Naar boven

Klimaat en beste reistijd Kroatië en Slovenië

Algemene informatie

Coronavirus Kroatie en Slovenie
Beste reistijd Kroatië & Slovenië

Beste reistijd Kroatië en Slovenië

De beste reistijd voor zowel Kroatië als Slovenië is mei t/m september, waarbij je er rekening mee moet houden dat de warmste maanden juli en augustus zijn. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Zo geniet je in de zomer van de warmte en zwoele zomeravonden en kleuren de bomen in het najaar in prachtige herfstkleuren. Waarbij er in de zomer veel reizigers naar Kroatië en Slovenië afreizen, heb je in het voor en najaar weer het voordeel dat er minder reizigers zijn.

Stranden
Wist je dat Kroatië en Slovenië veelal kiezelstranden hebben? Onze tip daarom: neem waterschoenen mee!

Lentekriebels en najaarszon

Het voor- en najaar zijn heel geschikte maanden om naar Kroatië en Slovenië te reizen. De temperaturen zijn vaak nog aangenaam, het is er een stuk rustiger en de tarieven zijn ook vaak voordeliger. Overdag wordt het tussen de 20 en 25 graden Celsius en ’s avonds koelt het wat af naar een graad of 15. Dit zijn aangename temperaturen om overdag veel te kunnen ondernemen zonder dat het te warm is. Daarbij zijn de kleuren van de natuur, zeker in de herfst, heel bijzonder. Langs de kust heb je nog veel groen, maar zodra je de binnenlanden in gaat veranderen de kleuren al snel naar een oranje en rode gloed. In de bergen in Slovenië zie je de besneeuwde bergtoppen in contrast met de nog groene weiden aan de voet van de berg. Deze diversiteit maakt het, zeker voor natuurliefhebbers, de beste reistijd voor Kroatië en Slovenië.

Beste reistijd Kroatië & Slovenië herfst
Snorkelen in Korcula | Riksja Kroatië

Hartje zomer

In de maanden juli en augustus heb je de meeste kans op hoge temperaturen, zeker aan de kust van Kroatië. Traditioneel gezien zijn dit wel de maanden waarin de meeste reizigers op reis gaan en gaat ook de lokale bevolking richting de populaire plaatsen voor een welverdiende vakantie. Hou je juist van deze bedrijvigheid en ben je een echte zonaanbidder, dan zit je in deze periode goed.

Klimaat Kroatië en Slovenië

Kroatië is qua klimaat in drie stukken te verdelen. Zo heb je in de kustgebieden een mediterraans klimaat met droge en warme zomers en vrij milde natte winters. Zodra je verder het binnenland ingaat en in de bergen komt, heerst er een gematigd zeeklimaat waardoor het zomers ook iets minder warm is dan aan de kust. In de winter is het hier vaak koud en nat. Tot slot het oosten van Kroatië, dit deel is een stuk vlakker, lager en ver van de zee waardoor de zee geen invloed meer heeft op dit gebied. In de zomer kunnen de temperaturen aan de kust oplopen tot 30 graden, terwijl het in de winter rond de 10 graden is.

Slovenië kent een iets milder klimaat dan Kroatië, ook omdat het minder invloeden van de zee heeft. De zomermaanden zijn, net als in Kroatië vrij warm, met name in het zuidwesten en oosten kan het zo maar 30 graden worden. Als je maar landinwaarts gaat, kom je in het berggebied waar de temperaturen vaak een stuk lager liggen. Het weer is hier ook wisselvalliger.

Klimaat Kroatië en Slovenië
Plitvice meren | Riksja Travel Kroatië
bouwsteen

Paradijselijke Plitvice meren

 • Plitvice meren
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 209,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Sunset Kotor | Riksja Travel Montenegro
bouwsteen

Betoverende baaien en klokkentorens in Kotor

 • Baai van Kotor
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 395,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
rondreis

Roadtrip naar Kroatië

 • Bled - Plitvice - Split - Sibenik - Krk - Istrië
 • 15 dagen / 14 nachten
 • vanaf € 1.609,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
rondreis

Natuurlijk! Slovenië

 • Ljubljana - Bled - Soca valley - wijnstreek Slovenië
 • 9 dagen / 8 nachten
 • vanaf € 955,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern