Pingyao

Sta je vroeg op, dan zie je Pingyao wakker worden en ben je veel van de Chinese toeristen voor die de oude stad met vlagen kunnen overspoelen. Zo ontdek je steeds weer nieuwe pleintjes, tempeltjes en binnenplaatsen. De omgeving van het Ming stadje Pingyao is naar onze mening niet erg interessant, maar de uitzondering hierop is de oude, boeddhistische Zhenguo lotustempel. Combineer per privéauto de tempel van Zhenguo met het courtyard-huis van de familie Qiao, met 25 pleintjes en 300 kamers. Het is tegenwoordig een museum en ligt ten noorden van Pingyao. De bekende film ‘Raise the Red lantern’ werd hier opgenomen. Wat toeristisch opgesteld, maar het huis en de tentoongestelde attributen zijn interessant. Wil je de privé-auto van tevoren reserveren, laat het ons dan even weten.

Wil je het rustig aan doen, plan dan verder niets en dwaal nog een middag door de vele straatjes of ga uitgebreid uit eten. Kijk voor meer informatie bij de Pingyao bouwsteen.

Decorative torn edge

Dag 7 – Vertrek Pingyao en aankomst Xi’an

Reistijd: circa 3,5 uur

Vandaag vertrek je naar Xi’an en proberen we rond 10.00 uur de bullet train voor je te reserveren (en anders reis je vier uur later die kant op). We brengen je naar het treinstation en drie uur later kom je aan in Xi’an. Vervolgens brengt de chauffeur je naar je comfortabele hotel in de binnenstad van Xi’an. Op loopafstand van je hotel vind je de bekende Belltower, dat als middelpunt van het centrum wordt beschouwd. Wij vonden het leuk om naast de Belltower ook de Drumtower te beklimmen en een dreun op de trom te geven. Een paar keer per dag worden er demonstraties gegeven. In de schemering heb je hier vandaan een prachtig uitzicht over de stad en de moslimwijk.

Decorative torn edge

Dag 8 – Xi’an, bezoek Terracotta leger

Deze ochtend word je rond 09:00 uur opgehaald en ga je naar het opgravingsgebied van naar schatting 7000 kleisoldaten, paarden en koetsen; het Terracotta leger. Het ligt ca. 40 minuten buiten de stad en is in opdracht van de veertienjarige koning Zheng als zijn toekomstige graftombe gebouwd. Start in hal 3, dan 2 dan 1, dan zie je het grootste en indrukwekkendste deel het laatst.

Aan het begin van de middag ben je terug in de stad, en kun je ervoor kiezen om te gaan fietsen over de brede stadsmuur. De ‘south gate’ is het beste startpunt waar je voor een paar euro fietsen kunt huren.

Meer informatie vind je in de Xi’an bouwsteen.

Decorative torn edge

Dag 9 – Treinreis Xi’an – Xining – Lhasa

Reistijd: circa 30 uur

Vandaag reis je door richting het magische Tibet. Per bullettrein reis je naar Xining in de provincie Qinghai. Hier heb je een paar uur overstaptijd voordat je aan de wereldberoemde Himalaya Express begint.

Decorative torn edge

Dag 10 – Aankomst Lhasa – je slaapt op 3600 m.

Lhasa is met 3600 meter hoogte het laagste punt in Tibet. 40% van de reizigers heeft bij aankomst al snel hoofdpijn, doe rustig aan en drink veel water, zo’n 3 liter op de eerste dag zal hoogteziekte verschijnselen verminderen. Je paspoort wordt ingenomen omdat de lokale agent het nodig heeft om je te registeren om het Potala paleis in te mogen. Je hebt het dezelfde of de volgende dag weer terug. Je hotel ligt in het centrum. Wandel nog wat of strijk neer in het gezellige restaurantje Dunya.

Decorative torn edge

Dag 11 – Lhasa, verblijf

Vandaag plannen we niets in. Het is echt belangrijk dat je rustig aan doet, vaak slaap je de eerste nacht onrustig en heb je toch wat last van hoofdpijn of ben je moe. Beklim deze dag dan ook nog niet het Potala paleis maar bezichtig de stad en het heiligste der Boeddhistische heiligdommen: de Jokhang Tempel is het spirituele hart van Tibet en de Tibetanen. Deze tempel bezoek je overigens morgen met gids. Pelgrims uit het hele land en daarbuiten komen te voet naar de tempel. Ze leggen honderden kilometers af, zich onderweg om de paar meter knielend en uitstrekkend. Het is een bizar gezicht ze langs de desolate wegen van Tibet meter voor meter te zien afleggen. Het stratenblok rond de Jokhang heet de Barkhor. Aangekomen in Lhasa lopen de pelgrims eindeloze rondes op de Barkhor. Praktisch zijn ze wel: dit heilige circuit is tegelijk een bazaar zodat de Tibetanen tijdens het bidden inkopen kunnen doen.

Decorative torn edge

Dag 12 & 13 – Lhasa, verblijf en bezoek Potala Paleis

Vandaag word je opgehaald door een auto met chauffeur en Engelssprekende gids, die de hele dag bij je blijven. Sinds een tijdje is een reservering nodig om het Potala paleis te bezoeken, je kunt er niet zomaar meer in. Onze agent heeft de entreebewijzen al opgehaald waarop staat hoe laat je naar binnen mag. Hier hangt de dagindeling van af.

We proberen te regelen dat je ’s morgens de Jokhang tempel en het Potala paleis bezoekt. Bij het naar binnen gaan betaal je altijd nog de entree van ca. € 15,-. Het Potala stamt uit 1600 en staat op een heuvel boven de stad. Het was de verblijfplaats van de geestelijke leider van de Tibetanen, de Dalai Lama. Sinds hij in ballingschap in India leeft door de annexatie van Tibet aan China (China erkent hem niet als leider), is het enorme complex open voor toeristen. Het uitzicht aan de voorkant maakt een onvergetelijke indruk en je hebt zo’n twee uur nodig om een beeld te krijgen en een aantal van de kamers, tempels en kapellen te bekijken.

Decorative torn edge

’s Middags ga je dan naar Drepung of naar Sera Monastery. Deze kloosters zijn scholen voor Tibetaanse monniken in wording en ze liggen net buiten Lhasa. Bij het Sera klooster leeft nog de ‘afternoon debating session’ traditie, waarbij monniken van het filosofie-college met elkaar het debatteren oefenen. Een gebeurtenis die je nergens anders ter wereld ziet. De leerling monniken debatteren om 15:30 uur in de tuin. Als je pas ’s middags het Potala in mag, ga je ’s morgens naar Drepung Monastery. Aan het eind van de dag word je in Lhasa afgezet bij je hotel en neem je afscheid van chauffeur en gids.

Het belangrijke Ganden Monastery, op 35 km buiten Lhasa, bezoek je niet op bovenstaande tour want je hebt er niet genoeg tijd voor. Het klooster ligt op een dramatische plek bovenop een klif en is de basis van de Gelukpa sekte van het Tibetaanse boeddhisme. De monniken dragen gele of zwarte kappen. Tijdens de rondgang of kora van Ganden heb je uitzicht over de Kyichu Vallei en de besneeuwde toppen in de verte. Wil je Ganden zien, dan boeken we een extra nacht in Lhasa en een auto, chauffeur en gids erheen. Meerprijs van de excursie is € 65,- per persoon.

Decorative torn edge

Waarschijnlijk komt tijdens je dagen in Lhasa op zeker moment een intrigerende geur je tegemoet; yakgeur. Een yak is een soort koe met lange haren en is het meest voorkomende beest in Tibet.. Wees voorbereid op yakburgers, broodjes yakboter met yakkaas, yakboterthee en/of yakmelk etc.

’s Avonds in er in Lhasa over het algemeen wel een leuk barretje waar muziek uit schalt. De reizigers komen samen in die paar tentjes waar internationaal eten wordt geserveerd. Je kunt zelfs goed stappen in Lhasa; misschien heb je de aflevering wel gezien van Peking Express, waarin de judoka Dennis van der Geest als discjockey optrad in een van de disco’s van Lhasa. Het dak ging eraf…

Decorative torn edge

Dag 14 – Lhasa – Chengdu

Reistijd: circa 3 uur

Wil je meer van Tibet zien? Kijk dan eens hier: Over het dak van de wereld, of reis in vijf dagen naar het Basecamp van Mount Everest, de hoogste berg ter wereld.

Reis je door, dan brengen we je naar de luchthaven waarvandaan je vlucht naar Chengdu zal vertrekken. Bij aankomst op de luchthaven staat er iemand klaar die je naar je hotel brengt.

Ons sfeervolle courtyard hotel in Chengdu ligt in het centrum van de stad, in gezellige straat Jinli Road. Het hotel is gebouwd in de Chinese stijl en kent een rustgevende binnenplaats. Ook de gebouwen in de straat zijn gebouwd in de stijl van de Ming en Qing dynastie. Ga een hapje eten in de straatjes rondom het hotel, waar het ’s avonds een gezellige drukte is. Je kijkt je ogen uit, er zijn namelijk ook veel Chinese toeristen en het is leuk om te zien waar ze allemaal foto’s van maken!

Decorative torn edge

Dag 15 – Bezoek aan de Chengdu pandaberen

Wie aan Chengdu denkt, denkt vaak meteen aan de panda’s! En terecht. Deze aandoenlijke dieren staan symbool voor China. We plannen dan ook graag een bezoek voor je in, aan het Panda Research Centre. Dit doen we in de ochtend want de favoriete bezigheid van panda’s is slapen. Dat doen ze dan ook het grootste gedeelte van de dag. Maar juist in de ochtend zijn ze lekker actief waardoor je voldoende tijd hebt om ze te zien rennen, knuffelen en stoeien. Misschien maak je wel een lucky shot en zie je ze ongegeneerd op een bamboe-stok opschransen. Aan het begin van de middag ben je weer terug in je hotel en kun je zelf op pad gaan. Wij bezochten zelf het People’s Park waar Chinezen zelf ook graag komen en elkaar uitdagen voor een potje mahjong.

Decorative torn edge

Dag 16 – Treinreis Chengdu – Guilin

Reistijd: circa 7 uur

Vandaag reis je door richting het zuiden. Richting Guilin. Dit doe je per bullettrein. We reserveren een transfer naar het treinstation van Chengdu. Zorg dat je wat eten en drinken hebt ingeslagen want je bent wel even onderweg. Er is een restauratiewagon aanwezig in de trein. Hier worden Chinese maaltijden geserveerd.

Wil je liever met de nachttrein? Ook dat is mogelijk! Het is een avontuurlijke en leuke manier om veel van het land te zien en kennis te maken met de Chinese bevolking. De reis duurt wel langer, je bent ongeveer 26 uur onderweg.

Bij aankomst in Guilin staat onze chauffeur al op je te wachten en brengt hij je naar je hotel in Yangshuo.

Decorative torn edge

Dag 17 – Yangshuo

Yangshuo karstbergen

Vandaag heb je de hele dag om vrij te besteden: Even bijkomen van de lange treinreis. Maar er is ook genoeg te doen in deze omgeving genoeg. Via het hotel kun je kayaks huren, nog een dagje gaan fietsen en er lekker zelf op uit trekken of een uurtje Kungfu volgen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

‘s Avonds speelt er op en langs de Li en Yulong rivieren nog een heel spektakel af. Zhang Yimou, China’s bekendste regisseur, heeft hier in de buitenlucht tussen bergen en rivier, een show neergezet waarbij maar liefst 500 spelers een Chinese love story opvoeren waarbij de omliggende bergen spectaculair verlicht zijn. De regisseur is vooral bekend geworden vanwege zijn rol bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing. De show is dagelijks te zien van 20:00 tot 21:00 uur. Het beste kun je je kaartje en het vervoer vooraf regelen, dit kost € 35. Laat het ons even weten als je de voorstelling wilt gaan zien, dan zetten we het in je reisplan.

Decorative torn edge

Dag 18 – Yangshuo, fiets- en bamboeboot excursie langs de Yulong rivier

Vandaag staat een fietsexcursie en bamboeboottochtje op de Yulong rivier op het programma. We regelen een fiets, het bootje en een Engelssprekende gids voor je. Hij vertelt je meer over het leven hier en fietst met je mee. Op de fiets kom je van de grote wegen af en rijd je over paadjes langs de rivier, door akkers en rijstvelden, met steeds weer andere karstbergen op de achtergrond. In dorpjes die je passeert kun je wat eten of drinken. Je fietst naar de plaats waar je bamboevlot klaarligt. Houd er rekening mee dat het bamboevaren inmiddels een populaire activiteit is, ook voor de Chinezen zelf, waardoor het druk kan zijn op het water. Na een paar kilometer varen stap je weer op je fiets en trap je richting de ‘Moon Hill'(entree exclusief).

De volgende dag heb je een vrije dag om lekker te genieten van de rust. Lees een boekje langs het zwembad of trek de omgeving in! Er zijn mogelijkheden genoeg.

Meer informatie vind je bij de Yangshuo bouwsteen.

