Naar boven

Van de Taj naar de Tibetaan

rondreis

 • Reisschema:
  Jaipur - Agra – Delhi –Amritsar – Dharamsala – Manali – Leh (Ladakh) – Hundar – Kyagar - Delhi
 • Reisduur:
  20 dagen / 19 nachten
 • Reissom:
  Vanaf € 3.070,- p.p. bij 2 personen
 • Vluchten:
  inclusief binnenlandse vlucht
 • Reisperiode:
  voor Ladakh eind juni - half september
Wil je van de gebaande paden af en een avontuurlijke reis, maar wil je ook de highlights van de Gouden Driehoek niet missen? Dan is dit misschien wel jouw reis. Natuurlijk bezoek je de Taj Mahal, de roze stad Jaipur en de hoofdstad Delhi. Maar dan reis je richting het noorden, via de gouden tempel in Amritsar en 'Tibetaans' Dharamsala, verder de Himalaya in. De rit ernaartoe is al adembenemend, en eenmaal aangekomen in Ladakh bevind je je in een afgelegen gebied tussen de besneeuwde bergen waar boeddhistische monniken en kloosters het straatbeeld bepalen.
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst in Delhi

Wanneer je arriveert in Delhi word je opgehaald door je chauffeur en naar het hotel gebracht. Wij vonden het prettig dat de aankomsttransfer in het hectische India alvast geregeld is. De meeste vluchten naar Delhi komen net voor of na middernacht aan.

Je hotel ligt op ongeveer een kwartiertje rijden van het vliegveld, zodat je niet gelijk tijdens deze India rondreis midden in de drukke stad overnacht. Het chaotische Delhi bewaren we graag nog even tot het einde van de reis, als je al iets meer gewend bent en je Delhi beter kunt waarderen. In dit hotel heb je een comfortabele kamer. Misschien heb je nog tijd om te relaxen in de tuin of het zwembad.

Decorative torn edge

Dag 2 en 3 – Jaipur, roze stad citytour

Reistijd: circa 5 uur

Vandaag word je met een autotransfer naar Jaipur gebracht. Het is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan en wordt ook wel de ‘roze stad’ genoemd. Dit omdat veel gebouwen in roze-oranje tinten zijn geschilderd. Je arriveert bij je gezellige hotel dichtbij de oude stad. De kamers zijn fraai vormgegeven, vele met een hemelbed en traditionele Indiase ornamenten. Je slaapt twee nachten op deze rustige locatie, waar je aan het einde van de dag lekker kunt afkoelen in het zwembad.

Op de derde dag is er ’s morgens een city tour ingepland. Je bezoekt samen met een gids het City Palace, de Observatory en het Palace of the Winds (Hawa Mahal). ’s Middags breng je met de gids een bezoek aan het Amber Fort, dat even buiten de stad ligt.

Decorative torn edge

Dag 4 – Via tempels en natuur naar Agra

Reistijd: circa 5 uur

Vandaag vertrek je vanuit Jaipur naar Agra. Op de route liggen een paar bezienswaardigheden die je op eigen gelegenheid kunt bezoeken. Niet ver van Jaipur ligt de Monkey Temple van Galta. Na Galta rijd je zo’n drie uur voordat je arriveert bij Bharatpur. Vroeger gebruikten de Maharadja’s dit als jachtgebied, maar tegenwoordig is het een national park vol bijzondere vogelsoorten. Het is heerlijk om na de drukke stad even in de natuur te zijn. De leukste manier vinden wij om het park op de fiets te verkennen.

De volgende stop is Fatehpur Sikri, ook wel de verlaten stad genoemd. Het is een verzameling grote tempels en paleizen met ruïnes van oude huizen, tegenwoordig bewoond door papegaaien en apen. Diezelfde avond kom je aan in Agra.

Decorative torn edge

Dag 5 – Van de Taj Mahal terug naar Delhi

Reistijd: circa 5 uur

Sta extra vroeg op zodat je als voor de grote toeristenstroom bij de Taj Mahal bent. Dit wereldwonder is gebouwd door Sjah Jahan uit liefde voor zijn overleden vrouw. Prachtig om het eens met eigen ogen te zien. Als je nog tijd hebt kun je ook naar het mooie Agra Fort gaan, ook zeker een aanrader. Je kunt het bezoek aan de Taj Mahal en het fort zelf gemakkelijk regelen vanuit het hotel waar je verblijft. Heb je liever een privétour met gids en vervoer met chauffeur die je naar beide bezienswaardigheden brengt, laat het ons dan even weten.

Je reist nog dezelfde dag door naar Delhi. Het is nog zo’n 5 uur rijden. Ga lekker een hapje eten in de stad en rust een beetje uit. Morgenvroeg vertrekt je trein naar Amritsar.

Decorative torn edge

Dag 6 – Gouden tempel van de Sikh, Amritsar

Reistijd: circa 6,5 uur

Vandaag begint de dag vroeg met een transfer van je hotel in Delhi naar het treinstation. Vanuit de comfortabele sneltrein zie je het groene landschap aan je voorbij trekken. Na een uur of 6 kom je aan in Amritsar, de eeuwenoude heilige stad van de sikhs: aanhangers van het sikhisme, te herkennen aan hun kleurige tulbanden en lange baarden. De Golden Temple is waar het hier om draait. Naast de Taj Mahal is dit volgens velen een van de mooiste bouwwerken van India. De glanzende gouden tempel ligt in een grote vijver en is in de avond sprookjesachtig verlicht.

In de smalle straatjes rondom het complex vind je verschillende bazaars waar ieder z’n eigen specialiteit heeft. Voor gouden juwelen is de Guru bazaar een bezoek waard, of ga af op de geuren van de Katra Kathian bazaar voor typisch lokale producten. Je slaapt in een prettig hotel in een rustig deel van de stad.

Decorative torn edge

Dag 7 en 8 – Van de Sikh naar de Monnik, Dharamsala

Reistijd: circa 6 uur

Na het ontbijt volgt er een privétransfer naar Dharamsala, ook wel ‘Little Tibet’ genoemd en bekend als woonplaats van de Dalai Lama. Hier bepalen Tibetanen, monniken en Boeddhistische kloosters het straatbeeld, met het Himalayagebergte op de achtergrond.

Loop een korte bedevaartstocht (kora) rond de tempels en de stupa’s. Of bezoek het Norbulingka instituut, een centrum voor Tibetaanse cultuur en traditionele kunst. Wil je iets actievers doen, maak dan een stevige wandeling in de heuvels, door naaldbossen en langs frisgroene theevelden.

Je hotel ligt in het centrum van de stad, in een rustige buurt. De kamers hebben Tibetaanse details en vanaf je balkon kun je de zon boven de bergen zien opkomen.

Decorative torn edge

Dag 9 en 10 – Van Dharamsala naar Manali

Reistijd: circa 8 uur

Vanaf Dharamsala reis je per privétransfer naar Manali, waar je twee nachten verblijft. Dit is het vertrekpunt voor de reis over de op een na hoogste, geasfalteerde weg van de wereld naar Leh in Ladakh. In de rustige vallei van Manali vind je traditionele boerenhuizen, boomgaarden, akkers, koeien en verfrissende watervallen. Voor het eerst zul je merken dat je al op behoorlijke hoogte zit (2100 meter).

Je kunt heerlijk ontspannen in de warmwaterbronnen van Vashist; je komt er na een wandeling van 3 kilometer langs een snelstromende rivier door een bloemrijke vallei. Drink een kop thee in een van de gezellige theehuizen op weg naar de houten Hadimba tempel. Voor leuke restaurants moet je in oud-Manali zijn. Doe het tijdens je dagen in Manali rustig aan, zodat je goed kunt wennen aan de hoogte.

Decorative torn edge

Dag 11 – Dwars door de Himalaya

Reistijd: circa 7 uur

Vroeg op, want er staat een behoorlijke rit op het programma. Vanuit Manali stijg je steeds verder en laat je het groene landschap achter je. Op naar de hoge bergpieken en diepe dalen.

Onderweg passeer je een bergpas van ongeveer 4000 meter en dat voel je goed. Het is fris en winderig, en soms sta je hier met je voeten in de sneeuw, ook in de zomer. Je kunt hier ook goed merken wat voor invloed de hoogte op je ademhaling heeft. Inmiddels ben je omringd door gigantische toppen van 6000 meter. Je stopt regelmatig met de auto om van het uitzicht te genieten. Letterlijk en figuurlijk is dit voor vandaag het hoogtepunt. Je daalt vervolgens een klein stukje tot het dorpje Jispa waar je de nacht doorbrengt in een comfortabel hotel.

Decorative torn edge

Dag 12 – Aankomst in Leh

Vandaag staat de reis naar Leh op het programma. Na vertrek uit Jispa klim je verder het Himalaya gebergte in. Je zit inmiddels ver boven de boomgrens, waardoor de omgeving er uitziet als een stenige woestijn met sneeuw. Je passeert vandaag bizar hoge bergpassen en doorkruist een enorme, zanderige vlakte.

Je rijdt door een verlaten gebied en soms lijkt het alsof je de enige bent op deze pas, samen met je chauffeur, het machtige landschap en de stofwolken achter je auto. Als je onderweg stopt is het goed om veel thee en water te drinken zodat je geen last krijgt van de hoogte. Aan het einde van de dag rijd je de groene vallei van Leh binnen. Je overnachtingen in Leh zijn in een gezellige guesthouse.

Decorative torn edge

Dag 13 – Leh’s Tibetaanse paleis

Er staat vandaag niets op het programma, waardoor je de tijd kunt gebruiken om te wennen aan de hoogte en Leh town kunt bezoeken. Leh ligt namelijk op 3500 meter boven zeeniveau. Het historische centrum van Leh bezit een negen verdiepingen tellend paleis dat veel weg heeft van het beroemde Potala in Lhasa.

Verder kun je een bezoek brengen aan de bazaar, waar kleurrijke sieraden en typisch Tibetaanse producten worden verkocht. Of kruip gewoon met een boek op een bankje in de zon. Maak er in ieder geval een relaxte dag van.

Decorative torn edge

Dag 14 – Tibetaanse kloostertocht

Je gids haalt je deze ochtend per jeep op bij het guesthouse voor een kloosterdag. Je eerste stop is het oude klooster van Shey, waar een 12 meter hoge mediterende Buddha staat.

Daarna ga je naar de beste plek om religieuze ceremonies te bewonderen. In het Thikse klooster tref je meestal vele monniken aan. Het is heel speciaal om van achterin de ruimte een mystieke ceremonie mee te maken.

Als laatste stap je binnen in het grote klooster van Hemis. Op de binnenplaats fladderen de kleurrijke gebedsvlaggen heen en weer en aan de wanden hangen traditionele Thangka schilderijen.

Decorative torn edge

Dag 15 – Reis van Leh naar Hundar

Tijdens de expeditie van Leh naar de Nubra vallei kom je over de een van de hoogste bergpassen ter wereld. Het uitzicht van boven kunnen we moeilijk beschrijven; dat moet je met eigen ogen zien! Dan daal je af naar het dal waar je de Nubra dorpjes vindt. Toen de zijderoute nog in gebruik was, waren de dorpen belangrijke handelscentra. Er liepen paarden, kamelen en yaks over dezelfde weg om de handelswaar uit verre oorden te vervoeren.

Je bezoekt het belangrijke klooster Chamba Gompa, vlakbij een enorme Buddha die uitkijkt over de vallei. Op weg naar het hotel kom je door een stuk woestijn waar je een kameelrit kunt maken. Wiebelend tussen twee bulten geniet je van het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. Je slaapt in een gezellig hotel in Hundar. Sluit de dag af in de tuin van het hotel, onder het genot van een lekker kopje thee.

Decorative torn edge

Dag 16 – Van Hundar naar Kyagar

Je ontbijt deze ochtend met uitzicht op het adembenemende landschap. Daarna vervolg je je reis naar Samstanling Gompa. Vervolgens gaat de route naar het heilige Yarab Tso, ofwel ‘het verborgen meer’. Vanaf de weg wandel je er in 15 minuten naartoe. Het is de ideale plek om te picknicken voor de lunch. In de weerspiegeling van het water kun je de mooiste foto’s maken.

Voordat je naar het hotel gaat maak je nog een stop in Panamik, vroeger een belangrijk plaatsje op de oude zijderoute. Tegenwoordig staat het bekend om zijn warmwaterbronnen. Je kunt er een duik wagen, maar verwacht er niet teveel van. Je hotel wordt gerund door een familie en ligt aan de rand van Kyagar. Wij vonden het leuk om in de namiddag een wandeling te maken door het dorp en de omgeving. Doordat de vallei jarenlang afgesloten is geweest voor toeristen zullen de bewoners je vriendelijk ontvangen.

Decorative torn edge

Dag 17 – Van Kyagar terug naar Leh

Reistijd: circa 4,5 uur

Na het ontbijt maak je je klaar voor de terugweg naar Leh. Je hebt vandaag weer zo’n 140 kilometer af te leggen en daar zul je met al die slingerweggetjes door de bergen zo’n 4,5 uur over doen. Op de weg terug ga je weer de Khardong La pas over die je op de heenweg ook al hebt getrotseerd. Voel je zo vrij om gewoon aan de chauffeur te vragen als je even een stop wilt maken om een mooie foto te maken onderweg.

Eenmaal aangekomen in Leh brengt de chauffeur je weer naar het hotel waar je eerder ook al verbleef. Inmiddels kun je je weg in Leh gemakkelijk vinden en maak je nog eens een ommetje door het centrum.

Decorative torn edge

Dag 18 – Terug naar Delhi

Vandaag verlaat je dit mooie gebied in de bergen. Je vliegt in de loop van de dag terug naar Delhi. Je hebt kennis gemaakt met Ladakh: de belangrijkste kloosters, de gastvrije monniken en de witte berghellingen van de Himalaya. Maar ook met highlights als Delhi, Jaipur en de Taj Mahal.

De chauffeur brengt je naar het hotel in Delhi. Je overnacht de laatste nacht hier in een comfortabel hotel. Je hebt nog een volle dag op Delhi te bezoeken, want de meeste vluchten gaan pas na middernacht. Uiteindelijk land je op dag 20 weer terug in Nederland.

Heb je nog vragen over deze rondreis, mail of bel ons dan. Of vraag de reis aan via Mijn reisplan.

Decorative torn edge
torn-edge

Van de Taj naar de Tibetaan

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Fietstour Jaipur

 • Reissom:
  € 50,- p.p.
 • Inbegrepen:
  fietshuur, 2 gidsen, traditioneel ontbijt bij Indiase familie, food tastings en water onderweg, entreegelden

Heb je nog tijd om een extra nacht in Jaipur te plannen, dan  kun je Jaipur ook verkennen op de fiets! Je moet vroeg opstaan, want de beste tijd om een fietstour te doen is in de ochtend, voor de grote hitte en grote drukte op de weg. Maak je geen zorgen over het ontbijt, want dat doe je onderweg, met een traditionele maaltijd bij een Indiaas gezin. Samen met twee gidsen en een klein groepje volg je een weg die je door smalle smalle straatjes leidt waarbij je bij huisjes, keukens en werkplaatsen naar binnen kunt gluren. De tour duurt zo’n 3 tot 4 uur. Tijd genoeg om even te stoppen en foto’s te nemen onderweg, bijvoorbeeld bij de bloemenmarkt of de verschillende bezienswaardigheden.

Decorative torn edge
Fietsen Delhi
Variant
2

Fietstour Delhi

 • Reissom:
  € 50,- p.p.
 • Inbegrepen:
  fietshuur, 2 gidsen, ontbijt, drinken en een versnapering onderweg (let op: je ziet de highlights alleen van de buitenkant)

Ook in Delhi kun je fietsen en hebben we een leuke fietstour uitgestippeld. Je staat vroeg op voor deze fietstocht van zo’n 3,5 uur. Ontbijten hoeft niet, want dat doe je onderweg en is inclusief. Delhi is een stad waar oud en nieuw met elkaar verweven zijn. De gidsen nemen je (in een groepje) mee door oude, smalle straatjes met kluwens van electrische kabels en fietsen, karren en wandelaars, terwijl de geuren van thee en Indiase ontbijtcurry je tegemoet komen. Je komt langs highlights als het rode fort, Jama Masjid moskee, de spice market en Civil lines: de vroegere Britse regio, als scherp contrast naast hectisch oud Delhi. Hier stop je even onderweg om een typisch Indiaas kopje chai te drinken.

Decorative torn edge
background-pattern