Naar boven

Allerlei Indonesische sarongs in verschillende kleuren

Afdingen in Indonesië

blog

Geschreven op
vrijdag 14 augustus
Geschreven door
Kerstin Jauk


Ik ben net terug van een reis naar Bali, waar ik 14 jaar geleden voor het laatst was. Ik moest wel even wennen aan het afdingen, maar heb tijdens mijn reis een paar waardevolle lessen geleerd. Vandaar deze blog, om mijn ervaringen en tips met jullie te delen.

 

 

 

 

  • Probeer er achter te komen wat een gangbare prijs is door bijvoorbeeld andere toeristen te vragen wat zij voor bepaalde items betaald hebben.
  • Bedenk van te voren wat je het zelf waard vindt.
  • Vraag de verkoper naar de prijs en begin alleen met afdingen wanneer je het ook echt zou willen kopen. Als jouw bod geaccepteerd wordt, ben je verplicht om het artikel of de dienst te kopen.
  • Gaat de verkoper direct akkoord met je eerste bod, dan heb je zeer waarschijnlijk te veel betaald.
  • Ben je het niet eens met het laatste bod, loop dan glimlachend weg. Vaak komt de verkoper dan achter je aan en gaat alsnog akkoord met het laatste bod.
  • Je hoeft niet in het midden uit te komen wanneer het onderhandelen eenmaal begonnen is. Je kunt ook vasthouden aan het bedrag dat je in de eerste instantie geboden hebt of slechts een beetje meer bieden.
  • Wanneer de verkoper er niet of te weinig aan verdient, zal hij/zij niet akkoord gaan met je bod. Ook als je iets voor veel minder koopt dan de prijs die de verkoper noemde, kun je er vanuit gaan dat hij/zij ook tevreden is met de deal.

 

In een winkeltje op de markt in Ubud kochten wij onze eerste sarongs. De eerste prijs die de dame noemde was 250.000 rupiah per stuk. Uiteindelijk hebben wij er drie gekocht voor 450.000 rupiah totaal. Ruim 60% minder. Naar mate de vakantie vorderde werden de sarongs goedkoper – en/of onze onderhandelings-skills beter. De goedkoopste sarong die we gekocht hebben was 30.000 rupiah. Natuurlijk is er verschil in kwaliteit; denk aan materiaal, enkel- dubbelzijdige print en ook de locatie waar je koopt speelt mee in de prijs. Veel plezier met afdingen!

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle artikelen: Indonesië reisblog.

Klik hier om naar onze Indonesië reizen te gaan.

 

background-pattern