Naar boven

Het leven van een Thai

Een dag uit het leven van een Thai

blog

Geschreven op
vrijdag 7 februari
Geschreven door
thailand

Karen volk Thailand
Met Thailand online reis je op een manier waarmee je de levenswijze leert kennen. En wie kan je daar meer over vertellen dan een Thai zelf?

Zo kwamen we tijdens ons bezoek aan het River Kwai gebied de gids Pang tegen. Zij woont in een buitenwijk van Bangkok samen met haar 2 broertjes, haar ouders en oma. Vooral de vrouwen in het gezin zijn ’s ochtends vroeg al bezig met het maken van een grote pan rijst waarvan ze de hele dag van eten. Naast eten speelt het Boeddhisme een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Thai. Zij bidden bij hun eigen altaar thuis of bezoeken een nabij gelegen Wat (tempel). Vandaag is het Visakha Bucha Dag en gaat Pang naar de tempel om wat eten te geven aan de monnik. Naast Boeddha zijn er ook veel afbeeldingen van de Thaise koning te vinden op straat. De kleur van het koningshuis is geel omdat elke dag van de week een kleur heeft en de dag waarop de koning geboren werd is geel.

 

Thaise localsBegroeten in Thailand

Thailand wordt ook wel het land van de glimlach genoemd. Deze glimlach komt voort vanuit de gastvrijheid en respect tegenover vreemdelingen en ouderen. Blanke buitenlanders worden ook wel ‘Farang’ genoemd. Naast de glimlach is de “wai” de Thaise manier van begroeten en respect tonen. De “wai” wordt gevormd door de vingertoppen en de handpalmen tegen elkaar te houden bij de borst en enigszins te buigen.

De Thai vinden daarnaast dat je voetzolen het laagste spirituele deel van je lichaam zijn. Het is dus heel onbeleefd als je voetzolen naar iemand anders wijzen. Op de grond zitten, doe je dus in kleermakerszit of je legt je benen schuin weg. Als je op een stoel zit, houd je beide voeten op de grond. Omdat je hoofd het hoogste spirituele deel van je lichaam is, mag iemand dat niet aanraken.

 

Typische dag in ThailandDraag je steentje bij

Als je naar een verre bestemming reist kom je terecht in een compleet andere cultuur. Het is even aftasten hoe je de lokale bevolking het beste kunt benaderen, want overal gelden weer andere omgangsvormen. De Thai zijn een zeer toegankelijk volk welke je graag willen helpen. Ze maken graag een praatje met je zodat ze hun Engels kunnen oefenen. De Thai zijn er trots op dat ze geen kolonie zijn geweest, ze hebben hun eigen cultuur behouden.

Vooral de bergvolkeren in het noorden van Thailand zijn bijzonder. Elk bergvolk heeft zijn eigen klederdracht en spreekt een eigen taal. Ze zijn in de loop der eeuwen vanuit China, Tibet en Myanmar naar het noorden van Thailand verdreven waar zij nu leven zonder een Thaise nationaliteit. De bergstammen zijn gastvrij en ontvangen graag bezoekers in hun dorpen, niet alleen om hen te laten kennismaken met hun levenswijze, maar vooral om hun kleine inkomen aan te vullen. Tijdens een trekking heb je de mogelijkheid om de Karen te ontmoeten.

Feest van de lichtjes ThailandThaise feestdagen

Het boeddhisme heeft vele feestdagen zoals het boeddhistische Nieuwjaar Theravada wordt ook het Thaise Nieuwjaar uitbundig gevierd. Het Songkran is rond 11 april en wordt gevierd met heel veel water. In de traditionele viering had je een ijzeren bowl met water bij je, deed je wat druppels water met je hand op het voorhoofd van de ander en wat kalk, en wenste je de ander “sawadee pimai”. Tegenwoordig zijn het geen druppels water, maar emmers vol. Er wordt niemand gespaard…

Loi Kratong is het Thaise feest van het licht. Dit feest wordt in november gevierd. Tijdens volle maan verzamelen alle Thai zich langs rivieren, kanalen en meren om daar hun ‘krathong’ te water te laten. Een ‘Krathong’ is een bootje in de vorm van een lotusbloem gemaakt van bananenbladeren, simpele materialen met daarop een kaars, wierookstokjes en wat Thais muntgeld. De wegdrijvende lichtjes nemen het ongeluk met zich mee.

 

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle artikelen.

Meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs!

background-pattern