Naar boven

Geld in Sri Lanka

Voorbereid op reis

sri lanka lions rock
Sri Lanka roepie

Geld en pinnen

Tijdens je Sri Lanka rondreis betaal je met de Rupee (afgekort LKR). Je mag maximaal LKR 1000 in- en uitvoeren, wat de moeite van het wisselen in Nederland niet waard is. In buitenlandse valuta mag je US$ 5.000 meebrengen. 100 Rupees is ongeveer € 0,55 waard. De koers kan schommelen. Het is in bijna ieder Sri Lankaans hotel en restaurant mogelijk geld te wisselen. Dollars zijn niet meer noodzakelijk, de euro wordt overal geaccepteerd. Wissel je geld in bij een officiële bank. In hotels worden vaak lagere koersen gehanteerd of hoge kosten berekend.
In de grotere plaatsen kan er ook gepind worden. Betrouwbare banken zijn Commercial Bank, Sampath Bank en Seylan Bank. Let op dat je je kaart het Maestro/Cirrus logo heeft. Betalen met creditcards kan vaak in hotels, grote winkels en grote restaurants. Mastercard en Visa zijn de meest geaccepteerde creditcards.

Fooi

Fooi is vaak een aanvulling op het salaris. Een drager van de koffers kun je tussen de 0,50 cent en 1 euro per koffer geven. Ook kan je jouw privé chauffeur een fooi geven als je tevreden bent over de service, uiteraard ben je vrij om de hoogte van het bedrag zelf te bepalen, een bedrag van 5-6 euro per dag per reisgezelschap is gebruikelijk. In hotels en restaurants kun je ongeveer 10% aanhouden.

Afdingen

Het is gebruikelijk om in de winkel maar ook op de markt zoals in Negombo het spel aan te gaan met loven en bieden. Bepaal voor je afdingt wel wat iets je waard is. Als je dan tot overeenkomst komt, zijn beide partijen blij. Als je dit spel aangaat, verwacht de verkoper wel dat je echt geïnteresseerd bent en dit niet “voor de lol” doet.

Openingstijden banken

De banken zijn ’s ochtends geopend van 9.00 tot 13.00 uur op maandag, en van 9.00 tot 13.30 uur van dinsdag tot en met vrijdag. De banken zijn gesloten op de poya-dagen, de dagen van volle maan.

background-pattern