Naar boven

Hoe reis je door Kroatië en Slovenië?

Vervoer & verblijf

Vervoer in Kroatië en Slovenië

Vervoer in Kroatië en Slovenië

Hoe reis je in Kroatië en Slovenië?

Reis door Kroatië en Slovenië met je eigen auto vanuit Nederland of vlieg naar één van de luchthavens in Kroatië of Slovenië en ga met een huurauto op pad. Een reis met eigen auto is het meest corona-proef. Je neemt zo het minste risico en bepaalt zelf hoe laat je vertrekt en waar en wanneer je stopt.

Reizen met eigen auto

Vanuit Nederland ben je ongeveer twaalf uur onderweg (1200 km.). Wij adviseren je om in de buurt van München een tussenstop te maken, op ongeveer zeven uur rijden vanaf Utrecht. Het is daarna nog een kleine vijf uur rijden naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Reis je vanuit Nederland gelijk door naar Split in Kroatië, dan ben je ongeveer zeventien uur onderweg (1690 km.). Toch raden wij liever aan om onderweg een stop te maken in Duitsland en Slovenië. Maak de autoreis onderdeel van je vakantie en ontdek wat Slovenië te bieden heeft. Plan op zowel de heenweg als de terugweg een bouwsteen in Slovenië in. Dit breekt de de lange rit en geeft je de kans dit kleine landje te ontdekken. Wist je dat Slovenië ongeveer de helft aan oppervlakte van Nederland is? Voor je het weet, rijd je al in Kroatië.

Vervoer in Kroatië en Slovenië
Vervoer in Kroatië en Slovenië - uitzicht

Al rijdend met je eigen auto kom je door verschillende Europese landen met allemaal hun eigen regels op de weg. Lees je dan ook goed in voordat je de auto in stapt. De landen waar je hoogstwaarschijnlijk doorheen zult reizen zijn Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Wij vinden de website van de ANWB hierin heel handig. Zij leggen duidelijk uit wat verplicht is in je auto (gevarendriehoek, veiligheidshesje, etc.) of je over tolwegen gaat en of je een vignet nodig hebt. In Duitsland heb je bijvoorbeeld geen vignet nodig als je op de snelwegen blijft, maar mocht je een nacht gaan overnachten in bijvoorbeeld München, dan heb je er wel weer een nodig. Voor Oostenrijk geldt dat je voor alle snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen een Autobahnvignet nodig hebt. Ook in Slovenië heb je een vignet nodig als je op de snelweg rijdt. De vignetten moet je van tevoren aanschaffen, doe dit dan ook minimaal drie weken van tevoren (online te bestellen). Ga je last minute op vakantie? Geen paniek, je kunt je vignet voor Duitsland ook in Duitsland zelf verkrijgen bij garages, gemeenten en TÜV-keuringsstations (zorg wel dat je dan niet eerst door een milieuzone hoeft). Voor Oostenrijk kun je een vignet bij een ANWB-winkel kopen en een vignet voor Slovenië koop je ook in Oostenrijk langs de snelweg in een restaurant of bij een tankstation.

Grenscontrole
Tussen Nederland en Duitsland, Duitsland en Oostenrijk en Oostenrijk en Slovenië zul je haast geen problemen ervaren bij het oversteken van de grens. Dit is echter anders wanneer je de grens oversteekt tussen Slovenië en Kroatië. Daar is nog een echte grenscontrole waar files kunnen ontstaan. De wachttijd kan zomaar uren oplopen. Wij raden daarom aan om buiten het weekend de grens over te gaan en bij voorkeur in het voor- en najaar te reizen wanneer er niet al te veel reizigers gebruik maken van deze grensovergang. Dit is overigens ook een reden waarom we adviseren om een tussenstop te maken onderweg. Het is met deze grensovergang te onzeker of je het in één keer kunt halen tot aan Kroatië. Aan je paspoort heb je genoeg en ze controleren alleen vlug de auto. In een enkel geval pikken ze er een auto tussenuit om helemaal te inspecteren.

Vervoer Kroatië
Auto vervoer Kroatië en Slovenië

Autohuur in Kroatië en Slovenië

Naast dat je zelf met je eigen auto naar Kroatië en Slovenië op reis kan gaan, is het ook mogelijk om naar een van beide landen te vliegen en dan een auto te huren. Heb je bijvoorbeeld maar één tot anderhalve week de tijd, dan loont het om met het vliegtuig te gaan en ter plaatse een auto te huren. De autohuur is nog niet inbegrepen bij de Kroatië en Slovenië rondreizen, maar hier helpen wij je graag bij. Riksja Kroatië en Slovenië werkt samen met een van Nederlands grootste autohuurbemiddelaars voor de scherpste tarieven en brede beschikbaarheid. Wanneer je vrijblijvend een reis aanvraagt, kijken we op basis van je gewenste vertrekdatum, autotype en aantal huurdagen, naar de beste prijs en beschikbaarheid. Lees meer over auto huren in Kroatië en/of Slovenië op onze autohuurpagina.

background-pattern