Hoe reis je door Griekenland?

Algemene informatie

Vervoer in Griekenland

Het gebruik van verschillende vervoersmiddelen maakt je Griekenland reis afwisselend en interessant. Door bouwstenen, korte reizen van 3 tot 5 dagen met elkaar te combineren stel je je eigen reis samen. Bouwstenen verbind je met elkaar door een middel van een eigen huurauto, lokale veerboten, transfers, taxi’s en binnenlandse vluchten. In tegenstelling tot het vasteland bestaat er op de Griekse eilanden vaak ook een efficiënt busnetwerk tussen de stranden en Griekse dorpen. Onze reisspecialist kan je helpen bij de vervoerskeuze en zal passend vervoer tussen de bouwstenen voorstellen.

Huurauto

Volgens ons de prettigste manier om met kinderen te reizen, het geeft je alle vrijheid. Voor kleine kinderen reserveren we een autostoeltje of stoelverhoger. De bagage hoef je nooit ver te tillen én onderweg heb je altijd je spullen bij de hand, bijvoorbeeld als er onverwachts een leuke zwemplek opduikelt. In het begin is het altijd eventjes wennen, maar als je in Nederland kunt autorijden, dan kun je dat ook in Griekenland. De hoofdwegen zijn zeer goed geasfalteerd en plaatsen worden duidelijk aangegeven. Zolang je rechts aanhoudt, kunnen snelrijdende Grieken je ook gemakkelijk passeren.

Meer informatie over autotypes en prijzen van autohuur in Griekenland vind je op onze Griekenland autohuurpagina.

Veerboten

Er is geen ander land binnen Europa dat uit zoveel eilanden bestaat en de veerboten worden dan ook door de Grieken zelf veelvuldig gebruikt. De meeste boten vertrekken vanuit Piraeus, de haven ten zuidwesten van Athene. Meerdere keren per dag vertrekken er veren naar de eilanden van de Cycladen, waaronder Naxos. Hiervandaan worden er weer verbindingen aangeboden met de omliggende eilanden.

Er zijn 2 soorten veerboten; de klassieke maar comfortabele veerboten en de fast-ferry’s. Wij raden aan gebruik te maken van de eerste categorie die van alle gemakken is voorzien om je reis zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Ze hebben airconditioning, er zijn restaurantjes aan boord, je krijgt vaste stoelnummers en je hebt de ruimte om rond te lopen. Ook is deze categorie goed geprijsd. De fast-ferry’s zijn op lange afstanden een stuk sneller ter plaatse, maar het grootste probleem is dat ze bij harde wind of hoge golven regelmatig geannuleerd worden.

Riksja Family Griekenland zal proberen om zo goed mogelijke verbindingen aan te bieden. Houdt er wel rekening mee dat de veerboten soms met vertraging varen en de maatschappijen de schema’s kunnen wijzigen. Riksja Family Griekenland behoudt het recht om de eilandverblijven met een dag te verkorten of te verlengen als dit noodzakelijk is door een schemawijziging van de veermaatschappij. Mocht jij of een van je kinderen snel reisziek zijn, vergeet dan niet pilletjes daarvoor mee te nemen.

Overig vervoersmogelijkheden

Binnenlandse vluchten
Het liefst vermijden we zoveel mogelijk binnenlandse vluchten, omdat je onderweg niets ziet en de prijzen in vergelijking met andere mogelijkheden niet gunstig zijn. Soms is het wel ontspannend om je reis te eindigen met een binnenlandse vlucht, in plaats van een ferry transfer. Deze proberen we dan zo goed mogelijk aan te laten sluiten op je terugvlucht naar Nederland. Vluchten worden uitgevoerd tussen Athene en de eilanden Naxos en Santorini.

Bussen
De eilanden Amorgos en Santorini beschikken over een eenvoudig en goedwerkend busnetwerk tussen de belangrijkste dorpen en stranden. Op aangegeven plekken kun je op de bus stappen en betaal je de kleine vergoeding aan de chauffeur. Door de grootte van het eiland Naxos werkt het busnetwerk iets minder goed, waardoor we hier voor uitstapjes het eiland in, aanraden lokaal een autootje te huren.

Vervoer in Athene

Taxi’s in Athene zijn relatief goedkoop, voor een gemiddelde rit ben je €5,- kwijt. En buiten de spits is dit ook de snelste manier om je ter verplaatsen.

Maar waar boven de grond de auto’s en taxi’s rijden, vind je ondergronds een uitgebreid metronet om je snel en gemakkelijk in deze stad te verplaatsen. Een dagkaart waarmee je, uitgezonderd de luchthaven, overal naartoe kan reizen kost drie euro per persoon. Een enkele reis kost slechts één euro. Kinderen tot 6 jaar zijn gratis en kinderen tot 18 jaar krijgen 50% reductie op het standaard tarief. Gevaarlijk is de metro in Athene niet, maar goed op je spullen letten is altijd verstandig. Tijdens de laaste uitbreiding van het metrosysteem zijn er diverse archeologische vondsten gedaan die op de metrostations rondom de Acropolis ten toon worden gesteld.