Menu background

Naar boven

Geld in Kroatië en Slovenië

Algemene informatie

Geld in Kroatië en Slovenië

Geld in Kroatië en Slovenië

In Kroatië betaal je met de Kroatische kuna (HRK). Eén kuna is ongeveer € 0,13 (juli 2020), de kuna is weer onderverdeeld in 100 lipas. De kuna is beschikbaar in briefjes (van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000) én in munten. Ook al is Kroatië sinds 2013 lid van de Europese Unie, ze hebben nog wel hun eigen valuta. In Slovenië betalen ze met de euro.

Je kunt overal in Kroatië en Slovenië pinnen met je bankpas. Vergeet deze niet voor vertrek op ‘wereld’ te zetten, omdat Kroatië buiten het Schengengebied valt. Houd er rekening mee dat je bij iedere pintransactie daarom ook transactiekosten betaalt. Ga je alleen naar Slovenië dan geldt dit niet. Wil je graag wat cash geld achter de hand hebben tijdens je vakantie in Kroatië? Neem dan euro’s of Amerikaanse dollars mee die je makkelijk in kunt wisselen bij een van de vele wisselkantoren in Kroatië. Hier en daar kun je met euro’s betalen, maar het is voordeliger om met de kuna te betalen. Ook de creditcard wordt steeds meer geaccepteerd in Kroatië. Je kunt er geld mee opnemen en in bepaalde hotels en (duurdere) restaurants mee betalen. De pinpas wordt vaker geaccepteerd, terwijl er veel plekken zijn waar je alleen maar contant kunt betalen. In Slovenië accepteren de meeste restaurants en winkels bankpassen. Geld opnemen kan in iedere kleine of grote stad.

Slovenië en Kroatië zijn in vergelijking tot Nederland en België goedkope landen als het op eten en drinken aankomt. Een driegangenmenu met wijn komt gemiddeld op €25. Een halve liter bier kost ongeveer €2. Let wel op waar je gaat zitten, dit kan erg verschillen per plaats en restaurant.

Geld Kroatië

Creditcard voor autohuur

Huur je een auto dan is een creditcard essentieel, omdat ter plaatse (bij het ophalen van de auto) de borgsom via je creditcard wordt gereserveerd. Houd er bovendien rekening mee dat de naam van de hoofdbestuurder van de auto overeen moet komen met de naam op de creditcard.

Zakgeld

Naast de geboekte rondreis door Kroatië en/of Slovenië moet je rekening houden met ongeveer 55 euro per persoon per dag. Dit is inclusief maaltijden, fooien, benzine en entreegelden. Uiteindelijk ligt het natuurlijk aan jezelf hoeveel je uitgeeft, maar dit is een mooie richtlijn.

Fooien

Fooien geven wordt enorm gewaardeerd in Kroatië en Slovenië, maar het is niet verplicht. De fooi is écht een bonus. En hoeveel fooi geef je dan? De norm is ongeveer 10%. Reis je met de taxi? Rond dan de rekening af (naar boven) en laat het wisselgeld zitten. Afdingen is niet heel gebruikelijk in Kroatië en Slovenië. Op plekken als restaurants en grote winkels kan niet afgedongen worden, terwijl het op een lokale markt iets coulanter is.