Naar boven

Griekenland met kinderen uitzicht op de eilanden

Dit zijn onze ultieme familie-proof reisroutes door Griekenland

blog

Of je nou met je peuter of tiener door Griekenland reist, het kan allemaal. Griekenland is namelijk echt voor iedere leeftijd leuk. Het maakt niet uit of je kiest voor relaxt eilandhoppen, de Griekse geschiedenis in duikt of kiest voor

Reizen met peuter en kleuters

Route: Athene/ Evia – Naxos – Amorgos – Santorini

Geen (of in ieder geval minder) middagslaapjes meer. Daarvoor in de plaats krijg je echter wel een ondernemende peuter of kleuter en dus zijn er andere zaken om rekening mee te houden. Iedere dag uit eten wordt een uitdaging, fijn is dan een eigen keukentje te hebben. En een zwembad voor een verfrissende duik na een ochtend sightseeing wordt ook altijd erg gewaardeerd.

De meeste reizen starten in Athene, een heerlijk stad, maar vaak druk en warm. Onze tip is dan ook om je reis te starten op Evia, het op een-na-grootste eiland van Griekenland en erg geliefd bij de locals. Je slaapt met Riksja family Griekenland op een wijnboerderij en ontspant in een oase van rust. Met je eigen kitchenette en barbecue hoef je de deur niet meer uit en het zwembad heeft een kinderbad. Na een paar dagen vervolg je de reis naar Naxos, waar je stranden in overvloed vindt. We kiezen hier voor verblijf aan de westkust van het eiland, omdat dit precies de plek is waar de fijnkorrelige zandstranden langzaam aflopen in zee en er maar weinig golven zijn. Ideaal met jonge kinderen. Tip: huur een auto voor een dag.

Je volgende stop is Amorgos, doordat hier geen vliegveld is komen er maar een handje vol toeristen en dat merk je. Lekker relaxt, geen massa. We nemen je hier mee op een ezeltjestocht door de smalle straatjes van het dorp en vervolgens over het ezelpad door de natuur, op weg naar een oud klooster. Het uitzicht onderweg op de bergen en de zee is ons nog altijd bijgebleven. Jullie familiereis sluit je af op Santorini, waar bij een van de mooiste zonsondergangen die wij ooit zagen geproost kan worden op een heerlijke Griekenlandreis.

Griekenland met 6+

Route: Athene – Delphi – Olympia – Tolo – Naxos – Amorgos – Santorini

Kinderen van zes jaar en ouder zijn vaak lekker zelfstandig, nieuwsgierig naar nieuwe dingen en vol van energie. Je reis start in Athene, waar natuurlijk een bezoek aan de Akropolis niet mag ontbreken. Tip: in de zomermaanden is het warm, plan je bezoek dan aan het eind van de dag. Na Athene reis je met je eigen huurauto richting Delphi. In het toeristische Delphi zelf is, zeker voor kinderen, niet veel te beleven. Je overnacht daarom in een patiohotel in de kleine pittoreske vissersplaats Galaxidi. We hebben twee hele leuke activiteiten voor jou en de kinderen: een fotospeurtocht door Delphi en een kookworkshop waar je samen je eigen Griekse Pitta (een soort hartige taart) bakt.

Je vervolgt je reis naar Olympia, de bakermat van de olympische spelen, en dwars door de Peloponnesos naar de kust. Vanaf dat punt start het eilandhoppen. Saai? Zeker niet. Ieder eiland is anders. Vaar met een bootje langs heldere snorkelspots, BBQ op een onbewoond eiland en ontdek Amorgos op een speelse en avontuurlijk manier: tijdens het geocaching. Een halve dag ga je op pad met kaart en GPS, op zoek naar schatten. Je reis sluit je af op fotogeniek Santorini, vanwaar je kunt terug vliegen.

Met je tieners in Griekenland

Route: Athene – Delphi – Gialova – Olympia – Dimitsana – Tolo

Actie, luieren aan het strand, wifi, een eigen kamer. Het reizen met tieners is andere koek, maar ook daar kunnen we over mee praten. En omdat tieners vaak ook nog andere verplichtingen hebben in de vakantie (kamp, voetbal, vrienden) is een tweeweekse reis ideaal.

Ook voor deze reis is Athene het startpunt. Deze stad leeft en die wil je ontdekken, maar voor een eenvoudige stadstour zijn niet alle tieners meer te porren. Daarom hebben we hier een actieve fietstour door smalle straatjes voor je geregeld. Onderweg stap je meerdere malen op en af om de lekkerste mezzes te proeven. Dit zijn typisch Griekse kleine warme- en koude gerechtjes. Na de fietstour hoef je niet meer te eten en kun je uitbuiken op een van de terrassen op de Plaka. Tot laat in de avond is het hier gezellig met livemuziek.

Na je bezoek aan Athene haal je je huurauto op en kan de roadtrip starten. Op naar mythisch Delphi. Naast de historie en de mythologische verhalen is het ook de locatie zelf die Delphi tot zo’n inspirerende plek maakt. En omdat eten in Griekenland een belangrijk onderdeel van de dag kun je hier ook met tieners deelnemen aan de kookworkshop. In Olympia dagen jullie elkaar uit in het stadion waar de Grieken ooit de eerste olympische spelen organiseerden.

Na alle culturele indrukken is het tijd voor een beetje strand als tussendoortje, want na een paar dagen luieren is het tijd voor actie. Dimitsana is het groene hart van Griekenland. Het is hier groener dan groen, met bergkloven en eeuwenoude orthodoxe kloosters, die steil tegen de bergwand zijn aangebouwd. Hier stap je in een raft om de ijskoude Lousios rivier af te varen. Je sluit je reis af met nog een paar dagen strand en barbecueën op onbewoond eiland.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern