Naar boven

Komodo eiland sluit (toch niet) in 2020

blog

Geschreven op
woensdag 14 augustus
Geschreven door
Kerstin Jauk

Komodo National Park omvat 30 eilanden en ligt voor de kust van Flores. De drie grootste eilanden zijn Komodo, Padar en Rinca. Deze drie eilanden zijn de thuisbasis van meer dan 5.000 Komodo hagedissen, vaak Komodo ‘draken’ genoemd.

De Indonesische regering heeft aangekondigd dat zij het eiland Komodo in 2020 gaat sluiten om het ecosysteem te laten herstellen. Naar verwachting blijft het eiland 2 jaar dicht. De overheid heeft een budget vastgesteld om de inheemse flora en fauna van het eiland te herstellen. Ook worden voorzieningen getroffen die helpen het kwetsbare ecosysteem te beschermen. Dit omvat niet allen de Komodo draken, maar ook de herten en buffels die op dit eiland leven en een belangrijke voedselbron voor de Komodo varanen zijn.

Helaas neemt het aantal herten en buffels op het eiland de laatste jaren af. Dit vormt een bedreiging voor de Komodo varanen. Ook het toerisme op Komodo eiland verstoort het natuurlijke gedrag van de varanen, er wordt steeds vaker gerapporteerd dat reizigers de gevaarlijke draken provoceren. Door de tijdelijke sluiting hoopt de regering dat de populatie weer herstelt.

Maak je in 2020 of 2021 een reis naar Indonesië  en wil je alsnog de Komodo varanen zien? Dit kan nog steeds op Rinca eiland. Tijdens onze bouwsteen ‘Op zoek naar de dragon‘ maak je  vanuit Labuan Bajo op Flores een avontuurlijke boottocht naar het eiland Rinca. Het landschap is groener en heuvelachtiger dan op Komodo. Hier maak je onder leiding van een lokale gids een wandeling met prachtige weidse uitzichten over de zee en het eiland. Met een beetje geluk zie je naast de varanen ook wilde paarden, herten, buffels en apen. Ondanks dat Rinca minder bekend is dan het eiland Komodo is de kans dat je een varaan ziet hier velen malen groter.

Update oktober 2019: De Indonesische regering heeft toch besloten om Komodo eiland open te houden. Na onderzoek bleek dat er vanuit ecologisch, social en economisch perspectief geen redenen zijn om het eiland te sluiten. Uiteraard zijn wij blij dat reizigers alsnog het eiland kunnen bezoeken, maar we hadden de dieren daar zeker ook wat rust gegund. Wij kiezen er daarom voor om een bezoek aan het eiland alsnog niet standaard op te nemen in onze reizen, je bezoekt alsnog buureiland Rinca.

background-pattern