Naar boven

Als Maharadja door India

rondreis

 • Reisschema:
  Jaipur – Pushkar – Udaipur – Jodhpur – Jaisalmer - Agra – Varanasi – Delhi
 • Reisduur:
  18 dagen / 17 nachten
 • Reissom:
  € 1.810,- p.p. bij 2 personen
Deze reis laat je India zien zoals India is. Je ziet de bekendste plekken van noord-India en je kunt je onderdompelen in het echte Indiase leven. Je reist zowel met privé-auto met chauffeur als met de nachttrein. De reis begint met een kennismaking met de roze stad Jaipur met haar forten en paleizen. Vervolgens is het tijd voor de kamelen in Pushkar, de mysterieuze stad Udaipur, de blauwe huisjes in Jodhpur, de woestijn in Jaisalmer en het wereldwonder Taj Mahal in Agra ... En als kers op de taart eindigt de reis met een bezoek aan heilig Varanasi.
rondreis noord india maharadja
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst in Delhi

Wanneer je arriveert in Delhi word je opgehaald door je chauffeur en naar het hotel gebracht. Wij vonden het wel zo prettig dat de aankomsttransfer in het hectische India alvast geregeld is. De meeste vluchten naar Delhi komen net voor of na middernacht aan.

Je hotel ligt op ongeveer een kwartiertje rijden van het vliegveld, zodat je niet gelijk tijdens deze korte India rondreis midden in de drukke stad overnacht. Het chaotische Delhi bewaren we graag nog even tot het einde van de reis, als je al iets meer gewend bent en je Delhi beter kunt waarderen. In dit hotel heb je een comfortabele kamer. Misschien heb je nog tijd om te relaxen in de tuin of het zwembad.

Decorative torn edge

Dag 2 – Naar de roze stad Jaipur

Reistijd: circa 5 uur

Vandaag word je met een autotransfer naar Jaipur gebracht. Het is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan en wordt ook wel de ‘roze stad’ genoemd. Dit omdat veel gebouwen in roze-oranje tinten zijn geschilderd. Je arriveert bij je gezellige hotel dichtbij de oude stad. De kamers zijn fraai vormgegeven, vele met een hemelbed en traditionele Indiase ornamenten. Je slaapt twee nachten op deze rustige locatie, waar je aan het einde van de dag lekker kunt afkoelen in het zwembad.

Het centrum van Jaipur is zeer levendig, met mensen in kleurige gewaden, kameelkarren, riksja’s, tempels, een fort en een paleis. Een leuk begin van je rondreis door het fascinerende India.

Decorative torn edge

Dag 3 – Jaipur citywalk en Amber fort met gids

Op de derde dag is er ’s morgens een city tour ingepland. Je bezoekt samen met een gids het City Palace, de Observatory en het Palace of the Winds (Hawa Mahal). Het City Palace heeft een aantal prachtige musea met onder meer miniatuurschilderingen in typisch Indiase stijl. Als de vlag uithangt is de maharadja ook thuis. Het Palace of the Winds is een wereldberoemd super smal bouwwerk met talloze raampjes waar de vrouwen van de harem ongezien naar de processies in de straat konden gluren. Niet iedereen weet dat je via de achterkant van het gebouw naar binnen kunt en daar zelf van het uitzicht kunt genieten.

’s Middags breng je met de gids een bezoek aan het Amber Fort, dat even buiten de stad ligt. Vanuit het fort heb je een prachtig uitzicht over de ruige heuvels met de indrukwekkende muren en forten die de Rajput en Moghuls daar hebben gebouwd.

Decorative torn edge

Dag 4 – Naar de pelgrims van Pushkar

Reistijd: circa 3 uur

Tijdens deze Rajasthan reis rijd je per auto met chauffeur vanuit Jaipur naar de pelgrimsstad Pushkar, gelegen aan het Pushkar meer. Het is een gemoedelijke en authentieke stad met veel kleine straatjes. Dwaal door de kronkelsteegjes van het oude centrum en ga kijken bij de ghats (trappetjes bij het water) waar de pelgrims hun rituele baden doen. Tijdens de beroemde Pushkar Camel Fair (meestal in oktober/november) zijn er naast veel kamelen enorme drommen pelgrims in felle kleuren die samen -al badend in het meer- een kleurrijk schouwspel vormen.

Je overnacht in Pushkar in een paleis dat vanuit vrijwel alle kamers uitzicht biedt over het meer. Op het palmenterras van het hotel kwamen wij bij van de enerverende autorit. Een fijne plek om te relaxen en de zon onder te zien gaan over het water.

Decorative torn edge

Dag 5 – Romantisch Udaipur aan het meer

Reistijd: circa 7 uur

Je reis door Rajasthan vervolgt naar de meest romantische plaats van de provincie: Udaipur. De rit vanuit Pushkar is een lange dag rijden. Onderweg maak je uiteraard verschillende stops voor de lunch of een kopje thee. Probeer de ‘masala chai’ eens, de typische Indiase melkthee met kruiden zoals kaneel, kardamom en kruidnagel.

In de middag kom je aan in Udaipur. Het is een ontspannen stad aan het meer en een oud centrum met smalle straatjes. Udaipur wordt omgeven door groene heuvels, wat een mooi contrast geeft met de witgekleurde paleizen die schitteren in het centrale Lake Pichola. In dit meer ligt ook het legendarische Lake Palace. Dit paleis werd door de Maharadja gebruikt als winterverblijf en door James Bond in de film Octopussy. Je slaapt in een kleinschalig hotel in een van de steile straten. Met wat geluk kun je vanuit je raam het meer zien schitteren.

Decorative torn edge

Dag 6 – Varen op het meer van Udaipur

’s Morgens is er tijdens deze Rajasthan reis een citytour geregeld. Je gaat naar het City Palace, waar je indrukwekkende muurschilderingen en mozaïeken kunt bewonderen. Verder bezoek je de hindoeïstische Jagdish tempel. Hierna maak je een boottocht over het Pichola meer. Op een van de eilanden maak je even een stop, hier kun je op het terras van het paleispaviljoen een drankje bestellen.

’s Middags trek je er op eigen gelegenheid op uit. Vind je het leuk om te leren Indiaas te koken, dan kunnen we ’s middags een kookles voor je regelen. In de keuken van een Indiase familie leer je alles over de verschillende kruiden, maak je je eigen chapati’s en linzencurry en sluit je af met het eten van al het lekkers dat je zelf hebt gemaakt. Laat het ons weten als je hier interesse in hebt.

Decorative torn edge

Dag 7 – Op weg naar de blauwe stad Jodhpur

Reistijd: circa 6 uur

Na het ontbijt vervolg je je weg naar Jodhpur. Deze blauwe stad staat vooral bekend om het Meherangarh fort. Vanaf de fortmuren kun je genieten van het uitzicht over Jodhpur. Het fort kun je op eigen houtje verkennen. Wij vinden een gids geen meerwaarde, omdat je in het fort een hele goede (Engelstalige) audiotour kunt krijgen (inbegrepen als je je entreekaartje koopt). Met een koptelefoon op dwaal je zelf, als een verkenner in vervlogen tijden, door de ruimtes en gangen van het complex.

Heb je nog tijd over? Op de bazaar kun je dwalen langs kruidenkraampjes, rinkelende armbanden en kleurig verfpoeder. De centrale klokkentoren is een handig oriëntatiepunt.

Decorative torn edge

Dag 8 – Naar het fort van Jaisalmer

Reistijd: circa 5 uur

Als je het Meherangarh Fort gisteren nog niet hebt bezocht, heb je daar deze ochtend nog de tijd voor. Daarna doorkruis je in 5 uur de woestijn om de afgelegen woestijnstad Jaisalmer in Rajasthan te bereiken. Tegen de middag zie je de contouren van de stad als een fata morgana aan de woestijnhorizon opdoemen. Dit magische gevoel blijft als je het centrum nadert en voor de poorten van de oude burchtstad met z’n tientallen kantelentorens wordt afgezet. In Jaisalmer slaap je in stijl in een authentieke goudkleurige haveli in de oude stad.

Je kunt die middag alvast een wandeling maken door de smalle steegjes tussen de zandstenen haveli’s. Een paar kamelen en het geluid van een citer kwamen ons tegemoet en verderop vind je ineens een mooie Jaïn tempel met een paar verdwaalde heilige koeien ervoor.

Decorative torn edge

Dag 9 – Jaisalmer, kamelenrit

Deze ochtend heb je tijd om zelf Jaisalmer te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het lemen fort uit de 12e eeuw, dat nog steeds wordt bewoond door zo’n 3000 mensen.

’s Middags maak je een trip naar de zandduinen die rondom Jaisalmer liggen. Per jeep rijd je de woestijn in, om vervolgens over te stappen op een kameel. Op deze manier kun je bewoonde wereld achter je laten en genieten van de desolate uitgestrekte zandvlakte. Al zittend op een zandduin zie je de zon ondergaan, die de wereld om je heen van geel naar vurig oranje naar zwart doet verkleuren. Kijk ook eens goed omhoog: je ziet hier sterren die wij in Nederland door de lichtvervuiling nooit zien. Aan het eind van de dag word je per jeep teruggebracht en slaap je weer in je haveli in het centrum van Jaisalmer.

Decorative torn edge

Dag 10 – Per nachttrein terug naar Jaipur

Reistijd: circa 13 uur

Na het ontbijt kun je ’s ochtends nog even door Jaisalmer dwalen. Koop bijvoorbeeld wat souvenirs bij een van de vele straatkramen of geniet van een verse fruit lassi (typisch Indiase yoghurt drank). ’s Middags word je naar het treinstation gebracht voor de rit naar Jaipur. We reserveren tickets voor je in de tweede klasse slaaptrein met airco (indien beschikbaar), waarbij er twee bedden boven elkaar aan weerskanten van de couchette zijn. Het reizen per slaaptrein in India is misschien niet zo comfortabel als je eigen bed thuis, maar volgens ons hoort het wel echt bij de beleving van India. Klets met je medepassagiers, deel mee in hun eten, koop onderweg een snack bij een treinverkoper en zie het landschap aan je voorbij trekken. India op z’n best.

Decorative torn edge

Dag 11 – Aankomst Jaipur, Bollywood film

Vandaag arriveer je ’s ochtends vroeg weer in Jaipur, waar je in hetzelfde hotel slaapt als aan het begin van je reis. Je hebt vandaag de tijd om op eigen houtje Jaipur verder te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld de lokale bazaar, waar wij onze ogen uitkeken bij alle kruidenkraampjes, of plof met een goed boek langs de rand van het zwembad in je hotel.

Een leuke tip is een bezoek aan een heuse Bollywood film. In Jaipur staat de Raj Mandir bioscoop, de beroemdste Bollywood bios van India. Het programma varieert per dag, maar dat het een swingende en muziekrijke middag wordt, staat vast. Koop vooral ook wat lokale snacks in de lobby, zodat je de drie uur goed doorkomt… Een hele belevenis.

Decorative torn edge

Dag 12 – Via tempels en natuur naar Agra

Reistijd: circa 5 uur

Vervolgens vertrek je vanuit Jaipur naar Agra. Op de route liggen een paar bezienswaardigheden die je op eigen gelegenheid kunt bezoeken. Niet ver van Jaipur ligt de Monkey Temple van Galta. Na Galta rijd je zo’n drie uur voordat je arriveert bij Bharatpur. Vroeger gebruikten de Maharadja’s dit als jachtgebied, maar tegenwoordig is het een national park vol bijzondere vogelsoorten. Het is heerlijk om na de drukke stad even in de natuur te zijn. De leukste manier vinden wij om het park op de fiets te verkennen.

De volgende stop is Fatehpur Sikri, ook wel de velaten stad genoemd. Het is een verzameling grote tempels en paleizen met ruïnes van oude huizen, tegenwoordig bewoond door papegaaien en apen. Diezelfde avond kom je aan in Agra.

Decorative torn edge

Dag 13 – Agra en het wereldwonder de Taj Mahal

Reistijd: circa 13 uur

Sta extra vroeg op zodat je als voor de grote toeristenstroom bij de Taj Mahal bent. Dit wereldwonder is gebouwd door Sjah Jahan uit liefde voor zijn overleden vrouw. Prachtig om het eens met eigen ogen te zien. Het Agra Fort is zeker ook een aanrader. Je kunt het bezoek aan de Taj Mahal en het fort zelf gemakkelijk regelen vanuit het hotel waar je verblijft. Heb je liever een privétour met gids en vervoer met chauffeur die je naar beide bezienswaardigheden brengt, laat het ons dan even weten.

’s Avonds haalt de chauffeur je op en brengt je naar het treinstation van Agra, waar rond kwart over 9 de nachttrein naar Varanasi vertrekt.

Decorative torn edge

Dag 14 – De heilige stad Varanasi

Je wordt ’s ochtends opgehaald op het treinstation en naar je hotel gebracht. Varanasi bestaat uit een oud en nieuw stadsdeel, waarbij in het oude deel je zintuigen op elke straathoek op de proef worden gesteld door de straatverkopers en het chaotische verkeer. In het nieuwe stadsdeel vind je juist wat meer ruimte en groen. Wij vinden zelf een verblijf in het oude stadsdeel het meest indrukwekkend: de chaos is immers waarvoor de meeste mensen naar Varanasi komen. Er zijn niet veel hotels in het oude stadsdeel, maar wij hebben een leuk authentiek hotel gevonden aan één van de zuidelijke ghats, pal aan de Ganges rivier. Het hotel is standaard en sommige kamers zijn klein, maar de locatie maakte voor ons alles goed. Je loopt zo naar de rivier en bent daar getuige van alle rituelen die de Indiërs uitvoeren aan hun heilige moeder Ganges.

Decorative torn edge

Dag 15 – Kronkelende straatjes en ochtend boottocht

In de vroege ochtend ga je net voor zonsopgang met een boot over de Ganges varen. Je ziet badende pelgrims in de rivier, mensen die hun tanden poetsen met het bruine water of de was doen. Ook vaar je langs de crematieghats, waar de doden in het openbaar worden gecremeerd. Dit is één van de meest indrukwekkende rituelen in India. Het lichaam wordt op een baar onder luid gezang door de straten van de stad naar de rivier gedragen. Na de boottocht volgt een korte wandeling met je gids door het oude centrum van Varanasi terug richting je hotel.

De rest van de tijd kun je zelf invullen in Varanasi. Je kunt ’s avonds op eigen gelegenheid de ‘aarti’ ceremonie aan de Ganges bijwonen: een speciale ceremonie waarbij een groep priesters hun god, moeder Ganga (de rivier), danken voor het leven.

Decorative torn edge

Dag 16 – Taferelen aan de Ganges

Reistijd: circa 13 uur

Vandaag ben je overdag vrij om zelf Varanasi te verkennen. Je leert de stad het beste kennen door te dwalen door de kronkelende straten. Stel je zintuigen op de proef bij de winkeltjes en kramen en pas op met rinkelende riksja’s die voorbij zoeven … Wil je ’s middags een rustigere plek opzoeken, neem dan een taxi naar het stadje Sarnath, 5 km buiten Varanasi. Sarnath is de plaats waar Boeddha zo’n 2500 jaar geleden is geweest en waar een enorme stupa (tempel) en enkele boeddhistische kloosters staan. Maar ook in Varanasi zelf is genoeg te beleven.

Aan het einde van de dag volgt er een transfer naar het treinstation voor de nachttrein naar Delhi die rond 19:15 uur vertrekt.

Decorative torn edge

Dag 17 en 18 – Aankomst Delhi en terug naar huis

Je komt vroeg in de ochtend aan in Delhi, waar je opgehaald wordt door een chauffeur die je vervolgens naar je hotel brengt. ’s Middags is er eventueel ruimte voor de India Gate, Humayuns Tombe, Qutab Minar Red Fort en Raj Ghat. Deze bezienswaardigheden kun je gemakkelijk op eigen gelegenheid bezoeken. Je hebt de gehele dag een kamer tot je beschikking in een comfortabel hotel. Afhankelijk van je vlucht vertrek je net voor of net na middernacht, waardoor je op dag 18 aankomt in Nederland. De transfer naar de luchthaven regel je gemakkelijk zelf.

Heb je nog vragen over deze rondreis, mail of bel ons dan. Of vraag de reis aan via Mijn reisplan.

Decorative torn edge
torn-edge

Als Maharadja door India

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Fietstour Jaipur

 • Reissom:
  € 50,- p.p.
 • Inbegrepen:
  fietshuur, 2 gidsen, traditioneel ontbijt bij Indiase familie, food tastings en water onderweg, entreegelden

Heb je nog tijd om een extra nacht in Jaipur te plannen, dan  kun je Jaipur ook verkennen op de fiets! Je moet vroeg opstaan, want de beste tijd om een fietstour te doen is in de ochtend, voor de grote hitte en grote drukte op de weg. Maak je geen zorgen over het ontbijt, want dat doe je onderweg, met een traditionele maaltijd bij een Indiaas gezin. Samen met twee gidsen en een klein groepje volg je een weg die je door smalle smalle straatjes leidt waarbij je bij huisjes, keukens en werkplaatsen naar binnen kunt gluren. De tour duurt zo’n 3 tot 4 uur. Tijd genoeg om even te stoppen en foto’s te nemen onderweg, bijvoorbeeld bij de bloemenmarkt of de verschillende bezienswaardigheden.

Decorative torn edge
Fietsen Delhi
Variant
2

Fietstour Delhi

 • Reissom:
  € 43,- p.p.
 • Inbegrepen:
  fietshuur, 2 gidsen, ontbijt, drinken en een versnapering onderweg (let op: je ziet de highlights alleen van de buitenkant)

Ook in Delhi kun je fietsen en hebben we een leuke fietstour uitgestippeld. Je staat vroeg op voor deze fietstocht van zo’n 3,5 uur. Ontbijten hoeft niet, want dat doe je onderweg en is inclusief. Delhi is een stad waar oud en nieuw met elkaar verweven zijn. De gidsen nemen je (in een groepje) mee door oude, smalle straatjes met kluwens van electrische kabels en fietsen, karren en wandelaars, terwijl de geuren van thee en Indiase ontbijtcurry je tegemoet komen. Je komt langs highlights als het rode fort, Jama Masjid moskee, de spice market en Civil lines: de vroegere Britse regio, als scherp contrast naast hectisch oud Delhi. Hier stop je even onderweg om een typisch Indiaas kopje chai te drinken.

Decorative torn edge
background-pattern