Naar boven

Ohrid - Northern Macedonia_14

Kloosters van historisch Ohrid

bouwsteen

 • Reisschema:
  Ohrid
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Activiteit:
  Boottocht tijdens zonsondergang
 • Reissom:
  Vanaf € 160,- p.p. bij 2 personen
✓ Ohrid combineert 10e-eeuwse kloosters aan het meer met een antieke binnenstad
✓ Verblijf in een stadshotel in Ohrid
✓ Inclusief boottocht tijdens zonsondergang met een glas champagne

Ohrid wordt gezien als de wieg van het orthodoxe Christendom en dat is te voelen in deze stad van het licht. Als één van de oudste steden van de Balkan vind je hier op elke straathoek geschiedenis. Rondom het meer van Ohrid bezoek je oude kloosters, zoals die van Sint Naum, terwijl je 's avonds een terrasje pakt in het historische centrum.
Ohrid Noord Macedonië
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst in Ohrid, Noord-Macedonië

Als je de grens overgaat van Albanië naar Noord-Macedonië, rijd je direct langs een absoluut hoogtepunt rondom het meer van Ohrid: het klooster van Sint Naum. Dit 10e eeuwse klooster is vernoemd naar de Bulgaarse schrijver die wordt gezien als de grondlegger van het cyrillische schrift. In de hoofdkerk van het klooster hangt een mysterieuze sfeer in het donkerte, met gezang op de achtergrond, en fresco’s verlicht door kaarslicht. Een leuk detail zijn de vele pauwen die er rondlopen.

Een klein uur later rijd je Ohrid zelf binnen en parkeer je de auto buiten de stadsmuren. Je verblijft in het centrum, zodat je gemakkelijk kunt wandelen langs de meest interessante bezienswaardigheden. In een halve dag bezoek je het amfitheater, de beroemde orthodoxe kerk en geniet je van het uitzicht van één van de terrassen.

Alternatieve slaapplek: je kunt in plaats van in het centrum ook aan het water overnachten. Het is hier rustiger, je hebt een zwembad en prachtig uitzicht over het meer. Onderaan lees je hierover meer.

Decorative torn edge

Dag 2 – Boottocht over het meer van Ohrid

Vandaag ga je aan boord om Ohrid vanaf het meer te ontdekken. Zo zie je pas echt hoe bijzonder dit stadje gelegen is en leer je meer over haar turbulente verleden.

’s Middags is het leuk om langs het meer een aantal dorpen te bezoeken. Zelf vonden wij het dorp Radozda interessant. Je kunt hier heerlijke visgerechten eten op de steigers van de restaurants en de trappen beklimmen naar een mysterieuze kerk, genoemd naar de aartsengel Michaël, die in de grot is gebouwd. Hier komen maar weinig toeristen, dus vraag de sleutel eerst bij het restaurant voordat je de trappen naar boven neemt.

Optioneel: in plaats van een korte boottocht tijdens zonsondergang kunnen we ook een boottocht naar het klooster van Sint-Naum voor je regelen van 5 uur of een kajaktocht met bij de Bay of Bones en verborgen strandjes. Laat je weten als je dit wil toevoegen in plaats van de boottocht tijdens zonsondergang?

Decorative torn edge

Tip: mooiste wandeling rondom Ohrid

Wil je actief bezig zijn rondom Ohrid? Ga dan wandelen in het Galicica Nationale Park. Eén van de mooiste wandelroutes loopt naar de Magaro top op ongeveer 2250 meter hoogte. Vanaf hier heb je een uitzicht over het Meer van Ohrid én over het Prespameer. Houd ongeveer rekening met een wandeltocht van 4 uur en 700 hoogtemeters om te beklimmen. Je kunt deze wandeling gemakkelijk zonder gids volgen. Op Google Maps vind je de ‘Magaro Starting Point’ vlakbij het dorp Trpejca.

We raden altijd aan om een dag extra in Ohrid te verblijven als je deze wandeling zelf wil gaan lopen en we kunnen ook een gids voor je regelen.

Optioneel: je kunt ook met een quad rijden door het nationale park. Onderaan de pagina lees je hierover meer.

Decorative torn edge

Optionele excursies in Ohrid

In Ohrid en op het Meer van Ohrid kunnen wij een aantal gevarieerde excursies voor je regelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stadstour met gids, waar je alles leert over waarom Ohrid ook wel als de ‘Wieg van de Orthodoxie’ wordt gezien. Je kunt ook de Macedonische keuken leren kennen tijdens een kookworkshop, waar paprika en kazen een grote rol in spelen. Of wat dacht je van een fietstocht langs het meer, waar je op de relatief vlakke oevers langs vissersdorpen komt met de mooiste uitzichten over het meer.

Wil je deze excursies toevoegen aan je reisplan? Laat het dan weten aan je bestemmingsexpert.

Decorative torn edge

Dag 3 – Terug naar Albanië of verder in Noord-Macedonië?

Vanuit Ohrid kun je weer terug rijden naar Albanië om je rondreis voort te zetten, maar je kunt ook nog meer het binnenland van de Balkan in trekken. Wat dacht je van de hoofdstad van Noord-Macedonië Skopje? Met een omweg via het Mavrovo Nationale Park doe je er ongeveer 4 uur over, direct is het maar 2 uur. In Mavrovo bezoek je natuurlijk het Mavrovo meer, oude verborgen kerken en verscholen bergdorpen. Wil je ook nog wandelen, dan kun je er beter een nacht verblijven. Genoeg natuur in de rest van je route? In Skopje zelf wacht je een bazaar, Byzantijns fort en Ottomaanse stenen brug of ga van het gebaande pad af naar het kleurrijke Bitola, waarvandaan je ook kunt wandelen in het Pelister Nationaal Park.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Kloosters van historisch Ohrid

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

quad galicica noord-macedonie ohrid
Variant
1

Optionele excursie: quad rijden in Galicica Nationaal Park

 • Reissom:
  € 130,- p.p. bij 2 personen (gebaseerd op een halve dag)
 • Inbegrepen:
  quad tour met gids en lunch

Verken de ongerepte natuur van Galicica Nationaal Park op een quad, terwijl je over het gevarieerde terrein scheurt. Beginnend op een hoogte van 1100 meter, rijd je diep het nationale park in tot ongeveer 1500 meter. Geniet van adembenemende uitzichten en ontdek de uitgestrekte, ruige omgeving die op je wacht. Je kunt kiezen voor een halve dag en een hele dag. Tijdens de halve dag (4 uur) is je eindpunt de Asandjura hut, tijdens de hele dag (6 uur) trek je een stuk dieper het nationale park in.

Decorative torn edge
duiken ohrid meer (2)
Variant
2

Optionele excursie: duiken bij Bay of Bones

 • Reissom:
  € 105,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  duiken met instructeur bij prehistorisch dorp, incl. duikuitrusting (1,5 uur)

Als je een duikbrevet hebt en op zoek bent naar een unieke duikervaring, grijp dan de kans om te duiken bij de Bay of Bones, de fundamenten van een prehistorisch dorp. Onder begeleiding van een instructeur en samen met andere duikers, krijg je de kans om de grondbeginselen van onderwaterarcheologie te leren. Alle benodigde duikuitrusting is inbegrepen, en de duikdiepte beperkt zich tot 8 meter.

Decorative torn edge
ohrid guesthouse
ohrid guesthouse 3
ohrid guesthouse 2
Variant
3

Kloosters van historisch Ohrid - slaapplek langs het meer

 • Reissom:
  Vanaf € 175,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  overnachtingen aan het meer, incl. ontbijt, boottocht tijdens zondergang met champagne

Bezoek je het Meer van Ohrid vooral voor de rust in combinatie met de beroemde kloosters? Dan is deze alternatieve slaapplek aan het water misschien wat voor jou. Het is zo’n kwartier rijden naar de stad Ohrid. De guesthouses zijn eenvoudig en hebben een zwembad met uitzicht over het meer. Mocht je meer comfort willen aan het water, laat het je bestemmingsexpert weten.

Ook de boottocht tijdens zonsondergang is bij deze variant inbegrepen.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Albanië Lin - vrouwen
bouwsteen

Lin aan het Meer van Ohrid

 • Lin
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 120,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Albanië Korce - orthodoxe kerk
bouwsteen

On the road to Korçë

 • Korcë
 • 2 dagen / 1 nacht
 • vanaf € 120,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Albania Tirana
bouwsteen

Culturele mix van Tirana

 • Tirana
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 130,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern