Riksja Travel Zweden

Naar boven

Handige weetjes

Algemene informatie

Zweden - kanoen door de natuur
Zweden - eland tijdens herfst

Reizen met Riksja Zweden

Beste reistijd

De beste tijd voor een reis naar Zweden is in de zomermaanden juni, juli, augustus en september. Gedurende deze periode zijn de temperaturen over het algemeen mild tot warm. In het noorden van Zweden kan het in de zomer nog steeds koel zijn, maar in het zuiden kunnen de temperaturen oplopen tot ongeveer 25 graden. Zweden is uitgestrekt land, waardoor het klimaat van regio tot regio kan verschillen.  In de kustgebieden vind je een gematigd zeeklimaat, hierdoor zijn de zomer en winter vrij mild.  In het binnenland heeft de zee minder invloed op het weer, waardoor de winters een stuk frisser kunnen zijn. Naarmate je noordelijker reist, worden de temperaturen koeler. Uiteindelijk kom je in een toendraklimaat terecht, dat wordt gekenmerkt door koude temperaturen en weinig neerslag. De gemiddelde temperatuur in de koudste maand ligt onder de -3 °C, terwijl de warmste maand een gemiddelde temperatuur tussen 0 °C en 10 °C heeft.

Middernachtzon en noorderlicht

De middernachtzon zorgt ervoor dat het in de zomer en ’s nachts niet echt donker wordt, waardoor je tot in de vroege uurtjes kunt wandelen en fotograferen. Van eind september tot en met maart heb je in heldere nachten de beste kans om het noorderlicht, de Aurora Borealis, te zien. Het is een indrukwekkend schouwspel met paarsgroene flarden.

Voltage

De elektriciteit in Zweden is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. De stopcontacten in Zweden zijn hetzelfde als die in Nederland, dus je hebt geen wereldstekker nodig.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Zweden en Nederland, zelfs niet in de zomer, omdat Zweden ook eind maart de klok verzet.

Grootte van Zweden

Zweden is ongeveer 11 keer groter dan Nederland en heeft zo’n 10 miljoen inwoners. Dit betekent dat er gemiddeld 22 inwoners per vierkante kilometer wonen. Ter vergelijking, in Nederland bedraagt dit gemiddeld 418 inwoners per vierkante kilometer.

Zweden - noorderlicht
Zweden - fika feest

Taal en cultuur

In Zweden is de voertaal Zweeds, wat behoort tot de Noord Germaanse taalgroep. Deze taal wordt door bijna alle Zweden gesproken en is nauw verbonden met het Deens en Noors. De meeste Zweden spreken uitstekend Engels en wordt ook als tweede taal onderwezen.

Leuk om te weten: In Zweden is een belangrijk onderdeel de Fika, waarbij mensen elkaar ontmoeten voor koffie en gebakjes, meestal in de ochtend en in de middag. Zweedse kaneelbroodjes is de meest populaire lekkernij. Alle Zweden houden vast aan deze gewoonte om met vrienden, collega’s of familie even een ‘break’ te nemen. Een van de meest gehoorde uitnodigingen als je iemand spreekt of tegenkomt  is dan ook: ‘laten we een Fika doen’.

Tips voor bagage

Over het algemeen is een goede tip voor kleren in Zweden: laagjes, laagjes, laagjes. Maak veel gebruik van lagen kleding over elkaar. Dus vestjes over shirtjes. En hemdjes onder truien etc. Op deze manier kan je als het nodig is een kledingstuk uit doen of juist eroverheen aantrekken. Net waar het weer om vraagt. Onmisbaar volgens ons:

  • voldoende sportieve, warme en lekker zittende kleding die je in lagen kunt dragen
  • zwemkleding en/of slippers (ook voor in de sauna maar mag ook zonder)
  • tijdschriften/boeken/spelletje
  • muts en handschoenen
  • warme onderkleding/thermo ondergoed, vooral in de winter onmisbaar
  • sportieve, warme (berg)schoenen of laarzen met goed zoolprofiel
  • slaapmasker, in de zomermaanden is het lang licht en vind je niet overal verduisterende gordijnen
Zweden rondreis
background-pattern