Naar boven

5 redenen waarom Brazilië op je bucketlist hoort!

blog

Geschreven op
dinsdag 17 december
Geschreven door
Demi Bokern

 

Brazilië is het land van de swingende samba, feestelijke caipirinha, tropische stranden, spookachtige jungles, grootste natuurfenomenen, bruisende Rio de Janeiro, koloniale kleurstadjes en laid-back locals. Het grootste land van Zuid-Amerika is bijna net zo groot als Europa en dat zorgt voor een diversiteit waar je ‘u’ tegen zegt. We helpen je keuzes te maken tussen al deze bezienswaardigheden, want dit is waarom Brazilië op je bucketlist moet staan.

#1 Kletterende Iguaçu watervallen in Brazilië en Argentinië

Aan de Braziliaanse kant van de watervallen heb je een panoramisch uitzicht en aan de Argentijnse kant sta je letterlijk tussen de watervallen. Het is aan jou om te bepalen welke kant het mooist is. Het feit is wel dat de Iguaçu watervallen – waarvan de naam ‘groot water’ betekent – de grootste van Zuid-Amerika zijn, waarvan 20% in Brazilië en 80% in Argentinië ligt. Van de zo’n 275 watervallen is de Duivelskeel het meest spectaculaire deel. Waarom? Omdat op een breedte van 150 meter er zeker 70 meter water de diepte in stort. Met een beetje geluk doemt er een regenboog op. En geloof ons, wanneer je over de loopbrug met grote ogen naar de waterval kijkt, voel jij je een heel klein poppetje. De grens van Argentinië en Brazilië loopt precies over de Duivelskeel, maar het water stort aan de Braziliaanse kant naar beneden en zo is de Duivelskeel onderdeel van de watervallen in Brazilië.

 

#2 Flaneren langs de Copacabana en uitkijken over Rio de Janeirouitzicht-rio-de-janeiro

Flaneren langs de Copacabana is flaneren langs de blote billen van Rio de Janeiro. Op elk zonnig moment verzamelen de Carioca’s op de stranden van Rio de Janeiro. De Copacabana is de meest bekende, maar Leme en Ipanema zijn meer local. Zet een strandwandeling of een siësta op een van deze stranden op je Brazilië bucketlist, want dit is Rio de Janeiro. Wat ook Rio de Janeiro is, zijn de uitzichtpunten. Torenhoge flatgebouwen en kleurrijke favela’s zijn namelijk gebouwd tussen de bergen van ’s werelds grootste urban regenwoud, namelijk Tijuca National Park. Tel daar de eerdergenoemde stranden aan de Atlantische Oceaan bij op en het uitzicht is handgebarend magnifiek. Een persoonlijke favoriet is Pão de Açúcar, ook wel de Sugar Loaf Mountain of Suikerbroodberg. Zo aan het eind van de dag geniet je met een caipirinha in je hand van drie verschillende uitzichten: day-time, sunset en by night. Een ander mooi uitzichtpunt en must-see in Rio de Janeiro is natuurlijk Cristo Redentor: het Christusbeeld dat over de stad waakt.

 

#3amazone De longen van de aarde: de Amazone

Het grootste regenwoud ter wereld is met haar zeven miljoen vierkante kilometer uitgestrekt over negen Zuid-Amerikaanse landen. De Amazone natuurlijk. Hiervan ligt maar liefst 75% in Brazilië en andersom dekt de Amazone voor zo’n beetje 50% het land. Je vindt hier de allermooiste biodiversiteit, want de Amazone is het leefgebied van 40.000 plantensoorten en 300 soorten dieren. De natuur is hier de baas en dat merk je aan alles. Varend over de wateren, liggend in je hangmat of wandelend tussen de bomen door: de natuur doet zijn ding, de geuren zijn puur en de geluiden rustgevend.

Vraag een local wanneer je het beste de Amazone kunt bezoeken en het antwoord is ‘anytime’. Anytime is de Amazone namelijk anders. In juni staat de flooded forest tot wel tien meter onder water en in andere maanden is dit water slechts een beekje, en alles daartussenin. Wat niet verandert zijn de rivieren, waarvan de Rio Amazonas ’s werelds nummer twee langste rivier is. De Amazone is al een natuurfenomeen op zich, maar de samenkomst van de Rio Negro en Rio Solimoes in de Rio Amazonas doet hier nog een schepje bovenop. Kleuren, temperaturen en versnellingen mengen hier tot een waar bruinachtig kunstwerk.

#4 Costa Verde met de mooiste stranden van Brazilië

De Costa Verde tussen São Paulo en Rio de Janeiro wordt gekenmerkt door de bergachtige jungle van de Serra do Mar die overloopt in de Atlantische Oceaan. Deze combinatie zorgt ervoor dat hier een aantal van de mooiste stranden van Brazilië liggen en dat de Costa Verde – met al haar bezienswaardigheden – een vakantiebestemming op zich is. Zo bezoek je Ilha Grande, het grootste eiland van de 350 langs de groene kust. Ilha Grande is zo’n eiland waar velen niet meer wegwillen, omdat ze een eiland ontdekt hebben waar je niet voor je sokken wordt gereden door haastige auto’s, waar niemand opgefokt rondloopt omdat de trein weer eens te laat is, waar je gegarandeerd een machtig mooi strand in je voor- of achtertuin hebt, waar de jungle de speeltuin is en waar je voor een siësta onder een boom snurkt. Het is niet een Floortje Naar Het Einde van de Wereld eiland. Het is meer een Bob Marley eiland, waar de term laid-back een understatement is en waar bier rijkelijk door de keel spoelt.

Een andere plaats voor de Braziliaanse bucketlist is het koloniale stadje Paraty met haar gouden verleden. Paraty had in dit verleden een belangrijke positie als onderdeel van de Golden Trail. Het goud uit de mijnen van Minas Gerais werd over deze route naar de haven van Paraty vervoerd. Per boot ging het naar Rio de Janeiro en vervolgens naar Europa. Gelegen tussen de woeste golven van de oceaan en de groene jungle van Parque Nacional da Serra da Bociana zijn er tal van activiteiten te doen in Paraty: van varen langs de stranden tot douchen onder de watervallen. Ook dans je hier op maandagavond de samba en zie je hoe cachaça – het ingrediënt voor de bekende caipirinha – gemaakt wordt.

#5 Moerassig groot Pantanal

Groot, groter, grootst. Ja, Brazilië heeft ook nog eens het grootste moerasgebied ter wereld. Maar dat is niet de reden dat de Pantanal een plek op je bucketlist voor Brazilië verdient. In dit uitgestrekte landschap kom je namelijk oog in oog te staan met de Braziliaanse cowboys, rijd je dwars door schilderijen van landschappen en spot je met geluk de jaguar. Of heel andere mooie beesten, want de Pantanal heeft de grootste concentratie wildlife van Zuid-Amerika en is daarom de beste plek om dieren te spotten. Moerassig is het niet voor niets. De Pantanal stroomt namelijk in het regenseizoen over, dan staat 80% van het gebied onder water en dat zorgt voor de rijkste collectie aan waterplanten ter wereld. Moerassig mooi dus!

background-pattern