Naar boven

Klimaat en beste reistijd Indonesië

Algemene informatie

Wat is het klimaat in Indonesië?

Tijdens je reis met Riksja Indonesië ga je op pad met je eigen auto met chauffeur en kom je langs de meest intrigerende plaatsen van het land. Op deze site staan Indonesië bouwstenen waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Indonesië rondreizen. Ze zijn gemaakt door ons team van Indonesië specialisten.  Zij hebben veel reiservaring, kennen bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. Heb je vragen over een Indonesië reis met Riksja Indonesië, neem dan gerust eerst even contact op.

Voor een bezoek aan Indonesië is het belangrijk om te weten wat voor weer je kunt verwachten. Op deze pagina lees je hier alles over.

Lekker weer?

Indonesië kent een tropisch klimaat en heeft twee seizoenen. De droge tijd begint in april en loopt door tot oktober. Dat is dus de beste tijd voor je Indonesië reis. Ook gedurende de moesson, tussen november en maart is het over het algemeen goed toeven in Indonesië. In deze periode is het wat rustiger dan in het hoogseizoen en de regen die er is concentreert zich meestal tot enkele uren aan het eind van de dag. Verder is het klimaat op de meeste eilanden in de winter of in de zomer niet zo extreem en schommelen de temperaturen altijd zo rond de 25 – 30 graden.

Hieronder wordt er per eiland of eilandengroep aangegeven wat je ongeveer van het klimaat kan verwachten.

Bali

De zon hoog aan de blauwe lucht en frisgroene rijstvelden waar je op uitkijkt: dat is Bali. Het droge seizoen loopt van april t/m september. In mei, juni en juli is het koeler. De temperatuur ligt dan rond de 28 graden. Het regenseizoen begint in oktober en eindigt in maart, maar de verfrissende buien worden afgewisseld door een strak blauwe lucht en volop zonneschijn. Hierdoor is het reizen op Bali in deze maanden ook goed te doen. De heetste maanden zijn februari en maart en de temperatuur ligt dan rond de 30 graden. De beste tijd om Bali te bezoeken is gedurende de droge en koelere maanden die lopen van mei tot en met augustus. Deze maanden kenmerken zich door frisse avonden en koele briesjes vanuit zee. De rijstvelden op Bali zijn op z’n groenst vanaf april. Spectaculair mooie rijstterrassen die golvend naar beneden lopen als een groene waterval ontdek je met name in Ubud en Munduk.

Klik hier voor het bouwsteenoverzicht van Bali.

Java en Sumatra

Sumatra is de plek waar je oog in oog komt te staan met de innemende orang oetan. Een aanrader is het Tobameer. Door de mist die boven het meer hangt krijgt het geheel een magisch uiterlijk. Java kenmerkt zich door uitgestrekte theeplantages, rokende vulkanen en steden met een Hollands tintje. De boeddhistische tempel Borobudur is volgens ons hét hoogtepunt op Java.

De regentijd is van november tot maart. De regen valt voornamelijk in de namiddag. Op Sumatra kan het flink regenen in het natte seizoen, maar met de juiste verwachtingen en goede regenkleding kun je alsnog een reis naar de jungle maken. De temperatuur ligt het gehele jaar door tussen de 22 en 29 graden. De beste periode om Sumatra en Java te bezoeken is van april t/m oktober. Let op: Beide eilanden zijn islamitisch en tijdens de Ramadan is het enorm druk op de eilanden.

Klik hier voor het bouwsteenoverzicht van Java en het bouwsteenoverzicht van Sumatra.

Sulawesi

Door de vorm en ligging op een geografische scheidingslijn heeft Sulawesi twee tegenovergestelde klimaten. Het zuidwesten heeft de regentijd van oktober t/m maart. In het noorden, rondom Manado, regent het het meest in juni en juli maar zijn daarentegen van augustus tot en met oktober de droogste maanden. Ook de temperaturen verschillen. Aan de kust is het warm met temperaturen rond 34 graden. In de bergen kan het fris zijn met een maximum van 24 graden en is het prettig om ’s avonds een trui te dragen.

In het uiterste noorden van Sulawesi ligt een klein eiland verscholen in mangrovebossen met ritselende palmbomen en witte stranden: Bunaken. Dit is een waar ‘duik paradijs’, met zachte koralen en soezende schildpadden. De beste periode om te flipperen op Bunaken is van april t/m oktober. De beste manier om kennis te maken met de Toraja cultuur is jezelf onderdompelen tussen de locals. Met een beetje geluk kun je een traditionele bruiloft of begrafenis meemaken. Deze kans is het grootst van juni t/m half september.

Klik hier voor het bouwsteenoverzicht van Sulawesi.

rondreis

Java en Bali in vogelvlucht

 • Java en Bali: Jakarta - Yogyakarta - Solo - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud - Canggu
 • 17 dagen / 16 nachten
 • vanaf € 1.445,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Java Jakarta
bouwsteen

Proef Jakarta

 • Jakarta
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 205,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Cycling door het paradijs

 • Ubud
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 165,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
rondreis

Alle vrijheid op Bali

 • Ubud - Candidasa - Pemuteran - Munduk - Sanur
 • 14 dagen / 13 nachten
 • vanaf € 695,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern