Reizen naar Thailand en jetlag voorkomen

blog

Geschreven op
donderdag 18 juli
Geschreven door
Tessa Vermij
Delen op social media

vliegtickets ThailandIk staar naar het plafond en kan in het donker nog net de fan rondjes zien draaien. Ik ben gesloopt van de hele dag markten bezoeken, boottochtjes maken en tuktukrijden, maar toch kan ik niet in slaap vallen. Ik weet precies waarom: ik ben totaal niet slim met het tijdsverschil in Thailand en die jetlag omgegaan. Lees snel verder als je op jouw rondreis door Thailand geen last wil hebben van jetlag.

Thailand tijdsverschil

Over het algemeen wordt de jetlag zwaarder gevonden als je van west naar oost vliegt dan andersom. Dat komt doordat je nog lang niet moe bent als je in het oosten moet gaan slapen, omdat het in het westen, waar je vandaan komt, nog aan het eind van de middag is. Aan het begin van je reis naar Thailand kun je dus flink last hebben van een jetlag, het tijdsverschil tussen Nederland en Thailand is namelijk vijf of zes uur afhankelijk van het seizoen.

Vliegtuig Eva AirHoe kom je zo snel mogelijk over die jetlag heen?

Wat ik beter had kunnen doen is allereerst: eten. Klinkt misschien gek, maar je biologische klok laat zich ook leiden door je maag. Is het je weleens opgevallen dat je in het vliegtuig op de raarste tijden de meest onlogische maaltijden krijgt? Die maaltijden blijken heel goed uitgedacht, ze zijn erop gericht om je al in het patroon te krijgen van het land waar je naartoe gaat. Tijdens mijn vlucht sloeg ik na ‘het avondeten’ de snack af en ik wilde net gaan slapen, toen het ontbijt geserveerd werd. Ik liet ook de eieren aan me voorbij gaan en toen ik pas aan het eind van de middag in mijn hotel was, barstte ik van de honger, maar ik had geen idee waar ik zin in had.

Op het juiste moment slapen…

Ook niet handig: al die leuke films kijken tijdens de vlucht naar Thailand. Beter had ik mijn ogen dicht kunnen doen na de laatste snack. Dat kwam trouwens helemaal niet handig uit, want op het moment dat ik de vermoeidheid voelde, landden we net in Doha voor onze overstap. Zeker als je niet rechtstreeks vliegt, is het slim om na te denken wanneer je het beste kunt gaan slapen. Toen ik eenmaal op mijn aansluitende vlucht naar Bangkok zat, was ik er alweer overheen.

… en op het juiste moment wakker blijven

En dan de grootste valkuil: bij aankomst in Thailand tegen jezelf zeggen dat je even mag gaan liggen. En vooruit, ook heel even je ogen dicht mag doen. Even maar. Om drie uur later gedesoriënteerd wakker te worden, op het moment dat de restaurants hun deuren sluiten en alle Thai hun bed opzoeken. En jij daar dus hondsmoe, maar klaarwakker, naar het plafond ligt te staren.

 

Thailand Bangkok reis
Bangkok
bouwsteen

Bangkok your own way

  • Bangkok
  • 3 dagen / 2 nachten
  • € 92,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Ontdek Chiang Mai

  • Chiang Mai
  • 3 dagen / 2 nachten
  • € 58,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge