Souvenirs meenemen uit Thailand

blog

Geschreven op
woensdag 13 maart
Geschreven door
Eva Derks
Delen op social media

blog-souvenirs-thailand

Allereerst: Wil je de meest up-to-date informatie over wat je mag invoeren (ook aan bijvoorbeeld drank, geld en tabak) vanuit Thailand, kijk dan eens op de douanepagina van de Belastingdienst Of download de app. 

Wat is oké en wat is geen goed idee?

Als je je tas inpakt voor je reis naar Thailand moet je één ding niet vergeten: dat je genoeg ruimte vrij laat voor alle prachtige spullen die je daar gaat kopen. Op de avondmarkten in de grote steden kun je alles krijgen, van houtsnijwerk tot kleurrijke lampjes, specerijen en zijden sjaals. Maar dat je het kan kopen, wil nog niet zeggen dat alles mee naar huis mag. Wat mag wel, wat mag niet en waarom eigenlijk?

Boeddhabeelden of –afbeeldingen

We vinden ze prachtig, die serene beelden van boeddha en veel reizigers nemen er graag iets van mee naar huis als om daar een zen-sfeer te creëren. Maar wist je dat dat sinds kort niet meer is toegestaan? Het wordt als respectloos gezien dat wij buitenlanders, die boeddha niet vereren, een beeld of afbeelding van het grootste heiligdom van Thailand als decoratie beschouwen. Zeker als je bedenkt dat veel van die beelden bij ons op het toilet belanden of tussen de tuinkabouters in de achtertuin. Niet oké dus, hoewel Thailand er niet zoveel aan kan doen dat we die beelden thuis gewoon bij de Xenos kunnen kopen.

Etenswaar ThailandExotische planten en dieren

Beschermde plant- en diersoorten mogen zonder speciale vergunning niet meegenomen worden naar Nederland en België, net als producten die daarvan gemaakt zijn. Dat betekent dus geen ivoren artikelen, geen tassen, riemen of laarzen van het leer van reptielen, traditionele medicijnen of wilde orchideeën. Ook die mooie grote schelpen (zelf gevonden op het strand of gekocht op de markt) en aangespoeld koraal moeten in Thailand blijven.

Wensballonnen

Het is een sprookjesachtig gezicht, een wolk van papieren cilinders met daarin een kleine kaarsjes die de donkere hemel in zweven. In Thailand worden vooral op het strand vaak wensballonnen opgelaten, dus er is een grote kans dat je ze omhoog ziet gaan. Ook leuk voor thuis misschien, maar bedenk dat het oplaten van wensballonnen niet zonder gevaar is. Als de ballon met zijn petroleumbrandertje in een boom of op een rieten dak terecht komt, kan er makkelijk brand ontstaan. Om deze reden hebben verschillende gemeenten in Nederland de traditionele lampionnen verboden. Je mag ze invoeren, maar bedenk voor jezelf of het in het dichtbegroeide en -bebouwde Nederland en België wel zo’n goed idee is.

Souvenirs op de markt in ThailandNamaakartikelen

Louis Vitton tassen voor € 5,-, een echte nep-Rolex voor bijna niets: als jij je niet zo druk maakt over de afwerking en het feit dat die tas na een paar maanden uit elkaar valt, kun je je hart ophalen met namaakproducten op de avondmarkten in Thailand. Je mag deze spullen gewoon kopen en mee naar huis nemen, zolang ze maar voor persoonlijk gebruik zijn (of cadeau gegeven worden) en je er thuis geen handel mee drijft.

Wapens

Zonder vergunning mag je geen wapens en munitie meenemen naar de EU. Van een mitrailleur zal je dat niet verbazen, maar wist je dat deze souvenirs ook wapens zijn: katapulten, boksbeugels, messen, zwaarden, pijl en boog en vlindermessen? Ook nepwapens of traditionele wapens van lokale volksstammen, die bedoeld zijn als decoratie, mogen niet mee naar huis.

Souvenirs in ThailandWel oké

Als zoveel dingen niet mogen, wat mag dan wel? Gelukkig heel veel! Denk aan sjaals, T-shirts, sarongs en wijdvallende Thaise vissersbroeken. Maar ook sieraden, tassen, parasols en sfeerlampjes voor in de kerstboom of ’s zomers in de achtertuin (let op de stekker) kun je overal vinden. Een fijne plek om souvenirs te shoppen is de avondmarkt, zoals je die vindt in Bangkok, Chiang Mai en Pai, maar vergeet ook niet de shopping malls van de wijk Sukhumvit in Bangkok. In de mall MBK Center gaf ik meer geld uit dan tijdens de rest van de reis door Thailand…

Ben je benieuwd geworden waarom je naar Thailand moet reizen? Lees dan onderstaande blog.

Vraag hier je portie inspiratie aan!

Ben je nog aan het oriënteren op Thailand en/of Laos en aan het puzzelen waar je heen wilt? Wij delen graag onze insidertips met je: plekken die je wat ons betreft niet mag missen! Vraag onze gratis inspiratiemail aan.
  • LaosThailand