Menu background

Naar boven

Natuurkalender Galapagos

Algemene informatie

Een jaaroverzicht om de beste reistijd voor de Galapagos te bepalen

De Galapagoseilanden zijn het hele jaar door een droombestemming maar elke periode heeft zijn eigen bijzonderheden. Of het nou jonge zeehonden of schildpadden zijn, walvissen en dolfijnen in de koude Humboldtstroom of zeevogels die hun jongen verzorgen. Er is altijd iets wat een bepaalde reisperiode bijzonder maakt.

Bekijk wat er in jouw reisperiode op de Galapagos gebeurt. Elke periode heeft zijn bijzonderheden, maar dieren blijven onvoorspelbaar. Houd de onderstaande uitgangspunten daarom niet te streng aan voor de planning van je reis. In onze programma’s ligt de focus veelal op dieren en zorgen we dat je veel ziet. Net zoals op het vasteland van Ecuador hebben we ook bouwstenen op de Galapagos eilanden. Cruise per (zeil-)boot langs de unieke Galapagos eilanden of verruil het ruime sop voor een verblijf op verschillende eilanden. Voor diegene die liever actief bezig is; je kunt ook gaan peddelen tussen de zeeleeuwen en snorkelen met schildpadden.

Zomer op de Galapagos: warm en buien

December:
In het begin van december is het vaak mooi weer met veel zon en langzaam stijgen ook de watertemperaturen. Halverwege de maand begint het regenseizoen en worden de Galapagos eilanden langzaam groener. Terwijl het broedseizoen van de reuzenschildpadden begint beginnen de groene zeeschildpadden aan hun paringsseizoen. De eerste jonge albatrossen vliegen uit en de eerste rode “zakken” zijn te zien bij mannelijke fregatvogels op Genovesa. De noordelijke migrerende vogels gaan naar het zuiden en maken een tussenstop op Galapagos

Januari:
Het regenseizoen gaat nu echt van start maar de water- en luchttemperaturen beginnen te stijgen. Het is de perfecte tijd om te snorkelen. De meeste landvogels beginnen te nesten en groene zeeschildpadden komen naar de Galapagos stranden om eieren te leggen. De volwassen zeeleguanen krijgen nu felle kleuren op Espanola terwijl landleguanen beginnen te reproduceren op Isabela.

Februari:
Het wordt al weer wat warmer en de watertemperaturen stijgen naar 25 graden. De pinguins van Bartolome eiland reizen nu naar koudere wateren en op Espanola zijn de gemaskerde jan-van-genten aan het eind van hun nestseizoen gekomen. Tijd voor nieuw leven echter op Floreana waar flamingo’s beginnen met nesten en op Santa Cruz starten ook de zeeleguanen met het bouwen van hun nesten. De Bahama pintail eend begint nu met het broedseizoen.

Maart:
Het regenseizoen bereikt zijn piek. Dit betekent niet dat het de gehele dag regent, maar enkele tropische buien met veel zon en warm weer (30 graden). Op 21 maart begint de zomer equinox en daarmee ook de aankomst van de albatros op Española. Het warme water is aangenaam voor het snorkelen. Bij Isabela kun je tijdens het snorkelen pinguins samen met tropische vissen zien. In deze periode beginnen op Fernandina zeeleguanen met nesten.

April:
Dit is de ideale periode om te snorkelen. Het water is warm en je hebt goed zicht. Terwijl dit het einde van het broedseizoen is van de reuzenschildpadden is dit het begin van het broedseizoen van de groene zeeschildpadden. Albatrossen komen nu in grote getalen naar Española.

Mei:
De blauwvoet jan-van-genten van Noord Seymour beginnen hun paringstijd. Het is al broedseizen van zeeschildpadden in Gardner Bay, Punta Cormorant en Puerto Egas. Voor de zeeleguanen op Santa Cruz zit het broedseizen erop. Op Española beginnen de albatrossen die in april zijn gekomen hun eieren te leggen. De Palo Santo bomen beginnen nu te bloeien.

Winter op de Galapagos: koel en droog

Juni:
Dit is het begin van het Garúa (koudere/mist) seizoen. Zuid west winden komen op en stromingen worden sterker. Vogels die migreren van zuid naar noord gebruiken de Galapagos als hun tussenstop. Reuzenschildpadden op Santa Cruz migreren van de laaglanden naar de hooglanden op zoek naar water en groen gras. De mannelijke fregatvogels op noord Seymour laten hun rode “zakken” zien.

Juli:
Het is wat kouder en de watertemperatuur komt niet hoger dan 21 graden. Dit is de perfecte maand om de 4 verschillende onderdelen van het nestseizoen van de blauwvoet jan-van-genten te zien: eieren, kuikens, jonge vogels en bijna volwassen vogels. Zeevogels beginnen met hun broedseizoen op de Galapagos. De niet-vliegende aalscholver begint aan parings- en broedseizoen op Fernandina terwijl lavahagedissen beginnen met hun paringstijd. Walvissen en dolfijnen worden nu vaker gespot, vooral bij de kust van Isabela.

Augustus:
De temperatuur van de oceaan koelt af naar 18 graden. Ideaal voor het puppenseizoen van de zeeleeuwen. Er komen nog steeds migrerende kustvogels aan op de Galapagos. De gemaskerde jan-van-genten en de zwaluwstaart meeuwen nesten op Genovesa. Galapagoshavikken paren op Española en Santiago.

September:
Deze maand is het hoogtepunt van het koude Garúa seizoen. De luchttemperatuur komt op zijn laagste punt (19 graden). Veel dieren zijn nu erg actief zoals de Galapagos penguins op Bartolomé. De mannelijke zeeleeuwen blaffen en vechten veel en de meeste soorten zeevogels blijven actief bezig met nesten.

Oktober:
Hoewel de dagen niet altijd zonnig zijn en er ook veel mist is kun je in deze periode wel heel mooie zonsondergangen zien op de Galapagos. Ook staat de natuur niet stil. Lavareigers beginnen hun nestperiode en Galapagos zeeleeuwen beginnen hun paringstijd. Blauwvoet jan-van-genten voeden hun jongen op op Española en Isabela en de reuzenschildpadden leggen nog steeds eieren.

November:
De zeeën worden kalmer en watertemperaturen gaan langzaam omhoog. Er is goed zicht voor snorkelen en er is veel activiteit onder water van jonge zeeleeuwen. Je zult ook verschillende soorten kwallen zien rondom de eilanden.

Zoals je hierboven kunt lezen is er geen specifieke beste reistijd om de Galapagos te bezoeken maar is elke maand uniek. Kijk bij onze bouwstenen op de Galapagos eilanden naar onze mogelijkheden om deze once-in-a-lifetime bestemming te bezoeken. Uiteraard kun je een cruise of eilandhop ook combineren met varen in de Amazone, koloniale kathedralen in Quito en kleurrijke bolhoedindianen, klik hier voor onze korte reizen Ecuador.