Reizen in Thailand nu koning Bhumibol overleden is

blog

Geschreven op
woensdag 16 november
Geschreven door
Eva Derks
Delen op social media

rouwfoto koning Bhumibol

Maanden geleden heb je je vakantie naar Thailand geboekt, en nu blijkt dat de Thaise koning is overleden. Natuurlijk kun je nog steeds je reis maken, maar hoe is het om in deze tijd door het land te trekken dat rouwt om het verlies van een staatshoofd dat niet alleen gerespecteerd, maar ook diep vereerd wordt? En wat kun je zelf doen, om je respect naar het Thaise volk en hun overleden koning te tonen? Tessa en ik zijn op dit moment zelf voor Riksja Thailand in het land en ervaren hoe het is.

 

tempel-thailand-rouwlintenRouwportretten Bhumibol

Het kan niemand in Thailand ontgaan dat de koning is gestorven, zodra je voet zet in de luchthaventerminal, zie je overal metershoge zwarte posters, met een stemmig portret van de geliefde vorst. Zwarte en witte satijnen doeken zijn eromheen gedrapeerd. Alle elektronische zuilen laten in plaats van de gebruikelijke reclame een foto van de koning zien. Eenmaal in de stad aangekomen zien we overal hetzelfde beeld, iedere tempel, school en andere locatie met een openbare functie, heeft de zwarte en witten doeken rond de toegang hangen. De gekleurde portretten van de Thaise koning die altijd al in de stad hangen, hebben rozetten gekregen en nieuwe zwart-witte foto’s zijn erbij gekomen.

zwart-lintje-thaiZwarte lintjes

De Thai zijn gekleed in zwart en wit en als ze toch een andere kleur dragen (niets uitbundigs), hebben ze een zwart lintje op hun bovenarm gespeld, als teken van rouw en respect. Tik, onze Thaise collega, vertelt waarom het verdriet zo diep gaat. Bijna alle Thai zijn geboren tijdens de regering van Bhumibol en kennen geen andere vorst. Ze voelen heel sterk hoeveel de man voor het volk gedaan heeft, hij nam nooit vrij, was altijd aan het werk om te zorgen voor zijn volk. “We hebben onze vader verloren,” legt ze uit.
Wat kunnen wij als reiziger doen? Niemand neemt aanstoot aan je normale kleding, toch hebben Tessa en ik bewust onze felgekleurde shirtjes thuis gelaten. Een lintje op je shirt wordt gewaardeerd, maar hoeft niet. Als je wilt, kun je bij het Grote Paleis in Bangkok je respect tonen (in het zwart!). Het uitgaansleven is ingetogen en stopt tussen 23.00 en 0.00 uur. Niet dat wij dat tijdens deze reis meegemaakt hebben, er moet namelijk overdag nog hard gewerkt moet worden…

Onze ervaringen tijdens deze prachtige inspiratiereis zullen we snel hier delen.