Riksja Travel Oman

Naar boven

Beste reistijd & klimaat Oman

Algemene informatie

Uitzicht over Muscat in Oman
uitzicht over de Wahiba Sands woestijn in Oman

Klimaat in het binnenland van Oman

Beste reistijd

De beste reistijd om een rondreis naar Oman te maken is in de winter. Deze is van oktober tot en met maart. Het is er dan minder heet en er valt gemiddeld een stuk minder regen dan in de zomermaanden. In de winter zul je dan ook milde temperaturen van zo’n 20 tot 25 graden Celsius in het zuiden vinden (regio Salalah) en zo’n 25 tot 30 graden in het noorden, rondom Muscat. De binnenlanden zullen ook rond de 30 graden Celsius zijn. De temperaturen in de winter zijn dan ook een stuk aangenamer ten opzichte van de zomermaanden (april tot september).

In deze maanden moet je wel rekening houden dat het hoogseizoen is qua toerisme in Oman. Hoewel het land nog niet platgelopen wordt door het massatoerisme, zul je wel zien dat er meer buitenlands toerisme is in het land. Wil je genieten van de beste reistijd en het toerisme zo goed mogelijk vermijden, probeer dan rond oktober of maart te reizen. De temperaturen zijn wel iets warmer dan in december en januari, maar je vermijd net de piek van toerisme.

Oman kenmerkt zich door uitgestrekte, droge binnenlanden en vruchtbare, groene kuststreken met zo’n 9 zonuren per dag. Het binnenland van Oman kent een droog woestijnklimaat. Hier vind je de oneindige zandvlaktes en bergen. Voor de avontuurlijke reiziger is het binnenland het meest spectaculaire gebied. Naast de woestijn vind je hier ook de bergen, die tot zo’n 3.000 meter hoog rijken. Het is hier een stuk droger dan aan de kust, en de temperaturen in het binnenland zijn hoger.

In de zomermaanden kan het in het binnenland ver boven de 40 graden Celsius uitkomen. Het is dan ook belangrijk om voor voldoende water en bescherming te zorgen. Ga je wandelen, vertrek dan vroeg, zodat je de hoogste temperaturen vermijdt. Omdat het zo warm is in de zomermaanden heb je Oman praktisch voor jezelf, zonder veel andere reizigers.

In de wintermaanden is het nog steeds warm, maar wel een stuk aangenamer. Hoewel het overdag nog rond de 30 graden is, koelt het ’s nachts wel fors af. We adviseren om laagjes kleding te dragen en rekening te houden met koude nachten. In dit seizoen kun je je wandelingen door het binnenland ook later op de ochtend plannen. Houd er dan wel rekening mee dat je meer toeristen tegen zult komen tijdens je wandeling. Wil je die liever vermijden? Ga dan alsnog vroeg op pad en neem een extra trui mee.

Klimaat in de kuststreken van Oman

In de kuststreken van Oman vind je een stuk aangenamer en minder droog zeeklimaat. Met name in het noorden en zuiden van het land vind je grotere groene gebieden, grotere steden en fijne baaien. Ook hoofdstad Muscat ligt aan de kust. Je kunt je hier goed onderdompelen in de cultuur van de Omani en de lokale keuken verkennen. Op een uurtje varen van de hoofdstad vind je nog een aantal tropische eilanden waar je goed kunt duiken en snorkelen. Grote groepen zeeschildpadden vormen het toneel van de onderwaterwereld van Oman.

In de zomermaanden wordt het in en rond Muscat ongeveer 40 graden Celsius. Het is hier dan niet alleen warmer, maar tegelijkertijd ook vochtiger. In deze maanden valt gemiddeld de meeste regen waardoor het snel klam wordt. Omdat het er erg vochtig is, zul je minder toeristen tegen komen dan wanneer je in het winterseizoen reist. In het uiterste zuiden van het land, rondom Salalah, is het iets minder warm en nat, maar zijn de temperaturen nog wel forser dan in het winterseizoen.

In het winterseizoen is het een stuk koeler, zo’n 25 tot 30 graden Celsius in Muscat. In het zuiden zal het hier nog iets milder zijn. In dit seizoen kom je dan ook de meeste andere toeristen tegen.

Bahla in Oman
Wandelen door de grote moskee in Muscat Oman

Beste reistijd voor Oman

De beste reistijd om een rondreis naar Oman te maken is in de winter. Deze is van oktober tot en met maart. Het is er dan minder heet en er valt gemiddeld een stuk minder regen dan in de zomermaanden. In de winter wordt het in de regio Salalah zo’n 20 tot 25 graden Celsius en rondom Muscat zo’n 25 tot 30 graden. De binnenlanden zullen ook rond de 30 graden Celsius zijn. De temperaturen in de winter zijn dan ook een stuk aangenamer ten opzichte van de zomermaanden (april tot september).

In deze maanden moet je wel rekening houden dat het hoogseizoen is qua toerisme in Oman. Hoewel het land nog niet platgelopen wordt door het massatoerisme, zul je wel zien dat er meer buitenlands toerisme is in het land. Wil je genieten van de beste reistijd en het toerisme zo goed mogelijk vermijden, probeer dan rond oktober of maart te reizen. De temperaturen zijn wel iets warmer dan in december en januari, maar je vermijdt net de piek van toerisme.

Waar rekening mee te houden?

Reis je in onze zomer naar Oman? Houd rekening met hoge temperaturen. Plan ’s ochtends vroeg je activiteiten in, of juist aan het einde van de dag. Hiermee vermijd je de meest drukkende hitte en zijn de temperaturen het aangenaamst.

Omdat de zon het hele jaar door schijnt raden we aan voldoende zonnebrand mee te nemen, inclusief een zonnebril en een pet of hoed. Dunne, lange kleding is bovendien niet alleen geschikt om tempels te bezoeken, maar beschermt je ook tegen UV-straling. Ga je snorkelen? Dan is een uv-shirt geen overbodige luxe. te nemen. Neem altijd voldoende water mee, soms ben je een tijd onderweg zonder een winkeltje tegen te komen.

Oman is een Arabisch land, ga daarom niet te bloot gekleed. Luchtige kleding die schouders en knieën bedekt, zijn prettig in dit warme klimaat en toont respect naar de lokale bevolking. In sommige gebouwen is het ook verplicht om als vrouw je haar te bedekken. Reis je in de winter dan is een dikke trui vooral ’s avonds aan te raden. Met name in de woestijn kan de temperatuur flink dalen wanneer de zon achter de horizon verdwenen is.

lunch in de Wahiba Sands woestijn in Oman
background-pattern