Naar boven

Klimaat en beste reistijd Portugal

Algemene informatie

Portugal strand beste reistijd

Portugal klimaat en beste reistijd

De beste periode om een rondreis door Portugal te maken is tijdens de lente en herfst. In deze periode zijn de temperaturen in heel Portugal erg aangenaam tussen de 18°C en 25°C. ’s Avonds koelt het iets af, maar je kunt nog steeds lekker buiten je sardines of kip eten.

In juli en augustus (hoogseizoen) kan het behoorlijk warm worden; van 30°C langs de kust tot 46°C in het binnenland tussen de Algarve en Lissabon. Door een zeebriesje is de warmte langs de kustlijn goed te verdragen. De lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het niet te benauwd wordt. In de zomer kun je ook prima door Portugal reizen, alleen betaal je in deze maanden meer en heb je gezelschap van veel vakantiegangers. Hoewel het ’s winters regelmatig aan de Atlantische kust regent, kun je de Algarve met zo’n 300 dagen zon per jaar ook in de winter prima bezoeken. De temperaturen zijn aangenaam rond de 15°C. Het langgerekte Portugal heeft verschillende klimaten per regio die wij hieronder voor je op een rijtje gezet hebben.

Het klimaat in Noord-Portugal

Noord-Portugal is de meest groene regio van Portugal met uitgestrekte valleien met wijngaarden, dichtbegroeide bossen en hoge bergen. Het gematigde zeeklimaat zorgt voor droge hete zomers in de kustregio rondom Porto met een gemiddelde temperatuur tussen 25°C en 29°C. ’s Winters kan het er regenachtig en koel(14°C) zijn, dé reden waarom deze regio zo mooi groen is. Richting het binnenland wordt het al snel warmer doordat de zee minder van invloed is. In juli en augustus lopen de temperaturen op tot boven de 40°C waardoor de beste reistijd voor het Noorden van Portugal het voor-en najaar is. Onze bouwstenen in Noord-Portugal zijn onder andere: Port, Porto… Portugal en Je pensão in Coimbra.

Sintra Paleis
Portugal met kinderen

Het klimaat in Lissabon en omgeving

Lissabon heeft een zacht klimaat met lange en warme zomers met temperaturen rond de 27°C in juli en augustus. In de zomermaanden is het erg warm en druk in de stad. De beste periode om de stad en haar omgeving te bezoeken is in het voor- en najaar. In het voorjaar schommelt het kwik tussen de 10 en 18°C. Het najaar is wat warmer met temperaturen tussen de 11 en 27 °C en heb je tijdens een wandeling door de culturele stad genoeg aan je zomerjas. De wintermaanden (november tot en met februari) kunnen erg nat zijn en samen met de wind die af en toe opsteekt zorgt dit ervoor dat de gevoelstemperatuur wat lager ligt dan het gemiddeld van 8°C. Een paraplu en warme kleding wil je dan niet missen. Verder is Lissabon is een heuvelachtige stad, in sommige hoger gelegen delen kan het vaak iets koeler zijn. Ook de Taag heeft invloed op het klimaat. Deze grote rivier zorgt voor een lichte daling van de temperatuur in de stad. Onze bouwstenen in Lissabon en omgeving: Tussendoortje in Nazaré, Het Landelijk sprookje Sintra, Authentiek Lissabon en Tegelkunst en tuinzwembad bij Costa de Lisboa.

Het klimaat in het zuiden en de Algarve

De Algarve heeft een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en zachte winters. Door de lage luchtvochtigheid en een Atlantisch zeebriesje kun je hier het hele jaar door genieten van aangename temperaturen. De beste reistijd is het hele jaar met uitzondering van de maanden juli en augustus. Tijdens deze periode betaal je de hoofdprijs en is het lastig om een rustig plekje aan het strand te vinden. Hou je juist wel van gezellige drukte aan de kust van de Algarve, dan is het in juli en augustus prima vertoeven qua temperatuur. Deze loopt in de zomer gemiddeld niet verder op dan 30°C. ‘ s Avonds koelt het niet snel af, je kan dan tot in de kleine uurtjes op een van de vele terrassen neerstrijken. ’s Winters kun je, met zo’n 16°C, niet in je bikini/zwembroek op het strand liggen maar wel genieten van zwoele, meestal zonnige dagen terwijl het bij ons al vriest. Onze bouwstenen in het zuiden: Kliffenkust Vila Nova de Milfontes, Algarve, toch een rustig plekje en Strandluieren in Tavira.

Algarve uitzicht

Het klimaat op Madeira eiland

Madeira is het hele jaar door goed te bereizen. De warmste en droogste periode is de zomer met temperaturen rond een aangename 25°C en de watertemperatuur is 23°C. In het voorjaar en najaar zijn de temperaturen gemiddeld 20-23°C en in de winter daalt de temperatuur tot 16-20°C. Ook in de winter kun je nog in zee zwemmen. Zelfs de watertemperatuur is in oktober nog 20°C en daalt in de winter niet onder de 18°C. De avonden en nachten zijn vaak heel aangenaam. Niet te heet in de zomer en het koelt ook niet extreem af. Het hoogseizoen op Madeira is begin mei, de meest populaire (bloei)periode, en de schoolvakanties. Omdat Madeira een eeuwige lente kent, zul je ook het hele jaar door wel bloemen zien bloeien.

Het klimaat op de Azoren

De eilandengroep van de Azoren kennen een zacht maar wisselvallig klimaat. Qua temperatuur is het echter vrijwel altijd warm. De temperaturen blijven het hele jaar gemiddeld tussen de 15˚C en 25˚C. Het warme weer kan hier soms worden afgewisseld met veel neerslag. De beste reistijd is dan ook in juli en augustus omdat dit de periode is met de meest comfortabele temperaturen boven de 20˚C en de minste neerslag. In het najaar zijn de temperaturen ongeveer tussen de 17˚C en 20˚C. Omdat de Azoren in een hogedrukgebied liggen, wordt er ook wel gesproken van een vier seizoen in één dag. Zorg er dus voor dat je op alle soorten weer voorbereid bent, voordat je naar de Azoren vertrekt.

Regio Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Algarve 15 °C 15 °C 17 °C 18 °C 21 °C 24 °C 26 °C 27 °C 25 °C 22 °C 18 °C 16 °C
Zuidwest
Portugal
15 °C 15 °C 17 °C 19 °C 22 °C 24 °C 26 °C 28 °C 26 °C 23 °C 18 °C 16 °C
Noord
Portugal
13°C 13 °C 16 °C 17 °C 20 °C 22 °C 24 °C 25 °C 24 °C 21 °C 16 °C 14 °C
Madeira
eiland
18°C 18 °C 18 °C 18 °C 20 °C 22 °C 24 °C 25 °C 24 °C 21 °C 19 °C 18 °C
Azoren 15 °C 15 °C 16 °C 17 °C 19 °C 21 °C 23 °C 25 °C 24 °C 21 °C 17 °C 16 °C
wijn douro vallei portugal
rondreis

Rondreis Portugal in 2 weken

 • Porto - Douro - Coimbra - Sintra - Lissabon - Milfontes - Algarve
 • 15 dagen / 14 nachten
 • Vanaf € 995,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Portugal-Douro-2
bouwsteen

Douro-vallei: wijnen voor levensgenieters

 • Douro-vallei
 • 2 dagen / 1 nacht
 • Vanaf € 115,- p.p bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
sintra portugal
rondreis

Van Lissabon naar Porto met de trein

 • Lissabon - Sintra - Coimbra - Porto
 • 10 dagen, 9 nachten
 • Vanaf € 775,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Portugal-Lisbon-Alfama
bouwsteen

Lissabon: met een local de stad in

 • Lissabon
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 230,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern