Naar boven

A taste of Alaska

bouwsteen

 • Reisschema:
  Stewart (Canada) en Hyder (Alaska)
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 195,- p.p. bij 2 personen
 • Reisperiode:
  half juli – half september
Beleef een mini-stukje Alaska vol uitgestrekte ijsvlaktes en zalmvangende grizzly beren met deze driedaagse bouwsteen. Het doel van dit uitstapje naar het hoge noorden is om een voorproefje te krijgen op de ongerepte wildernis van Alaska, reis naar de meest lege en uitgestrekte staat van Amerika. Hier kun je je verbazen over machtige witte sneeuwvlaktes, kruiende gletsjers, wildstromende rivieren van smeltwater en ruige bergpieken. De mensen die in deze onherbergzame regio wonen, houden er hun eigen levensttijl op na. In de grensplaatsen Stewart en Hyder, voorheen mijnwerkersstadjes en nu bijna-verlaten spookdorpen, tref je mannen met houthakkershemden en baarden op straat, maar ook roestige trucks en zalmrokerijenTijdens deze Alaska reis overnacht je in een knusse herberg in het plaatsje Stewart, nog net aan de Canadese kant van de grens. Meng je tussen de locals in de plaatselijke dorpskroeg en geniet van de wereldvreemde 'frontier town' sfeer die er in het dorp hangt.
Uitstap Alaska: Stewart
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst in Stewart

Deze ochtend kun je lekker uitslapen; vanwege de late aankomst in je hotel in Prince Rupert zal je vandaag niet al te vroeg uit de veren zijn. Na een ontbijt in de haven van Prince Rupert begonnen wij aan de rit naar Stewart. Deze kleine afgelegen plaats ligt pal aan de grens met Alaska, er wonen ongeveer 500 mensen. Je vindt er gerestaureerde houten huizen en de historische sfeer van een ‘frontier town’, die vroeger het centrum vormde van een welvarende mijnstreek. De laatste 40 kilometer voor Stewart rijd je over de Glacier Highway door een prachtig dal met hoge besneeuwde pieken, gletsjers en watervallen, veroorzaakt door de smeltende sneeuw. Je passeert de Bear Glacier, een enorme massa schuivend ijs die langzaam in een bruinblauw meer zakt.

Je hotel in Stewart bestaat uit verschillende losse gebouwen, allemaal met hun eigen sfeer. Sommige kamers zijn in een heritage huis, anderen in een nieuw gebouwde comfortabele dependance. Het Bitter Creek Café aan de overkant van de straat hoort ook bij het hotel en serveert creatieve smakelijke gerechten.

Decorative torn edge

Dag 2 – Uitstapje naar Hyder, Alaska reis

Vandaag is het tijd om het doel te bereiken waarvoor je helemaal naar Stewart bent gereden: een uitstapje maken naar Alaska in je Canada reis. Net over de grens vind je hier de verlaten spookstad Hyder, waar je de vergane glorie van weleer proeft. Aan een stoffige straat staan oude houten panden die in een westernfilm niet zouden misstaan. Je bent er vanuit Stewart al in 10 minuutjes. Er staat geen grenspost als je naar Alaska reist, je hoeft geen paspoort te laten zien en kunt gewoon doorrijden.

Wij reden direct door naar Fish Creek, waar grizzly beren in grote getalen voorkomen. Van begin juli tot eind augustus vindt hier de zalmtrek plaats, waarbij duizenden zalmen tegen de stroom van de rivier inzwemmen, terug naar hun geboortegrond om kuit te schieten. De grizzly beren staan met hun koddige bruine lijven in het kniediepe water te turen, om de spartelende zalmen uit de rivier te vissen. Vanaf de brug kun je zien hoe de beren hun maaltje vangen, en als je geluk hebt zie je net als wij een moederbeer haar twee jongen visles geven. De meeste kans om grizzlies te zien is ’s ochtends tussen 7 en 10 uur, en ’s avonds tussen 6 en 9 uur.

Decorative torn edge

Tip: Bezoek aan de Salmon Glacier

Ook als het geen zalmentijd is, valt er genoeg te zien in Hyder. Na Fish Creek kun je nog zo’n 20 kilometer doorrijden over een slingerende weg, naar de top van een bergketen die weer net over de grens in Canada ligt. Je kunt er alleen komen via de weg vanuit Hyder. De Salmon Glacier is de op vier na grootste gletsjer van Noord-Amerika, een krakende massa van sneeuw en ijs die zich langzaam een weg baant tussen de bergen door naar beneden. Vanaf het uitkijkpunt bij de Salmon Glacier heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving. Je kijkt van boven op de gletsjer en ziet de ijsblauwe massa in opgebroken stukken voorbij schuiven. Af en toe stort er een ijsschots naar beneden, iets dat ongelofelijk veel herrie maakt en ons een bijzonder nederig gevoel gaf…

Na je uitstapje naar Alaska steek je de grens naar Canada weer over en vervolg je je Canada reis. Deze keer moet je wel langs een grenspost, houd je paspoort dus bij de hand. Je overnacht weer in Stewart.

Decorative torn edge

Dag 3 – vertrek uit Stewart

Vandaag is je laatste ochtend in het hoge noorden van Canada. Je laat de uitgestrekte ijsvlaktes en frisse temperaturen weer achter je, als je afdaalt richting het midden van de provincie British Columbia.

Met de bouwsteen Roadtrip over de oude handelsroute reis je door het woongebied van de First Nations, ook wel indianen genoemd, richting de imposante bergketen: de Rocky Mountains. Onderweg zijn er verschillende leuke stops mogelijk bij onder andere een indianen museumdorp en een oude handelspost voor pelshandelaren. Tijdens deze volgende bouwsteen leer je meer over hoe de mensen vroeger leefden in deze uithoek van het uitgestrekte Canada.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

A taste of Alaska

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Canada reizen overland indianenhuis
bouwsteen

Roadtrip over de oude handelsroute

 • Smithers - Prince George
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 399,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern