Naar boven

Karavaan naar de woestijnduinen

bouwsteen

 • Reisschema:
  Merzouga
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Activiteit:
  Woestijn kamelentocht
 • Reissom:
  € 120,- p.p. bij 2 personen
✓ Slaap in een kasbah in Erfoud en in een bedoeïenentent in de Erg Chebbi woestijn

✓ Kamelentocht in de roodkleurige zandduinen

✓ Zie de zonsopkomst en ondergang
woestijn marokko
Decorative torn edge

Dag 1 – Erfoud

Reistijd: circa 8 uur (vanuit Fes)

’s Ochtends haal je de auto op bij de verhuurmaatschappij. Het is een volle dag rijden, dus het is verstandig om vroeg te vertrekken, zodat je rustig aan kunt doen en onderweg wat stops kunt maken. Zelf rijden in Marokko vinden wij ideaal, de wegen zijn prima en het geeft je alle vrijheid. Kijk voor meer informatie op onze autohuur Marokko pagina. De wegen zijn prima en je rijdt door mooie valleien en over bergruggen. Onderweg kun je een stop maken bij de Gorge du Ziz, een immense kloof vlakbij een meer voor dat je via het stadje Errachidia naar Erfoud naar rijdt.

Decorative torn edge

Vandaag is Erfoud je eindbestemming. Aan de rand van dit woestijnstadje hebben we een bijzonder kasbah hotel voor je uitgekozen. De kamers zijn traditioneel Marokkaans ingericht en de accommodatie heeft een verfrissend zwembad. Na de lange rit zul je wellicht een verfrissende duik willen nemen in het zwembad of even lekker bijkomen met een drankje. ’s Avonds kun je op het terras vol kaarsen van een heerlijke Tajine genieten. Dit is een aardewerken pot gevuld met kip, rund, geitenvlees en groente wat een uurtje borrelt en stoomt op een houtskoolvuur. Lekker loom en voldaan van het eten, duik je je bed in.

Decorative torn edge

Dag 2 – Erfoud – Erg Chebbi woestijn (Merzouga)

Reistijd: circa 40 minuten

Vandaag kun je het rustig aandoen en uitslapen na de lange reis van gisteren. Na het ontbijt poedel je in het zwembad of lees je een boek op het terras. Op dinsdag, donderdag en op zondag raden we je aan om een bezoek te brengen aan de lokale markt van Rissani. De sfeer hier is net weer wat anders dan in de souks van de Koningssteden. Onderweg zie je vrouwen mysterieus turen van achter hun sluier. De huidskleur is ook wat donkerder en de gezichten wat ronder in vergelijking met hun landgenoten. De opvallende vriendelijkheid en gastvrijheid is hier overigens net zo groot. Als de temperatuur aan het eind van de namiddag een beetje gezakt is, rijd je richting de Erg Chebbi woestijn bij Merzouga. Het is ongeveer een uur rijden over een gloednieuwe asfaltweg. In de verte zie je de oranje duinen aan de horizon verschijnen.

Decorative torn edge

De laatste meters rijd je over een onverharde weg, maar met een gematigde snelheid is dit goed te doen. Je kunt je auto parkeren bij het kasbah hotel waar je wordt verwelkomd door Mohammed, de eigenaar van deze knusse plek. In de tuin kan je nog een drankje nuttigen voordat je jezelf op een kameel hijst en samen met de vrolijke kamelenmannen de woestijn in trekt. Zodra je de eerste duin over bent, heb je het gevoel alsof je voorop rijdt in een karavaan.

Na ongeveer een half uur zie je tussen de lage zandduinen een klein tentenkamp gelegen aan de rand van de woestijn. Het is eenvoudig en bestaat uit een paar bedoeïenententen bekleed met doeken. Voor je overnachting zijn bedden en dekens aanwezig. Ook is er een schoon toilet met een kraantje om je handen te wassen. De omgeving is surrealistisch qua vorm en kleur, helemaal in combinatie met de rust en stilte. Langzaam kruipt het zonnetje achter de horizon. ’s Avonds staat er een stomende tajine en een glaasje Moroccan whisky (munt thee) voor je klaar. Je kunt in een van de tenten onder de wol kruipen of je matras naar buiten slepen en uren naar de sterren turen totdat je in slaap valt.

Decorative torn edge

Dag 3 – Vertrek Erg Chebbi woestijn (Merzouga)

Sta ’s ochtends vroeg op als je de zon wilt zien opkomen. Als de temperatuur begint te stijgen, loop je terug naar het kamp waar een lekker kopje munt thee voor je klaar staat, voordat je weer op je kameel klimt en langzaam de woestijn uithobbelt. Bij het hotel waar je de dag ervoor bent vertrokken, staat het ontbijt voor je klaar. Ook kun je hier nog even een douche nemen voordat je weer vertrekt.

Vervolgens kun je je reis voortzetten met de bouwsteen Kasbahs en Dadelvalleien kom je door de het hart van Marokko. Via het hoge Atlasgebergte rijd je langs besneeuwde bergtoppen en leegstaande kasbah’s naar de groene vallei van de Dades. De uitzichten in deze bouwsteen zijn waanzinnig.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Karavaan naar de woestijnduinen

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Karavaan naar de woestijnduinen + extra overnachting

 • Reissom:
  € 265,- p.p.
 • Inbegrepen:
  Bovenstaande bouwsteen zoals beschreven staat inclusief 1 extra nacht in een hotel aan de rand van de Sahara, retour vervoer per 4x4 auto naar de Palmentuin, bezoek aan een lokale familie in een kasbah

Onze ervaring leert dat het na een overnachting in de woestijn lekker is om nog een nachtje in Erfoud te verblijven, voordat je de (lange) weg vervolgt naar de volgende bouwsteen. Het hotel is gebouwd als traditionele kasbah en bevindt zich direct aan de rand van de duinen. Het is een bizar gevoel om vanuit het zwembad, met water uit een eigen put, uit te kijken over de Sahara. ’s Middags wordt je per 4×4 auto opgehaald bij je hotel en binnen een uur naar de Palmentuin gebracht. Je gaat te voet verder en eindigt bij een oude kasbah die nog steeds wordt bewoond. Omdat deze kasbah veel minder bekend is dan die van Ait Benhaddou, vinden wij dit dé plek om echt iets mee te krijgen van het Marokkaanse leven in een kasbah. Je wordt hier verwelkomd door een lokale familie die je onder het genot van een kopje thee vertelt over hun leven. Na je bezoek word je weer naar je hotel gebracht.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

kasbah Marokko Dades vallei
bouwsteen

Kasbah’s en dadelvalleien

 • Rissani – Dades vallei – Ait Benhaddou - Marrakech
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 125,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern