Ga naar inhoud

Riksja Travel
Zweden
Zweden rondreis

Hoe reis je door Zweden?

Vervoer & verblijf
Zweden - verkeersboord

Vervoer in Zweden

Zweden kan je op veel verschillende manieren ontdekken. Zo kun je met je eigen auto rondrijden of er een huren. Het is ook mogelijk om met de trein te reizen of een overtocht te maken met een veerboot. Op deze manier kan je flexibel je eigen reis invullen.

Reizen met een auto

Reizen met de auto in Zweden is een uitstekende optie, die je de ultieme vrijheid biedt. De wegen zijn goed onderhouden en er is over het algemeen weinig verkeer, wat het reizen erg aangenaam maakt. Bovendien kun je genieten van schilderachtige routes, waarbij je onderweg kunt stoppen om prachtige foto’s te maken en je benen even te strekken.

Als je met Riksja reist, heb je de keuze om met je eigen auto naar Zweden te rijden of om te vliegen en ter plaatse een (elektrische)auto te huren. Het grote voordeel van het reizen met je eigen auto is dat je geen vliegtuig hoeft te nemen, wat uiteraard milieuvriendelijker is. Op deze manier ben je ook niet gebonden aan bagagelimieten.

Vind je het toch prettiger om met het vliegtuig te gaan, dan is dat natuurlijk ook geen probleem. KLM vliegt meerdere keren per dag op de grotere steden waardoor je altijd binnen een paar uur op je plek van bestemming bent.

Zweden - auto rondreis
De ferry van Kiel naar Goteburg

Reizen met de veerboot

Als je ervoor kiest om met je eigen huurauto vanuit Nederland naar Zweden te reizen dan kan dat over land via Denemarken en Kopenhagen maar kun je ook de veerboot nemen vanuit Duitsland of Denemarken. Een van de meest populaire verbindingen is die van Kiel naar Gotenburg. Je stapt dan begin van de avond op de boot en komt dan de volgende ochtend uitgerust aan in Zweden. Verder heb je ook een verbinding vanuit Travemunde naar Malmö en Trelleborg in het zuiden van Zweden. Deze vertrekken in de avond en de ochtend en de overtocht duur circa 8,5 uur. Een andere optie is de bootverbinding tussen Frederikshavn in Denemarken en Gotenburg. Deze gaat 4 keer per dag en de overtocht duurt maar 3,5 uur.

Reizen met de trein

Het voordeel van reizen met de trein is dat je heerlijk achterover kan zitten en kan genieten van alle mooie vergezichten die het land te bieden heeft. Het is ook mogelijk om met de trein naar Zweden te reizen al zijn er vanuit Nederland helaas nog geen directe verbindingen. Vanaf Amsterdam gaat er om 13:00 wel een internationale trein naar Duitsland, met een overstap in Osnabrück kom je dan om 18:30 in Hamburg aan. En vanuit Hamburg kun je vervolgens de nachttrein naar Zweden nemen. Deze vertrekt om 21:55 en komt de volgende ochtend om 09:55 in Stockholm aan. Het is ook mogelijk overdag te reizen, met een overnachting in Hamburg of Kopenhagen. Vanuit Stockholm kun je met de poolcirkel-slaaptrein ook helemaal naar Zweeds Lapland reizen, via Luleå naar Kiruna en Abisko. Deze trein vertrek om 18:00 uit Stockholm en komt de volgende dag rond 11:00 in Abisko aan.

Het spoorwegennetwerk in Zweden is tussen de steden goed ontwikkeld al is het natuurlijk wel wat lastig om op deze manier op de mooiste plekjes in de natuur te komen. Wil je dus wat meer van het land zien, dan adviseren wij reizigers om ter plaatse een (elektrische) auto te huren.

Zweden - trein reis