Iedere dag van de week een eigen kleur

blog

Geschreven op
woensdag 19 februari
Geschreven door
Eva Derks
Delen op social media

longnecks-thailand

 

Bijna iedereen kent dat gevoel wel: ‘s morgens voor je kast staan en geen idee hebben wat je aan moet trekken. In Thailand heb je dat probleem minder snel, want de dag van de week bepaalt daar welke kleur er gedragen wordt. Zoals we in Nederland op ‘woensdag gehaktdag’ balletjes eten bij onze aardappelen, eren de Thai de dag van de week door hun shirt er op aan te passen.

 

 

Kleuren van de dag ThailandVerdeling van de kleuren

Tijdens mijn laatste reis door Thailand kwam ik dit mooie geheugensteuntje van de dresscode tegen; zeven etalagepoppen in zeven verschillende kleuren. De verdeling van de kleuren over de week is als volgt:
Maandag – geel
Dinsdag – roze
Woensdag – groen
Donderdag – oranje
Vrijdag – blauw
Zaterdag – paars
Zondag – rood

 

Dinsdag is paars ThailandPlaneten en de koning

Deze indeling van kleuren blijkt totaal niet willekeurig, het zijn de kleuren die geassocieerd worden met de planeet die bij iedere dag hoort. Zo is de kleur van Jupiter oranje en Jupiter is de planeet die bij donderdag hoort. Een vriendelijke Thaise man die ik ontmoette bij de etalagepoppen, wist me te vertellen dat sommige dagen en kleuren met name populair zijn. Zo is de Thaise koning Bhumibol geboren op een maandag – de gele dag – en zijn gele shirts daarom in koningshuislievend Thailand daarom zeer populair.

 

 

 

Pas je kleding aan ThailandKleur in de politiek

Als je zelf door Thailand reist, zul je zien dat het kleurvoorschrift allang niet meer gehanteerd wordt door iedereen. Westerse invloeden zijn daar de oorzaak van, maar ook het feit dat verschillende politieke groeperingen een kleur hebben opgeëist (recentelijk rood en geel) en en masse de straat op gaan in die kleur.
Toch; als je er op let, zul je het tijdens je reis nog tegenkomen. En verschillende Thai zullen het leuk vinden als je zelf ook meedoet. Dus bewaar dat mooie blauwe shirt voor vrijdag en wie weet hoeveel Thaise glimlachen het je oplevert.

 

 

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen.