Songkran en Thingyan: zó vier je het nieuwe jaar in Thailand en Myanmar

blog

Geschreven op
vrijdag 29 maart
Geschreven door
Eva Derks
Delen op social media

Thailand specialist Joël luidde vorig jaar het Boeddhistische Nieuwjaar op een bijzondere manier in tijdens zijn reis door Thailand en Myanmar. Deze vieringen vinden plaats tussen 13 en 15 april. Lees in dit blog meer over zijn ervaringen tijdens Songkran en Thingyan Festival.

De zon is nog nauwelijks op, terwijl de inmiddels vertrouwde Aziatische warmte z’n intrede doet. De laatste twee dagen heb ik kunnen genieten van de uniekheid, het plezier en de verkoeling van het Waterfestival.

Waterfestival ThailandThingyan Festival in Myanmar

Mijn Boeddhistisch Nieuwjaar-ervaring begon in Yangon, de hoofdstad van Myanmar. In de verte hoor ik harde muziek vanuit het Maha Bandula Park, waar een menigte van lachende Birmezen het nieuwe jaar feestend inluiden. Boven hen valt er een door mensen gecreëerde regen, afkomstig van de watervrachtwagens die zich om het feest heen hebben verzameld. Onderweg naar het park passeer ik tientallen kraampjes, zoals wij deze opzetten met de vrijmarkten rond Koningsdag. Ik heb net samosa’s besteld bij een lieve vrouw, wanneer er twee kinderen op mij af komen en met een glimlach van oor tot oor een klein glaasje water in mijn nek leeggieten. Ach, doorweekt ben ik toch al van de emmers water die vanuit de voorbijrijdende auto’s worden gegooid. De oudere familieleden kijken lachend toe hoe mij geluk wordt gewenst met het water. Het Thingyan Festival is een mooie traditie, waarbij de jongeren zichzelf kunnen laten gaan en de ouderen (nog net een beetje extra) worden gerespecteerd.

Songkran Festival in Thailand

Vanuit Yangon vloog ik naar Bangkok, waar ik ’s avonds laat aankwam. Overigens niet iets wat ik aan kan raden wanneer je tijdens het Songkran Festival in een hotel in het centrum verblijft. Gelukkig had ik een goede regenhoes en poncho, waarmee mijn bagage kon worden beschermd tegen het waterspektakel wat buiten plaatsvond. De volgende dag liep ik door de kleurrijke straten van de Thaise hoofdstad. Sawadee Pi Mai! Al lachend word je in het Thais een gelukkig nieuwjaar gewenst, al dan niet gevolgd door een plens water. Daar waar oudere mensen en boeddhistische monniken uit respect met rust worden gelaten, zijn westerse reizigers natuurlijk veel leuker om water overheen te gooien. En zo geschiedde… Wat je het beste kunt doen? Als je het mij vraagt, voor een paar euro een waterpistool aanschaffen bij een marktkraampje en meedoen met de jonge en oude mensen om je heen.

Het is mooi om de traditie van het Waterfestival van dichtbij mee te maken. Hoewel de Thingyan en Songkran festivals in beide landen van elkaar verschillen, voel je de oprechte blijheid bij de Birmezen en de Thai. Een absolute aanrader wanneer je in april op reis gaat!