Naar boven

Handige weetjes over Sri Lanka

Algemene informatie

jungle sri lanka
Sri Lanka Boeddhist

Kleding tips voor Sri Lanka reizen

Over het algemeen zijn de temperaturen in Sri Lanka het hele jaar door gelijk. Met uitzondering van centraal Sri Lanka liggen de temperaturen rond de 30 graden. Lichte katoenen kleding zit het prettigst. In de moesson periodes (zuidwest mei t/m september, noordoost november t/m februari) kunnen lichte regenkleding en een paraplu goed van pas komen. Een (vaak forse) regenbui is meestal ook weer zo voorbij en de zon krijgt weer de overhand. In centraal Sri Lanka is het wat frisser en met name in de avond kan het flink afkoelen. Neem daarom verschillende laagjes mee. Een lange broek en een vest of jas kan je hier wel gebruiken. Afhankelijk van de hikes die je gaat maken kan je wandelschoenen meenemen. Zelf hebben wij de wandelingen gemaakt op sneakers met goed profiel. Bij bezoek aan religieuze gebouwen is het verplicht om je knieën en schouders te bedekken.

Foto & film tijdens reizen in Sri Lanka

Je mag bijna overal fotograferen en filmen, bij religieuze plaatsen kun je echter beter eerst informeren of het is toegestaan. Wil je de lokale bevolking fotograferen, vraag dan even toestemming, dat wordt wel op prijs gesteld. Het kan zijn dat je om een vergoeding wordt gevraagd.

Sri Lanka fotografie
Sri Lanka Jaffna curry

Eten en drinken tijdens Sri Lanka reizen

Het water dat in Sri Lanka uit de kraan komt is niet drinkbaar. Je kunt het beste flessen mineraalwater kopen tijdens je Sri Lanka rondreis. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water). Sri Lanka biedt een overvloed aan heerlijke maaltijden waarbij de ‘local dish’ bestaat uit ‘rice & curry’ die je in talloze soorten kunt krijgen. In de meeste hotels zijn de curry’s wel afgestemd op de Westerse toerist; minder ‘spicy’ (heet) maar nog steeds overheerlijk! Westerse maaltijden zijn in Sri Lanka ook verkrijgbaar. Verder kun je in Sri Lanka overal een overvloed vinden aan vers fruit, zoals papaja’s, ananas, banaan (in vele soorten), mango’s en verse kokosnoot. Wat de drank betreft is Arrack de nationale volksdrank. Het is een soort whisky, die zowel ‘on the rocks’ als gemixed met jus of cola uitstekend te drinken is. Bier is met een Westerse prijs voor Sri Lankaanse begrippen relatief duur. Frisdranken zijn daarentegen spotgoedkoop. De Ceylon thee is de beste thee die je ter wereld kunt krijgen.

Je kunt in Sri Lanka al voor een bedrag tussen de € 2,- en € 4,- per persoon goed eten.

Fooien

In Sri Lanka verwachten obers, kamermeisjes, kruiers, chauffeurs en gidsen een fooi. Kamermeisjes verwachten een bedrag van LKR 20 per dag of LKR 100 per week. Kruiers en de bellboys in de hotels die je koffers naar de kamer brengen rekenen op LKR 20 per stuk bagage. De betere restaurants voegen gewoonlijk 10% bedieningsgeld aan de rekening toe. Het is echter gebruikelijk daarboven nog een fooi van 5-10% van de rekening te geven (afhankelijk van het eindbedrag en de kwaliteit van de bediening). De chauffeur/gids tijdens je reis verwacht per persoon een fooi van LKR 200 per dag (het beste te geven aan het einde van de reis).

Sri Lanka roepie
Sri Lanka trein

Kinderen

Aan bedelende kinderen kun je in Sri Lanka het beste niets geven. Hierdoor worden ze namelijk alleen maar aangemoedigd om te blijven bedelen bij toeristen. Het beste kun je rechtstreeks aan een weeshuis of school doneren. Zo weet je zeker dat het goed terecht komt. Ook kun je liever geen geld, maar bijvoorbeeld pennen of fruit geven. Vraag de chauffeur gerust of hij een stop wilt maken aan een weeshuis of school onderweg.

Bellen en internetten

Om er zeker van te zijn dat je kunt bellen met je mobiele telefoon kun je het beste contact opnemen met je provider. Om de kosten per minuut te verlagen kun je er voor kiezen om een prepaid kaart in Sri Lanka te kopen. Deze kaart kost vaak maar een paar euro en kun je een beltegoed kaart erbij aanschaffen. Het bereik is nu beter en de kosten voor het bellen naar Nederland een stuk lager.

In de meeste hotels kun je meestal gratis gebruik maken van het WIFI netwerk. Je krijgt toegang tot het netwerk met een wachtwoord, vraag hier gerust naar bij de receptie van het hotel. In de grotere plaatsen is vrijwel over WIFI verbinding aanwezig in restaurants en bars.

Sri Lanka
Sri Lanka Ella's rock uitzicht

Tijdsverschil en vliegtijd

In Sri Lanka is het tijdens onze zomertijd 3,5 uur later dan in Nederland en tijdens onze wintertijd 4,5 uur later. Als je naar Sri Lanka reist heb je vaak een overstap in het Midden-Oosten of India. De totale vluchtduur is ongeveer 14 uur.

background-pattern