Klimaat en beste reistijd Griekenland

Algemene informatie

Beste reistijd Griekenland

De beste reisperiode voor Griekenland is april t/m oktober, met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Er is wel een verschil tussen vasteland en de eilanden en ook tussen de eilanden onderling zijn er structurele verschillen. Maar de klimatologische veranderingen hebben ook Griekenland in haar greep. Het weer blijft onvoorspelbaar.

Azuurblauwe luchten boven witte ruïnes en een zon die straalt in de vissersbaai: die verwachting is gelukkig het grootste deel van het jaar kloppend. Hieronder volgt meer informatie over het klimaat in Griekenland tijdens de verschillende schoolvakanties en per gebied.

Het weer in Griekenland in de schoolvakanties

In de zomervakantie kan het kwik in Athene oplopen tot 40 graden. ’s Avonds koelt het wat af, zodat je lekker buiten kunt eten. Buiten de stad merk je dat het meteen een stuk minder warm is en je kunt altijd de schaduw van een olijfboom opzoeken. Op de eilanden en aan de kust staat er gelukkig meestal een verfrissende wind en heb je natuurlijk altijd de mogelijkheid om af te koelen in het zwembad of de zee.

De herfstvakantie in oktober en de meivakantie zijn ideaal voor een reis naar Griekenland. Het klimaat is mild. Het is dan met gemiddeld 25 graden prettig toeven zowel op het vaste land, in de stad en de eilanden.

De Kerstvakantie en de voorjaarsvakantie in februari zijn geschikt voor een stedentrip naar Athene, eventueel in combinatie met een reis op het vaste land en de Peloponnesos. De temperatuur ligt hier dan gemiddeld rond de 14 graden. Van november tot april varen er beperkt ferry’s en zijn de meeste hotels op de eilanden gesloten.

Kun je buiten de schoolvakanties reizen, dan zijn september, oktober, april, mei en juni perfect. Je hebt in deze periode vaak gematigde, ‘lekkere’ temperaturen en er zijn minder toeristen.

Griekenland met kinderen
Griekenland familiereis

Het weer per gebied

De Cycladen
Er heerst een mediterraan klimaat van droge zomers en nattere winters met milde temperaturen. In de zomer waait er een koele zeewind over de eilanden maar komt de temperatuur tegen de 40 graden. In het voorjaar zijn de dagen meestal helder, maar er blijft af en toe kans op een bui, waardoor de temperatuur onder de 20 graden kan dalen. Als de zon schijnt is het aangenaam warm (gemiddeld 23 graden) en het landschap staat volop in bloei. Ideaal dus om actief bezig te zijn. Het zeewater is nog wel wat koud, ideaal voor een echte frisse duik. In het najaar is de zon minder fel, maar de temperatuur blijft aangenaam. De kleuren van het landschap zijn subtieler, hier en daar dor en het is rustiger op de eilanden. Neem in het voor- en najaar een warme trui mee voor ’s avonds.

Het Griekse vasteland en de Pelopponesos
Hier heerst voornamelijk een aangenaam mediterraan klimaat. In de maanden juli en augustus kan het, met zo’n 30 graden, warm worden in het binnenland. Het is dan wel rustiger bij de Griekse historische sites. In de heuvelachtige binnenlanden van de Peloponnesos zijn de zomers aangenaam, met zo’n 25 graden, met soms pieken van boven de 30 graden. s’ Avonds koelt het wel snel af. Langs de kust waait er altijd een koele zeewind. November tot en met maart zijn de natste maanden. Het kan in deze periode ook verrassend koud zijn. Toch zijn er ook in deze maanden dagen met veel zon. Je kunt dan in alle rust genieten van het land.

Wat neem ik mee

Een goede zonnebril, een hoedje of een petje en zonnebrandcrème voor de bescherming tegen de felle zon. Lichte kleding voor de zomerperiode en een sweater voor het terras in de avond. Tijdens de lente en de herfst is het aan te raden een waterdicht zomerjasje mee te nemen. In de winter zijn een goede jas en trui aangenaam.

Het klimaat in Griekenland

Regio Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Athene 13 °C 13 °C 16 °C 20 °C 25 °C 30 °C 33 °C 40 °C 29 °C 23 °C 18 °C 14 °C
Olympia 13 °C 13 °C 14 °C 18 °C 23 °C 27 °C 32 °C 33 °C 27 °C 22 °C 18 °C 14 °C
Santorini 14°C 14 °C 16 °C 19 °C 22 °C 27 °C 30 °C 34 °C 25 °C 22 °C 19 °C 16 °C