Ga naar inhoud

Riksja Travel
Zweden
Zweden - Mora dala paarden

Geld in Zweden

Voorbereid op reis
Zweden rondreis

Geld in Zweden

In Zweden betaal je met de Zweedse Kroon (SEK), waarbij 1 euro gelijk staat aan circa 11,60 SEK (oktober 2023). Overal in Zweden kun je pinnen met je bankpas. Soms is dat ook de enige mogelijkheid om te betalen. Als je graag wat contant geld bij je wilt hebben tijdens je reis door Zweden, kun je euro’s of Amerikaanse dollars meenemen. Deze kun je gemakkelijk omwisselen bij wisselkantoren in de grotere steden. Op sommige plekken kun je betalen met euro’s, maar het is voordeliger om met de Zweedse Kroon te betalen dan met je pinpas.

Zweden is in vergelijking met Nederland en België prijziger op het gebied van eten en drinken. Een driegangenmenu kost gemiddeld € 75,- per persoon en een biertje ongeveer € 8,-. Let wel op waar je gaat zitten, dit kan namelijk erg verschillen per plaats en restaurant. Voor eenvoudigere maaltijden betaal je een stuk minder. .

Creditcard voor autohuur

Als je een auto huurt is het essentieel om een creditcard te hebben. Bij het ophalen van de auto wordt ter plaatse de borgsom via je creditcard gereserveerd. Houd er bovendien rekening mee dat de naam van de hoofdbestuurder van de auto overeenkomt met de naam op de creditcard.

Zakgeld

Naast de geboekte rondreis door Zweden moet je rekening houden met ongeveer € 75,- per persoon per dag. Dit is inclusief maaltijden, fooien, benzine en entreegelden. Uiteindelijk ligt het natuurlijk aan jezelf hoeveel je uitgeeft, maar dit is een mooie richtlijn.

Fooien

Fooien geven wordt enorm gewaardeerd in Noorwegen en Zweden. Hoeveel fooi geef je dan? De norm is ongeveer 5%. Reis je met de taxi? Rond dan de rekening af (naar boven) en laat het wisselgeld zitten. In Zweden is afdingen niet heel gebruikelijk.

Zweedse vlag
world