Riksja Travel Colombia

Naar boven

Gezondheid in Colombia

Voorbereid op reis

Colombia reis

Gezondheid Colombia

De gezondheidszorg in Colombia is zeer goed geregeld. Sterker nog: het is één van de landen ter wereld waar de gezondheidszorg als de beste wordt beschouwd. In Colombia vind je dan ook erg veel goede ziekenhuizen en klinieken. Voornamelijk in de steden heb je tientallen ziekenhuizen, bijvoorbeeld alleen al in Bogotá. De zorg is een stuk goedkoper dan in Nederland en je kunt vaak vroeg in de ochtend al bij een arts terecht.

Heb je medicijnen nodig, maar hoef je daarvoor niet per se naar een arts? Dan is dat geen enkel probleem: in Colombia kun je veel medicijnen zonder recept halen bij een drogist.

handige links colombia

Vaccinaties Colombia

Er gelden verschillende gezondheidsrisico’s voor Colombia en daarom is het goed om voor vertrek hiervan op de hoogte te zijn, zodat je de nodige voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Zo is een gele koorts vaccinatie verplicht als je daarvoor in een land bent geweest waar je het risico hebt om deze infectieziekte op te lopen. De huisarts, GGD of een andere vaccinatie-instituut kan je vertellen over welke landen dit precies gaat.

Afhankelijk van het gebied waar je heengaat in Colombia, worden gele koorts, DTP en Hepatitis A aangeraden. Als je vaker hebt gereisd, dan is de kans groot dat je de laatste twee genoemde vaccinaties al een keer hebt gehad. Daarnaast bestaan er nog persoonsgebonden vaccinaties, die bijvoorbeeld te maken hebben met de duur van je reis.

Malaria in Colombia

In Colombia komt in de meeste gebieden malaria voor. Voor bepaalde delen in Colombia wordt geadviseerd om een noodbehandeling mee te nemen. Dit houdt in dat je een Malaronepil slikt die de parasiet doodt als je eenmaal bent gestoken. Dit is geen garantie dat je geen malaria krijgt, maar de kans is wel een stuk kleiner. De ervaringen van reizigers die Malarone hebben geslikt zijn erg verschillend en de bijwerkingen hiervan zijn dan ook wisselend.

Laat je altijd voorlichten door een GGD, een reiskliniek, een huisarts of een tropencentrum om te bespreken welke vaccinaties je het beste dient te halen en welke voorzorgen je tegen malaria kunt nemen en óf je dit dient te nemen voor de reisgebieden waar je heengaat. Zij geven informatie die altijd up-to-date is en daarbij kun je hen alle vragen stellen. Zij beschikken over aanvullende informatie over de risico’s, denk bijvoorbeeld aan hondsdolheid, dengue of diarree op reis.

Medicijngebruik

Mocht je medicijnen slikken, dan raden wij aan om een bijsluiter mee te nemen, net als een medisch certificaat die je van je huisarts krijgt. Dit laatste is een brief met een verklaring welk medicijn het betreft en waarom je dit nodig hebt. De verklaring is in het Engels zo voorkom je dat de douane bij aankomst in Colombia hier vragen over gaat stellen. Neem voor de zekerheid nog extra medicijnen mee, voor het geval je ergens zonder medicijnen komt te zitten. Wellicht kan het zo zijn dat je de medicijnen niet in Colombia kunt verkrijgen en dan is het prettig als je wat extra’s op zak hebt.

Uitdroging of voedselvergiftiging

In Colombia kunnen in sommige gebieden de temperaturen hoog oplopen en de zon is ontzettend sterk, dus het is verstandig om genoeg water te drinken om uitdroging tegen te gaan. Om uitdroging te voorkomen of te verminderen, raden wij aan om ORS van huis mee te nemen. Maar ook als je voedselvergiftiging oploopt, kan dit medicijn je helpen. Het helpt bij vochtherstel, zodat je niet ziek wordt tijdens de reis.

background-pattern