 

Decorative torn edge

Dag 19 – Yangshuo – Ping’an

In de ochtend word je opgehaald voor de transfer via Guilin noordwaarts naar de Longji rijstterrassen. Het dorp Ping’an ligt er middenin en is alleen te voet bereikbaar. Je wordt opgewacht en loopt vervolgens in twintig minuten naar het dorp. Wil je niet je bagage sjouwen dan zijn er voor zo’n  40 Yuan, lokale dragers die je kunnen helpen. Rond lunchtijd ben je in het dorpje Ping’an, waar je logeert in een eenvoudig houten guesthouse.  Het guesthouse heeft een grote veranda waar je in de buitenlucht kunt zitten met uitzicht over de rijstvelden en de bergen. Maak ’s middags een wandeling bij het dorp naar de twee uitkijkpunten. Onderweg kom je vast Zhuang tegen. Deze lokale minderheidsgroep introduceerde zo’n 5000 jaar geleden het terrassen irrigatiesysteem voor de rijstbouw dat je hier nu ziet. Tegenwoordig komen er veel toeristen naar Ping’an dus je bent nooit de enige bezoeker. Loop je echter het dorpje uit wandel je de rijstterrassen op dan kom je al snel weinig mensen tegen en kun je in alle rust genieten van de mooie uitzichten.

Decorative torn edge

Dag 20 – Ping’an, verblijf

Ontbijt ’s morgens op de veranda; de mistflarden tussen de bergen trekken voor je neus weg. Rond 09:00 uur vertrek je met een gids voor een dag wandelen door ’s werelds hoogste en meest uitgestrekte rijstterrassen; de Dragon’s Bone ofwel Longji. De wandeling is niet moeilijk. Je loopt vooral tussen de rijstterrassen door, maar soms ook door een bos of langs uitzichtpunten en vennetjes. Op de rijstakkers zijn Zhuang aan het werk. Ze duwen hun ossen voort door de modder. Tegen de middag rust je uit en eet je wat in een gehucht en daarna wandel je nog twee uur. Vanaf dit eindpunt neem je een taxi terug naar het dorpje, vanwaar je met je gids weer terug naar het hotel loopt. ’s Avonds zie je vaak de zon ondergaan vanaf de veranda.

Wil je nog wat meer indrukken van Ping’an, kijk dan even bij de Ping’an bouwsteen.

 

Decorative torn edge

Dag 21 – Vertrek uit Ping’an en reis naar Hong Kong

Reistijd: circa 5 uur

Vandaag neem je afscheid van Ping’an om je reis per trein te vervolgen naar Hong Kong.

In Hong Kong kom je aan in hartje Kowloon. Je neemt hier gemakkelijk de metro (twee haltes) of een taxi naar het hotel. Het zal je meteen opvallen, alles is hier weer lekker in het Engels aangegeven.

Decorative torn edge

Dag 22 & 23 – Verblijf in Hong Kong

Hoewel Hong Kong in 1997 aan China is overgedragen gelden hier nog steeds de Britse regels. Dat betekent niet alleen links rijden, maar je kunt je weer verstaanbaar maken in het Engels. Struin over de diverse en typische Aziatische marktjes, bezoek de Tsim Sha Tsui (Avenue of de Stars) en maak een selfie met het bronzen beeld van Jackie Chan. Neem plaats in de steile Peak Tram naar Victoria Peak (het hoogste punt van Hong Kong); een hele belevenis. Natuurlijk kun je hier ook naar hartelust winkelen op Nathan Road en Causeway Bay. Hong Kong, het is en blijft een grote stad met veel energie; maar je kunt hier ook ontsnappen aan de drukte en even op het strand ploffen. Verwacht geen hagelwitte zandstranden en een azuurblauwe zee, maar even afkoelen aan het water aan een van de vele baaitjes kan makkelijk

Tip: ’s Avonds rond 20:00 uur kun je op de Avenue of Stars terecht voor een speciale licht en geluidshow, tientallen gebouwen worden verlicht en daarnaast ondersteund met extra laserlichten. Je bent hier niet de hele avond zoet mee want de show duurt slechts 15 minuten. Bespreek je avonturen van die dag daarna nog even na onder het genot van een cocktail op een van de vele rooftopbars…

Decorative torn edge
torn-edge

Go China en Tibet in 3 weken

Onze slaapplekken

Deze rondreis aanpassen?

Dat kan! Met deze flexibele China rondreis hebben we een gevarieeerde route voor je uitgestippeld. Je kunt deze individuele rondreis gerust aanpassen. Hieronder hebben we een aantal suggesties toegelicht. Heb je zelf ideeën om de reis aan te passen? Nog beter, geef je wensen gerust aan ons door!

 • Verkorten - Pingyao
 • Verlengen - Beijing of Hong Kong
 • Verlengen - Yangshuo
 • Meer comfort?
 • Extra excursies
background-pattern