Naar boven

Theth Valbone hike

Theth: wandelen door de Albanese Alpen

bouwsteen

 • Reisschema:
  Theth
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 140,- p.p. bij 2 personen
 • Reisperiode:
  April - Oktober
Hoogtepunten:
✓ Theth is een idyllisch valleidorp middenin de Albanese Alpen
✓ Vanaf Shkodër naar Theth is een rit met spectaculaire uitzichten
✓ Wandel naar het kristalheldere Blue Eye of ontspan in de vallei
✓ Overnacht in een gezellig en eenvoudig pension met ontbijt en diner
✓ Optioneel: rijd richting Blue Eye of wandel van Theth naar Valbonë
Albanië Theth kerk
Decorative torn edge

Dag 1 – Spectaculair uitzicht over de Albanese Alpen

Je laat Shkodër achter je en gaat met je huurauto op weg naar Theth in de Albanese Alpen. Hoewel de afstand slechts ongeveer 70 kilometer is, dien je rekening te houden met minimaal anderhalf tot twee uur werkelijke reistijd. En aangezien je door een indrukwekkend landschap reist, stop je onderweg waarschijnlijk meerdere keren om een fotostop te maken.

Rijd vanuit Shkodër naar het noorden en sla dan de bergweg op naar Theth. De weg wordt steeds bochtiger en slingert omhoog naar de pas Qafa e Thorës op bijna 1.700 m boven zeeniveau. Na een fotostop gaat het aan de andere kant weer naar beneden – minstens net zo kronkelig. Uiteindelijk bereik je het uitgestrekte dorpje Theth, genesteld in een vruchtbare vallei. Hier verblijf je in een eenvoudig gastenverblijf in een privékamer met een eigen badkamer. Verwacht hierbij alleen het hoognodige, alle accommodaties in de Alpen zijn berghutten met noodzakelijke faciliteiten. De hosts maken het gezellig voor je.

Decorative torn edge

Dag 2 – Wandelen rond Theth

Vandaag heb je de vrije tijd om de vallei van Theth te verkennen. Theth heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een kleine toeristische bestemming en veel gezinnen bieden hier eenvoudige accommodatie aan. De klokken tikken hier nog steeds langzaam en er hangt een ontspannen sfeer. Vandaag heb je alle tijd om door het dorp te wandelen en de dorpskerk en de oude toren te bezoeken.

Als je wilt, kun je een zeven uur durende wandeling (retour) maken naar de “Blue Eye” of de Syri iI Kaltër in het Albanees. In tegenstelling tot de “Blue Eye” bij Sarandë, is dit geen bron, maar een poel gevoed door een waterval. Het water is net zo turquoise en net zo mooi! Als je wilt, kun je een bad nemen in het koude water. Wil je de Blue Eye zien maar niet zo ver wandelen? Dan kunnen we (optioneel) een transfer regelen om je dichter bij de Blue Eye te brengen, je wandelt dan nog een uurtje heen en terug.

Decorative torn edge

Dag 3 – Verdere reis vanuit Theth

Heb je na Theth nog geen genoeg van de indrukwekkende Albanese Alpen of kunnen de bergen je niet indrukwekkend genoeg zijn? Trek er dan op uit om de bergpas naar het bergdorp Valbonë te bedwingen. Je wandelt dan in zo’n 5 tot 7 uur naar het eindpunt. Hier overnacht je, zodat je de dag daarna met transfers en een boottocht over één van de mooiste meren ter wereld – het Meer van Komani – kunt varen. Je wordt afgezet in Shkodër, waar je huurauto geparkeerd staat. Kijk onderaan de pagina voor meer informatie.

Anders rijd je terug naar Shkodër via dezelfde weg die je naar Theth bracht en vanaf daar kun je rechtdoor naar je volgende bestemming reizen. Het duurt ongeveer 1,5 uur van Shkodër naar Krujë en 3,5 uur naar Berat.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Theth: wandelen door de Albanese Alpen

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Albanië Theth - Valbone pass
theth-valbona-pass-wandelen
Albanië valbone boerderij
Variant
1

Wandeling vanuit Valbonë via de Valbonë-bergpas naar Theth

 • Reissom:
  vanaf € 355,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  1 nacht in Valbonë, 2 nachten in Theth, 3x ontbijt, 2x lunch/lunchpakket, 3x diner, ferrytocht of Komanimeer, gedeelde transfers van en naar Shkodër en privé transfer van Fierzë naar Valbonë

Op avontuur in de Albanese Alpen? Kies dan voor deze optie. Vanuit Shkodër vertrek je met transfer en ferry over het indrukwekkende Komanimeer naar Fierzë. Hier wordt je opgehaald door je chauffeur en naar het bergdorp Valbonë gebracht. Na een dag de vallei te hebben verkend, is het een dag later het moment om de Valbonë-bergpas te trotseren. De tocht gaat over bergpaden, door bos en over weilanden. Op het hoogste punt, 1811 m boven zeeniveau, kun je bij mooi weer genieten van het weidse uitzicht over de toppen en het dal. Je legt ongeveer 18 km af in 5 tot 7 uur en beheerst ongeveer 1000 hoogtemeters (op en neer). De tocht is goed te doen voor iedereen met een normale conditie; er is geen speciale uitrusting nodig. Je raakt ook niet verdwaald, het pad is gemakkelijk te volgen en je ziet ook zeker andere wandelaars. In Theth verblijf je vervolgens 2 dagen om de vallei te ontdekken en wordt je naar Shkodër gebracht met een transfer.

Let op: de hike naar Valbonë doe je met je eigen bagage op de rug, zorg er dus voor dat je een backpack hebt. In Shkodër kun je bij je hotel ongewenste bagage achterlaten.

Behoefte aan een gids? Vraag je reisspecialist naar de mogelijkheden.

Reisperiode: deze wandeling kun je doen van half mei tot eind september. Aan de randen van het wandelseizoen moet je wel rekening houden met koude nachten.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

spelletjes spelen in Skhkoder
bouwsteen

Shkodër: tussen de meren

 • Shkodër – Komani meer
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 175,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Albania Berat
bouwsteen

De 1000 ramen van Berat

 • Berat
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 245,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Krujë Albanië uitzicht
bouwsteen

Krujë: rustige start in Albanië

 • Krujë
 • 2 dagen / 1 nacht
 • vanaf € 60,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Albania Tirana
bouwsteen

Culturele mix van Tirana

 • Tirana
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 130,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern