Naar boven

Geld wisselen in Cuba

blog

Geschreven op
vrijdag 14 juni
Geschreven door
Juliette Driel
geld in cuba

Cubaans geld

We komen aan op Schiphol, onze vlucht heeft iets vertraging en we nemen een extra kopje koffie. Tijdens de koffie vragen we ons af: kunnen we geld wisselen op Schiphol, nemen we dollars mee of kunnen we daar pinnen? Ik stuur nog snel een appje aan een vriendin die een fervent Cuba ganger is en euro’s meenemen is het advies!

Waar dan wel geld wisselen in Cuba? Na aankomst in Havana en met de euro’s op zak gaan we op zoek naar een Cadeca (Casas de Cambio). Dit is dé plek waar je jouw euro’s het beste kunt omwisselen. Vergeet je paspoort niet en na even wachten in de rij, hebben we ons Cubaase geld (de CUC) in onze portemonnee. We wisselen ook alvast wat CUC om in CUP – om het maar vast te hebben.

CUC is het geld waarmee toeristen betalen en CUP is de valuta waarmee de locals betalen. In een restaurant, bij je hotel of in een souvenirwinkeltje betaal je met de CUC (Cuban Convertible Pesos). Als je fruit koopt op de markt of een lokale pizza bij een kleine kiosk kun je betalen met de CUP (Cuban National Pesos).

cuba paard wagen

Tabaksboer in Viñales

De volgende ochtend, tijdens onze Meet & Greet, vertelt Armando ons hoe het precies werkt met het geld. 1 CUC is ongeveer 25 CUP. Met 1 CUC kun je 25 bananen kopen en vervolgens rekenen wij deze reis alleen nog maar in bananen. Geven we de leuke serveerster een halve CUC fooi, kan ze daar toch weer 12 bananen voor kopen!

Als we in Viñales aankomen, bedenken we ons dat we weer opnieuw geld moeten wisselen. Na een fantastische rit op een paard door de tabaksvelden, zitten we lekker op een terrasje uit te rusten. Iets voor vier hebben we de tijd in de gaten, we rennen naar de Cadeca, zijn nog nét op tijd, maar zijn ons paspoort vergeten. We rennen verder naar een taxi die ons naar onze casa brengt, halen onze paspoorten op, rijden als een speer terug, maar… we zijn te laat.

Tijd voor een plan de campagne en we willen een taxi nemen naar Pinar del Rio (het dichtstbijzijnde plaatsje). We overleggen dit met de eigenaar van het gezellige restaurantje waar we zaten te lunchen. Ook in deze plaats is de bank al dicht en is er geen pinautomaat. De eigenaar (een vriendelijke Duitse Cubaan) wil wel geld voor ons wisselen. We checken de watermerken en geld is in the pocket!

 

cayo levisa strand cuba

Tropisch Cayo Levisa

Wat we ons op dat moment nog niet bedenken is dat we de volgende dag naar Cayo Levisa reizen en dat we dit toertje nog niet hebben betaald… We gaan op en neer naar dit fijne eilandje en als we terug komen aan het einde van de middag is ons geld weer op én de Cadeca is dicht. Opnieuw een plan de campagne: dit keer is het simpel, we gaan terug naar onze vriend van gisteren, de eigenaar van het restaurant, en wisselen weer wat geld.

De volgende dag… We reizen met de Viazul bus naar Trinidad, een lange dag waar we laat aankomen. Verrassing: de Cadeca is al dicht… Plan de campagne numero 3: omdat we de volgende ochtend met een toertje naar Topes de Collantes gaan en de bank dan nog niet open is, besluiten we de gok te wagen en de volgende ochtend onze gids lief aan te kijken. Dit lukt en we rijden ’s ochtends in een grote oude Russische legerbus langs de Cadeca. Een ervaring rijker en we hebben weer geld!

 

 

Kortom, wijze lessen:
– check van tevoren de openingstijden van de Cadeca.
– houdt rekening met je planning en de toertjes die je hebt geboekt.
– zorg dat je je paspoort bij je hebt.
– reken de CUC om in bananen, gewoon omdat het leuk is.

background-pattern