Handige weetjes over Griekenland met kinderen

Algemene informatie

Praktische informatie Griekenland met kinderen

De beste reistijd voor Griekenland

April t/m oktober; het droge seizoen. De temperatuur varieert van 15°C in het voor- en najaar tot gemiddeld 35°C in de zomer. In het voorjaar zijn dagen vaak helder en planten staan in bloei. Het zeewater kan nog wel wat koud zijn. In het najaar is de zon minder fel, maar de temperatuur blijft aangenaam. Het landschap is droog en het is rustiger bij toeristische sites. Met een paar lange broeken en een trui kun je ’s avonds nog lekker buiten zitten.

Tijdsverschil

In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland.

Bellen

Je kunt telefoonkaarten kopen waarmee je naar het buitenland kunt bellen vanuit openbare telefoons of betaald telefoneren vanuit internetcafés.

Voltage

Het voltage in Griekenland is 220V en de stekkers zijn gelijk aan die van Nederland. Het komt iets vaker voor dat de stroom uitvalt. Wij nemen een zaklamp mee.

Toilet

De Griekse riolering kan het toiletpapier niet verwerken. Vandaar dat er naast elke wc een emmertje staat. Eerst wat vreemd, maar het went snel.

Griekse geschiedenis in een notendop

Het Griekse verleden vormt de bakermat voor onze westerse beschaving. Met een geografische ligging tussen Afrika, Azië en Europa heeft het door de gehele wereldgeschiedenis een belangrijke rol gespeeld. Millennia geleden vormde zich al een eenheid tussen de Grieken met de strijd tegen de Trojanen. Alexander de Grote breidde het grondgebied uit en stichtte het Groot Wereldrijk.

Later zwaaiden de Romeinen en de Byzantijnen de scepter in het rijk. De laatste machthebbers waren de Ottomanen. In 1829 werd Griekenland onafhankelijk en vormde een constitutionele monarchie. Halverwege de jaren zeventig werd Griekenland een democratische republiek. De laatste grote triomf van de Grieken op sportgebied was het Europese voetbalkampioenschap in 2004.

Taal en cultuur

Het Griekse alfabet vormt de basis van ons alfabet. Ondanks die overeenkomst is de taal vrij ingewikkeld en klinkt ons Nederlanders exotisch in de oren. Het alfabet is bijna 3 millennia oud en wordt nog steeds gebruikt. Op de meeste plekken, vooral in hotels en restaurants, kun je Engelssprekende locals tegenkomen. Met handen en voeten kom je ook een heel eind en een zakwoordenboekje Grieks is altijd handig. Hier alvast een voorproefje:

hérete = hallo adio = doei
kali méra = goedemorgen efharistó = bedankt
kali spéra = goedenavond né = ja
ti kánis = het gaat het? óhi = nee
kalá ime = het gaat goed sigá sigá = rustig aan

De Grieken zijn vriendelijk en gastvrij. Ze hechten waarde aan sociale banden en eten hun maaltijden het liefst buiten met vrienden en familie. Door heel Griekenland zie je mannen lopen met ontstressingskralen, de komboloï. Een islamitische fenomeen dat de orthodox-christelijke Grieken hebben overgenomen om hun Turkse vijanden te bespotten. Tenminste dat is één van de oorsprongstheorieën.