Naar boven

Indonesie reisspecialist Romy op Sumatra en Bali

blog

Geschreven op
dinsdag 6 maart
Geschreven door
Kerstin Jauk

 

Onze reisspecialist Romy maakte een reis door Sumatra en Bali van twee weken. Hoe heeft zij dat ervaren? Je leest het in haar reisverslag.

 

reis sumatra - jungleWelke route op Sumatra en Bali in 2 weken?

De meeste Sumatra-Bali reizen die wij samenstellen beginnen op Sumatra. Na een trekking naar orang utans en een bezoek aan de Batakbevolking vlieg je naar het oosten om je Indonesie-reis relaxed af te sluiten op de stranden van Bali. Omdat Azie nieuw was voor mij, besloten wij om juist te beginnen op zen Bali om kennis te maken met Azie.

 

 

 

Rijstvelden en tempelceremonies

Ubud is een goed begin van je Bali reis omdat het niet ver van de luchthaven ligt. Rondom het dorp vind je frisgroene rijstvelden en ik maakte een fietstocht dwars erdoorheen naar lokale dorpjes en tempels. En… fietsen maakt hongerig, dus we sloten af met een uitgebreide rijsttafel. Na Ubud reisde ik door naar Munduk en het tempelmeer. Daar was een tempelfestival aan de gang. Zo mooi om te zien hoe de Balinezen traditioneel gekleed zijn hun gebeden doen. Munduk is groen en heuvelachtig en ideaal om een trekking door het regenwoud te doen. Daarna heerlijk uitrusten op mijn balkonnetje in ons favoriete hotel tussen de rijstvelden.

 

Struinen door de paleistuinen en koken aan de kust

Onderweg stopte we in het waterpaleis van Tirtagangga, waar ik een heerlijke Balinese ‘megibung’ kreeg. Dit is een samenstelling van rijst, groenten en allerlei soorten vis en vlees welke op een langvormig houten bord wordt gedeeld. Als kookfanaat heb ik die middag tevens genoten van een Indonesische kookworkshop op het strand aan de ongerepte oostkust van Bali.

 

 

 

Chillen op het eiland Nusa Lembongan

De volgende dag werd ik na het ontbijt opgehaald en naar Sanur gebracht vanwaar de boten naar Nusa Lembongan – een klein paradijselijk eiland voor de kust van Bali – vertrekken. Rond 15:00 uur kwamen wij aan bij ons hotel, direct gelegen aan het strand. Een welkomstdrankje stond wederom klaar en het was tijd om even te ontspannen. Dit blote voeten eiland kan je niet veel anders dan chillen, zwemmen en genieten van een verfrissende milkshake en live muziek. Heel vervelend…

 

Op bezoek bij de Batakbevolking op het Tobameer

De rit van Medan naar Samosir – een schiereiland in het Tobameer – duurde ongeveer 6 uur, waarvan het laatste stuk met de boot werd afgelegd. Per jeep verkenden wij Samosir. Na een lokale lunch op een mooi plekje aan het meer gingen we off-road met een 4WD jeep en stopten in een klein Batak dorp. Een vrouw van 88 ontving ons hartelijk in haar houten Batakhuis. Slapen op een houten plank, kippen die door de kamer rennen en koken op een houtvuur; indrukwekkend om te zien hoe het leven ook kan zijn. De mensen leven van koffieplantages. De vrouwen plukken alles met de hand, om deze vervolgens te pellen en drogen zodat de bonen verwerkt kunnen worden tot koffie. Wij dronken een kopje koffie op een plek wat nog het meest leek op een kippenhok, maar het uitzicht maakte een hoop goed. Onderweg vertelde de gids van alles over de omgeving, vegetatie en Batak cultuur. Houd je camera gereed, want je zult veel indrukken opdoen.

 

Slapen bij de apen

Natuurlijk mogen de orang utans niet ontbreken op mijn reis door Sumatra. Bukit Lawang, een dorpje aan de rand van de Sumatraanse jungle en het Gunung Leuser National Park, is de uitvalsbasis om deze fascinerende dieren te spotten. De ochtend is beste tijd voor een jungletrekking. Mijn wekker stond om 06:15 uur. De trekking duurde ongeveer 3,5 uur. Door allerlei verschillende geluiden probeerde de gids te achterhalen of er orang oetans aanwezig waren. Na 1,5 uur was het zover, een moeder orang oetan en haar jonkie zaten in een boom. Heel mooi om te zien. Ik wilde ze natuurlijk niet teveel storen, dus probeerde rustig rond te lopen en foto’s te maken. Het is raadzaam om op afstand te blijven, want je weet natuurlijk nooit hoe ze reageren. Ik kon blijven kijken… zo lief hoe zij daar ongedwongen van boom naar boom slingerden en wat aten.

 

Per traditionele becak door Medan

Medan was de laatste stop van mijn reis, waar ik voor mijn terugvlucht een ‘becak tour’ heb gedaan. Een ‘becak’ is een typisch vervoersmiddel op Sumatra, wat wordt omschreven als een soort motor met zijspan. Op Sumatra zie je ze overal rijden en worden zij voor allerlei doeleinden gebruikt. In de ‘Kampung’ (dorp) zijn wij gestopt bij mensen thui en een lokale markt. Aan het einde van de tour stond de chauffeur klaar om mij naar het vliegveld te brengen.

 

 

Ik kijk met veel plezier terug op een ontzettend gave en indrukwekkende reis. Mocht je meer willen weten, neem dan gerust contact met mij op!

Romy, Indonesie reisspecialist

 

Terug naar ons reisblog-overzicht

 

 

background-pattern