Menu background

Naar boven

Over land van Taj naar Varanasi

bouwsteen

 • Reisschema:
  Agra – Orchha - Khajuraho
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  € 373,- p.p. bij 2 personen
Met deze bouwsteen reis je per trein en per auto met chauffeur van Agra over land naar Varanasi. Veel reizigers stappen in Agra op de nachttrein en zoeven 's nachts in het donker naar Varanasi, maar wie over land in het daglicht deze route aflegt, ontdekt heel veel moois.

In Orchha kun je even bijkomen van alle drukke stadservaringen en slenter je door kleine straatjes waar de tijd even stil lijkt te staan. In Khajuraho tref je de beroemde Kamasutra tempels, vol erotische taferelen en hindoeïstische goden. Je slaapt in comfortabele hotels met zwembad, wel zo fijn want het kan hier in het hart van India behoorlijk warm worden.
india orchha khajuraho overland
Decorative torn edge

Dag 1 – Van Agra naar het dorpse Orchha

Je wordt al heel vroeg opgehaald bij je hotel in Agra en naar het treinstation gebracht. Onze lokale agent zorgt ervoor dat je in de juiste trein en wagon stapt, wel zo fijn want de treinstations in India kunnen nogal chaotisch zijn. Rond 8 uur ’s ochtends vertrekt de trein van Agra op weg naar Jhansi. Na zo’n 2,5 uur (dit is rekbaar in India) kom je aan in Jhansi, waar je wordt opgehaald door de chauffeur die je in een half uur naar Orchha brengt. Wij vonden Orchha een verademing na de grote Indiase miljoenensteden, want het is voor Indiase begrippen maar een kleine plaats. Omdat het stadje makkelijk navigeerbaar is, regelen we hier geen gids voor je. Je kunt hier gemakkelijk zelf op onderzoek uit te gaan.

Decorative torn edge

Het Orchha Fort is zeker een bezoek waard, met daarin het 17e eeuwse paleis Jahangir Mahal. ’s Avonds wordt er bij het Orchha Fort een sound-and-light show gehouden, waarbij de geschiedenis van alle heersers in de regio van Orchha wordt uitgelegd. De belichting van het Orchha Fort is dan erg mooi.

Ook is het leuk om ’s avonds rond 8 uur de offerceremonie in de Ram Raja tempel te bekijken; er is dan een gezellige drukte op het marktplein. Overal liggen bloemenkransen, hoopjes gekleurde poeder, slingers en snoepjes voor de goden. Je slaapt in Orchha in een hotel in authentieke stijl, met een lekker zwembad in de centrale courtyard. De kamers zijn om de patio heen gebouwd en hebben meubels in karakteristieke oude stijl.

Decorative torn edge

Dag 2 – Dwalen door Kamasutra tempels

In de ochtend vertrek je per auto met chauffeur naar de provinciestad Khajuraho, een rit van ongeveer 4 uur. Onderweg passeer je kleine dorpen en plattelandstaferelen zoals koeien en hooibergen. In Khajuraho heb je rustig de tijd om in te checken in je comfortabele hotel. In Khajuraho staan helaas geen sfeervolle oude paleizen of koopmanshuizen die zijn omgebouwd tot hotel, maar je slaapt hier in een comfortabel hotel met zwembad.

’s Middags breng je met een gids een bezoek aan de westelijke tempels van Khajuraho, die vooral bekend zijn vanwege hun erotische beelden uit de Kamasutra. De tempels zijn circa duizend jaar oud en ze zijn nog in een zeer goede staat, al zijn er nog maar 22 tempels overgebleven van de oorspronkelijke 85.

Decorative torn edge

De gids vertelt je over de geschiedenis van de tempels, de verschillende goden die erop voorkomen en de achtergronden van de Kamasutra leer. De Kamasutra is een Indiaas leerboek uit de 2e eeuw na Christus over de kunst van de liefde. Er zijn veel erotische standjes afgebeeld op de tempels, en het is nog een ware sport om ze allemaal op te speuren. Sommigen zijn niet te missen, maar anderen zul je zelf waarschijnlijk niet gevonden hebben zonder de goede ogen en ervaring van de gids.

’s Avonds namen wij vanaf ons hotel een autoriksja maar het kleine centrum van Khajuraho voor onze avondmaaltijd. We streken neer bij restaurant Mediterraneo, waar je op het dakterras met uitzicht over de levendige bazaar straat lekkere pizza’s en pasta’s kunt krijgen. Het Indiase eten is heerlijk, maar af en toe is Italiaans een welkome afwisseling.

Decorative torn edge

Dag 3 – Khajuraho, vertrek naar volgende bouwsteen

Rustig aan deze ochtend. Aan het einde van de ochtend regelen we een transfer van het hotel in Khajuraho naar het treinstation van Satna. De trein naar Varanasi doet er ongeveer 8 uur over. Vandaag eindigt deze bouwsteen in de heilige stad Varanasi.

Vind je het zonde om het merendeel van de dag aan het reizen te zijn, dan kunnen we ook een binnenlandse vlucht voor je inplannen van Khajuraho naar Varanasi. Deze vertrekt rond 2 uur ’s middags en doet er ongeveer 40 minuten over. De vlucht kost meestal rond de € 100-120, dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de zitplaatsen. Geef het aan bij onze reisspecialist als je voorkeur uitgaat naar de vlucht, anders plannen wij standaard de trein voor je in.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met

India Ganges rivier Varanasi
bouwsteen

Heilige taferelen aan de Ganges

 • Varanasi
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 222,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge