Ga naar inhoud

Riksja Travel
Zweden
Zweden - namiddag zwemmen

Beste reistijd & klimaat Zweden

Algemene informatie
Zweden in de zomer

De beste tijd voor een reis in Zweden is tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus. Gedurende deze periode zijn de temperaturen zowel in het binnenland als aan de kust erg aangenaam en heb je de meeste kans op zonnig weer en warme temperaturen. Als het hoog zomer is kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot 28 graden. Toch kan het soms nog onstuimig zijn en is het handig om een wind- en waterdichte ja mee te nemen. Zeker als je gaat wandelen in de bergen of een tocht op zee gaat maken is dit vaak geen overbodige luxe. De winters in Zweden kunnen behoorlijk koud zijn en dit is ook in het voor- en najaar. De herfst begint al vroeg in Zweden, meestal in september, met kortere en koelere dagen. De perfecte periode voor een rondreis door Lapland zijn in de wintermaanden.

Klimaat in Zweden

Over het algemeen heeft Zweden een mild klimaat. In de winter kan het er natuurlijk erg koud worden, maar in zomer zijn de temperaturen zeer aangenaam. Omdat Zweden en uitgestrekt land is kan het klimaat per regio verschillen. In de kustgebieden, zuidwesten en zuiden is er sprake van een gematigd zeeklimaat. Hierdoor zijn de zomers en winters vrij mild.

In de binnenlanden van Zweden is er een gematigd klimaat, omdat de invloed van zee minder sterk is. Hier zijn de winters aanzienlijk kouder dan aan de kust, met temperaturen die regelmatig onder het vriespunt duiken. Naarmate je verder naar het noorden reist, verandert her klimaat naar een koeler klimaat en uiteindelijk naar een toendraklimaat. Op sommige hoger gelegen gebieden kan zelfs een hooggebergteklimaat voorkomen. De winters kunnen hier extreem koud zijn met temperaturen die vaak onder het vriespunt blijven.

Zweden in de winter
Zweden midzomernacht

Midzomernacht

Als je kijkt naar heel Scandinavië kun je zeggen dat er relatief korte zomers zijn en de temperaturen gedurende het hele jaar een beetje schommelen. Tijdens de maanden juli en augustus zijn de dagen lang en de nachten kort, waardoor het haast niet donker wordt in Zweden. Midzomer is misschien wel de bekendste feestdag in Zweden. Rond 21 juni wordt door het hele land feest gevierd en vieren ze de dag waarop de zon het langst aan de hemel staat en de nacht het kortst is.

world