Menu background

Naar boven

Op z’n Tibetaans door India

bouwsteen

 • Reisschema:
  Manali - Jispa - Leh
 • Reisduur:
  6 dagen / 5 nachten
 • Reissom:
  € 759,- p.p. bij 2 personen
 • Reisperiode:
  eind juni - half september
Een stukje Tibet in het Indiase land. In een land, waarbij je in eerste instantie denkt aan heilige koeien, paleizen en forten, hindoeïsme en felgekleurde doeken herbergt zich ook een totaal andere wereld. Een wereld van monniken, Tibetaanse kloosters, gebedsvlaggen en besneeuwde bergtoppen op de achtergrond.

Je begint deze reis door een uitgestrekt en desolaat landschap, waar je het gevoel krijgt alleen op de wereld te zijn. Het is een pittige reis over hoge bergpassen en door diepe dalen, maar de vergezichten zijn adembenemend. Besneeuwde bergtoppen bepalen onderweg het uitzicht dat tenslotte overgaat in de vallei van Leh, gelegen in Ladakh. Tijdens je bezoek aan deze ‘Tibetaanse’ stad kunnen geen kloosters ontbreken. Er staat daarom een speciale kloosterdag gepland naar de allermooiste kloosters. Laat je bedelven onder de cultuur van de trouwe monniken en maak een religieuze ceremonie mee.
Decorative torn edge

Dag 1 – Op weg naar de Himalaya, Manali

Deze bouwsteen begint in Manali (we kunnen een privétransfer voor je inplannen vanuit Dharamsala). Dit is het vertrekpunt voor de reis over de op één na hoogste geasfalteerde weg van de wereld naar Leh. De vallei vult zich met traditionele boerenhuizen, boomgaarden, akkers, koeien en verfrissende watervallen. Je gaat hier al flink de hoogte in (2100 meter), dus doe het rustig aan. Hoogteziekte is één van de dingen waar je mee te maken kan krijgen in Ladakh. Kijk voor meer informatie op Gezondheid in India.

In Manali kun je rustig even aan de hoogte wennen. Ontspannen kun je in de nabij gelegen warmwaterbronnen, waarvoor je eerst een (mooie) wandeling van drie kilometer moet maken. Ga lekker eten in een van de gezellige restaurants, bezoek de Hadimba houten tempel en drink Indiase thee in een theehuis; dat goed schijnt te werken tegen hoogteziekte.

Decorative torn edge

Dag 2 – Van Manali naar Jispa

Vroeg op, want er staat een behoorlijke rit op het programma van zo’n 7 uur. Vanuit Manali stijg je steeds verder en laat je het groene landschap achter je. Op naar de hoge bergpieken en diepe dalen. Onderweg passeer je een bergpas van ongeveer 4000 meter en dat kun je goed voelen. Het is fris en winderig. Je zult ook merken wat voor invloed de hoogte op je ademhaling heeft. Inmiddels ben je omringd door gigantische toppen van 6000 meter en je stopt regelmatig met de auto om van het uitzicht te kunnen genieten. Letterlijk en figuurlijk is dit voor vandaag het hoogtepunt. Je daalt vervolgens weer een stukje tot het dorpje Jispa, waar je de nacht doorbrengt in een comfortabel hotel.

Decorative torn edge

Dag 3 – Aankomst in Leh, in Ladakh India

Vandaag staat de reis naar Leh op het programma. Andere reisorganisaties plannen onderweg nog overnachtingen in kleine dorpjes. Naar onze mening kun je beter doorrijden naar Leh: een lange tocht, maar dan ben je wel direct in de plaats waar je uiteindelijk ook voor gekomen bent. Het voordeel van het reizen per privétransfer is dat je onderweg kan stoppen wanneer je wilt.

Na vertrek uit Jispa klim je verder het Himalaya gebergte in. Je zit inmiddels ver boven de boomgrens, waardoor de omgeving er uitziet als een stenige woestijn met sneeuw op de toppen. Het is een verlaten gebied en even denk je dat er niets anders is dan je chauffeur, het machtige landschap en wat stofwolken achter de auto. Tenslotte rijd je aan het einde van de dag de groene vallei van Leh binnen.

Decorative torn edge

Dag 4 – Tibetaans paleis van Leh, in Ladakh

Er staat vandaag niets op het programma, waardoor je de tijd kunt gebruiken om te wennen aan de hoogte en Leh town kunt bezoeken. Leh ligt namelijk op 3500 meter boven zeeniveau. Het historische centrum van Leh bezit een negen-verdiepingen-tellend-paleis dat veel weg heeft van het beroemde Potala paleis in Lhasa. Dit Tibetaanse paleis in Leh schijnt ook als inspiratie gebruikt te zijn voor die in Lhasa. Verder kun je een bezoek brengen aan de bazaar, waar kleurrijke sieraden en typisch Tibetaanse producten worden verkocht. Of kruip gewoon met een boek op een bankje in de zon. Maak er in ieder geval een relaxte dag van.

Decorative torn edge

Dag 5 – Tibetaanse kloostertour per jeep

Je Engelssprekende gids haalt je vandaag per jeep op bij het guesthouse, want er staat een kloosterdag in Ladakh gepland. Je eerste stop is het klooster van Shey, dat aan een uitgestrekte grasvlakte met coniferen ligt. Binnenin dit complex staat een twaalf meter hoog beeld van een mediterende Boeddha.

Daarna ga je verder naar een van de beste plekken om religieuze ceremonies mee te maken. In het Thikse klooster tref je monniken aan die bidden, zingen, bellen ringen en op hoorns blazen. Bijzonder om dat stilletjes van achter in klooster gade te slaan. Als laatste neem je een bezoek aan het klooster van Hemis; de grootste en rijkste van de drie. Je ziet deze dag dus drie heel verschillende kloosters. Aan het einde van de middag keer je terug naar je guesthouse in Leh.

Decorative torn edge

Dag 6 – Leh, einde bouwsteen

De zon warmt de vallei van Leh langzaam op en je kunt nog even genieten van je ontbijt. Hierna eindigt deze bouwsteen. We kunnen een vlucht terug naar Delhi voor je regelen, hét uitgangspunt voor andere gebieden in India.

Heb je nog niet genoeg van dit deel van India? Je kunt nog verder Ladakh in met de bouwsteen Verborgen vallei in de bergen.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met

ladakh trek nubra vallei
bouwsteen

Verborgen vallei in de bergen

 • Nubra vallei (Ladakh)
 • 4 dagen / 3 nachten
 • € 555,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge