Riksja Travel Zweden

Naar boven

rendieren in Idre

Idre: Sami cultuur en rendieren

bouwsteen

 • Resisschema:
  Idre
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Inclusief:
  Uitleg over Sami cultuur en wandeling met rendieren
 • Reissom:
  Vanaf € 365,- p.p. bij 2 personen
✓ Leer meer over de Sami cultuur

✓ Maak een wandeling met rendieren

✓ Slaap in een kleinschalig hotel

✓ Op de grens met Noorwegen
Sami cultuur Idre
Decorative torn edge

Decorative torn edge

Dag 1 – Het land van de Sami

Idre ligt in het bergachtige noorden van Dalarna, aan de grens met Noorwegen. Hoe verder je naar het noorden rijdt, hoe minder mensen je tegenkomt en hoe ruiger de natuur wordt. Dit is het begin van de taiga, het uitgestrekte naaldwoud dat zich over het hoge noorden uitstrekt. Dit is ook het leefgebied van de Sami, een van oorsprong nomadisch volk, dat in Lapland leeft. Dit is de meest zuidelijke streek waar een aantal Sami gezinnen zich heeft gevestigd. De Sami hier zijn nog traditionele rendierherders. En waar deze dieren in de winter in kuddes de bergen in trekken, verspreiden ze zich zomers in de lager gelegen bossen en weiden. Kans is groot dat je er onderweg al een paar tegen zult komen.

Je verblijft hier in een sfeervol hotel aan een rivier. Het hotel heeft onder andere een restaurant, een sauna en een hottub. In de winter is dit onder de Zweden ook een populair wintersportgebied. Reis je als gezin, dan kunnen wij ook een huisje op een vakantiepark voor je regelen. Maar ben je avontuurlijk ingesteld en wil je je Sami beleving helemaal compleet maken dan kun je ook in een echte tipi tent verblijven. Meer info hierover onderaan deze pagina.

Decorative torn edge

Dag 2 – Wandeling met rendieren

De Sami hebben hun eigen cultuur en tradities. Het zijn rendierherders van beroep en tijdens de excursie die wij voor je inplannen, maak je kennis met hun manier van leven en ga je samen met een gids en een aantal van zijn rendieren een wandeling maken door een oeroud bos. Proef een traditionele Sami snack en luister naar de verhalen van de gids over hun cultuur en het leven van een rendierherder. En als je geluk hebt en je gids is in een goede bui, dan heb je de kans dat hij ook nog een traditioneel Sami lied ten gehore brengt. In totaal neemt de excursie ongeveer 2 uur in beslag. En afhankelijk van de planning van de rendierherder, wordt deze in de ochtend of in de middag gehouden. De rest van de dag is er genoeg te doen in de omgeving. Zo kun je een duik nemen in, of een bootje huren bij het nabijgelegen Grövelsjön meer en is er ook een aantal adembenemende wandelingen te maken in de directe omgeving.

Decorative torn edge

Dag 3 – Blijf je in Zweden of ga je de grens over Noorwegen in?

Na het ontbijt is het dan weer tijd om door te reizen. Vanuit Idre steek je binnen no time de grens met Noorwegen over. In 3,5 uur rijden ben je in Rondane en in 4 uur ben je in Oslo. Blijf je in Zweden, dan rijd je vanuit hier in 4 uur naar Värmland, waar je uitstekend kunt kanoën en wildkamperen. Of blijf in de provincie Dalarna en rijdt in 3,5 uur via Mora naar Falun waar je in een karakteristiek rood huisje aan het meer verblijft en een bezoek brengt aan de door UNESCO beschermde kopermijn.

Heb je de tijd en doe je het liever rustig aan, dan is het uiteraard ook mogelijk om hier nog een nachtje te blijven en de natuur in de omgeving verder te verkennen.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Idre: Sami cultuur en rendieren

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Uitzicht over het Siljan meer
bouwsteen

Falun: bossen, meren en een kopermijn

 • Falun
 • 4 dagen / 3 nachten
 • Vanaf € 455,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Kanoen in Zweeds Varmland
bouwsteen

Värmland: kanoën en wildkamperen

 • Värmland
 • 4 dagen / 3 nachten
 • Vanaf € 365,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern