Naar boven

Gezondheid in Portugal

Voorbereid op reis

Stad Porto
Portugal gezondheid

Gezondheid in Portugal

Portugal is een schoon land en hier loop je evenveel kans om ziek te worden als in Nederland. Vaccinaties of uitgebreide voorzorgsmaatregelen zijn dan ook niet nodig voor je vakantie in Portugal.

De ziekenhuizen hebben uitstekende medische voorzieningen waar je in geval van nood terecht kunt. Apotheken in Portugal herken je aan een groen kruis aan de gevel. Dit kruis is verlicht wanneer de apotheek open is. Gebruik je (noodzakelijke) medicatie? Dan is het handig om een Latijnse vertaling van je medicatie mee te nemen.

Omdat er veel chloor in het drinkwater zit, drinken zelfs de meeste Portugezen het kraanwater niet. Voor een goede smaak, maar ook om te voorkomen dat je darmen van slag raken, raden wij je aan om flessen mineraalwater te kopen.

Riksja Portugal heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is onder meer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden altijd aan ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen. Portugal is een schoon land; net als in veel andere Europese landen loop je hier even weinig kans op om ziek te worden als in Nederland. Wel zijn er meer bacteriën aanwezig want Portugal heeft een warmer klimaat. De warmte vormt een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers.

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg dat je een extra voorraad meeneemt zodat je niet hoeft te zoeken in Portugese apotheken. Neem een Engelse brief van je arts mee over je medicijngebruik en heb je noodzakelijke (dagelijkse) medicatie dan is het ook handig om een recept van je arts in het Latijn mee te nemen, dit is leesbaar voor alle artsen en apothekers.

Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticien-beschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.

Hieronder volgt wat informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand in Portugal zal blijven. Zorg er zelf voor dat je up to date informatie hebt voor je eigen situatie.

Vaccinaties

Voor een rondreis door Portugal zijn geen vaccinaties vereist. Voor vertrek kun je contact opnemen met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.
Een last minute reis naar Portugal hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je zou desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of de Airport Medical Services kunnen gaan. Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees ter plaatse alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.

Huidverzorging

Neem wondjes in warme landen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister.

Smeer altijd een hoge factor zonnebrandcrème op de blootstaande huid.

Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden. Als je gevoelig bent voor huidirritatie is het het best om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel.

Met name in de droge zomermaanden bestaat er een kleine kans in de bossen een teek op te lopen (in Europese bossen is de kans hierop groter). Check ’s ochtends en ’s avonds je lichaam op deze beestjes, vooral in de knieholten en de liezen. Mocht je er een vinden trek het dier er niet met wat alcohol uit maar gebruik het liefst een tekentang (bij apotheken in Nederland te koop), of ga er ter plekke mee naar een arts. Mocht je onherleidbare bloeduitstortingen (in de vorm van een kring) krijgen na bezoek aan een bosgebied, ga er dan mee naar een arts.

Diarree

Verandering van ritme, klimaat, kraanwater en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen dat je genoeg water binnen krijgt. Je kunt eventueel ORS (Oral Rehydration Salts) innemen om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is. Gelukkig zijn de medische voorzieningen in Portugal over het algemeen zeer goed.

Zonnesteek

Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg altijd dat je een fles water bij je hebt, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.

Gezondheid na thuiskomst

Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of andere klachten krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar in Portugal bent geweest en wat je er gedaan hebt.

background-pattern