Thailand combineren met Laos

blog

Geschreven op
woensdag 10 augustus
Geschreven door
Tessa Vermij
Delen op social media

Laos, Vang ViengWist je dat je Thailand ook heel goed kunt combineren met Laos? Je hebt dan het beste van twee werelden: het bruisende Bangkok, indrukwekkende tempels en tropische stranden in Thailand: gemoedelijke steden, ongerepte natuur en de Mekong in Laos.

Als je de reis start en eindigt in Bangkok, heb je de beste vluchtprijzen. Vanuit de Thaise hoofdstad reis je dan naar Chiang Mai in het noorden. Als je daar de grens met Laos oversteekt, kun je in twee dagen over de Mekong naar Luang Prabang varen, waarbij je het lokale rivierleven aan je voorbij ziet trekken.

Reiziger Marjan ging met Riksja naar Laos en Thailand en schreef hierover een blog:

Monnikenprocessie Luang Prabang“Luang Prabang is een heerlijk overzichtelijk Aziatisch stadje, relaxte sfeer, veel backpackers en van alles te zien. Heel opvallend is, dat het na 22.30 uur doodstil wordt, je hoort geen auto of muziek of wat dan ook. We hebben natuurlijk de nodige tempels bezocht en het koninklijk paleis, we hebben gefietst in de omgeving (knieën niet in de nek maar tot de schouders en met rem!) We hebben jonge monniken gesproken over hun leven in de tempel en we zijn naar een verhalenverteller geweest, die begeleid werd door een heel oude meneer op een oud speciaal instrument. Hij werd steeds wakker gepord om weer een stukje te spelen.”

Vanuit Luang Prabang maakte ze de trekking Slapen bij de Khmu:

Trekking Laos“Spullen in het hotel opgeslagen en met dagrugzakje welgemoed op pad. Het was er prachtig, maar als je de karstbergen, die zo mooi staan op de foto, door de jungle over moet klauteren, dan denk je toch even met weemoed aan het Limburgse heuvelland. Er werd op flink tempo gelopen, maar ook over hekken geklommen en beekjes overgestoken. Na zo’n acht uur trekken, komen we aan in ons gastdorpje. Overnachten trekking LaosBamboehutjes, beesten die rondscharrelen, vrouwen die bezems maken van riet, mannen die …? ik weet niet wat doen. Ondanks de beestenboel is het schoon (nou ja, met de Franse slag!). We slapen in bamboehutjes met drie stel naast elkaar, gescheiden door een bamboe schuttinkje. Als je je omdraait kraakt het als een gek en dat bamboe veert ook mee. Over naar de wc gaan ‘s nachts zal ik het maar niet hebben. Met alle kleren aan lukt het toch aardig en hebben we nog moeite het bed uit te komen al horen we allang de biggetjes onder ons hutje rennen en de kippen actief aan het pikken.”

Ze stak door naar het zuiden van Laos en deed de bouwsteen Eilanden in de Mekong:

“Zoals deze luxe reizigers intussen gewend zijn, stond er bij aankomst in Pakse een meneer met een bordje, die ons heel relaxed naar een haventje reed, zo’ n vier uur rijden verder naar het zuiden. Onderweg is duidelijk dat het zuiden een stuk armer is dan Noord Laos. Waar in het noorden de dorpjes bestaan uit strooien, houten en stenen huisjes, zijn ze nu allemaal van stro.

Op ons eilandje bewoonden we een superleuk huisje met balkon en uitzicht op bananenbomen en rijstveld. Dit was een van de vierduizend eilandjes in de Mekong. Aan zo’n honderd meter dirtroad stonden wat guesthouses en restaurantjes en verder was het eiland zoals het waarschijnlijk al honderden jaren was. We hebben rondgewandeld en gefietst en onze ogen uitgekeken. Het toerisme was hier nog heel pril. Op een avond viel alle elektriciteit uit, en dan zie je pas hoe donker echt donker is. Het restaurantje waar we toen zaten, vond het geen probleem: we kregen een kaarsje op tafel en een heerlijke versgevangen vis van de BBQ. Men was duidelijk nog geen contact met de “falang”, (witte vreemdeling) zoals we werden genoemd, gewend. Vooral de schooljeugd giechelde er heel wat op los. Maar alles weer uiterst vriendelijk, we kregen zelfs drinken aangeboden en dat was echte gastvrijheid.”

Vanuit de rust van Zuid-Laos reisde ze naar Thailand:

Combineer Laos met Thailand“En dan moeten we afscheid gaan nemen van dat hele charmante, rustige, lieflijke Laos.

We vliegen naar Bangkok en dat is een overgang! Thailand is behoorlijk veranderd sinds we er 20 jaar geleden waren. Na een laatste autorit steken we met een veerpont over naar Ko Chang, een eiland ten zuiden van Bangkok. Na de overtocht in deze wat metaalmoe-ogende schuit zitten we nu dus op Ko Chang, in een heerlijk resort, met prachtige tuin, zwembaden enz. Heerlijk om weer eens kaas bij het ontbijtbuffet te hebben, na drie weken geroosterd brood met ananasjam, maar we hebben nu al een beetje heimwee. We hebben een fantastische reis gehad, we kunnen Laos van harte aanbevelen.”

Ook naar Thailand en Laos? Je kunt zelf aan de slag met de bouwstenen van Riksja Thailand en Laos, maar kijk ook eens naar onze Laosreizen die starten en eindigen in Thailand, zoals Ontdek avontuurlijk Noord-Laos en Laos totaal met tropisch strand.

uitzicht mekong thailand
bouwsteen

Met de slowboat naar Laos

  • Chiang Mai – Chiang Khong – Pakbeng – Luang Prabang
  • 3 dagen / 2 nachten
  • € 457,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Laos Luang Prabang ontspannen begin
bouwsteen

Beleef Luang Prabang

  • Luang Prabang
  • 4 dagen / 3 nachten
  • € 156,- p.p. op basis van 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge