Riksja Travel Colombia

Naar boven

Inspiratie voor je vakantie in Colombia

Tayrona National Park
Ontdek tijdens je Colombia-vakantie het lekkere eten, de swingende muziek en de kleurrijke straten. Ervaar de relaxte sfeer in Colombia en slenter over straat, drink koffie ontdek Colombia echt van het gebaande pad. Zo ontdek je de grote steden zoals Medellín met een lokale gids, maak je een trekking naar de verloren stad 'Ciudad Perdida' en meer! Wij laten je graag zien waarom een vakantie naar Colombia niet mag ontbreken. Laat je op deze pagina inspireren voor je vakantie door Colombia en stel je eigen individuele Colombia rondreis samen.
Decorative torn edge

Onze favoriete rondreizen door Colombia

Onze ervaren bestemmingsexperts hebben enkele kant-en-klare Colombia rondreizen voor jou samengesteld! Dit zijn onze favorieten.

Villa de Leyva straat
rondreis

Colombia in 3 weken

 • Bogota - Villa de Leyva - Medellin - Salento - Tayrona National Park - Minca- Cartagena & Isla Grande
 • 20 dagen / 19 nachten
 • vanaf € 2.215,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Cartagena bus
rondreis

Hoogtepunten van Colombia

 • Bogota - Salento - Medellin - Tayrona Nationaal Park - Cartagena
 • 16 dagen / 15 nachten
 • € 1.625,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Tatacoa woestijn
rondreis

Colombia van het gebaande pad

 • Bogotá - Villa de Leyva - San Gil - Neiva & Tatacoa - San Augustin - Salento - Medellin - Tayrona National Park - Cartagena
 • 19 dagen / 18 nachten
 • vanaf € 2.845,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge

Liever zelf je vakantie bouwen?

Dat kan! Met onze bouwstenen bouw je je eigen Colombia-reis. Een bouwsteen is een korte reis die bestaat uit een overnachting, een of meerdere activiteiten én vervoer. Selecteer de bouwstenen die jij écht wil doen tijdens je Colombia vakantie en onze bestemmingsexperts zetten deze vervolgens in de juiste volgorde om er een rondreis van samen te stellen die bij jouw wensen aansluit.

Hoe werkt dit?

 • Stap 1: Selecteer de bouwstenen die je in jouw rondreis wilt.
 • Stap 2: Ontvang van onze bestemmingsexperts een logische route in een persoonlijk reisvoorstel per e-mail.
 • Stap 3: Als je persoonlijke reisvoorstel helemaal naar wens is, dan is het tijd om te boeken! Zodra wij van jou een ‘go’ ontvangen, gaan we de reis reserveren bij onze partner ter plaatse en zorgen we er voor dat alles geregeld wordt.
Colombia vlag
bouwsteen

Bienvenidos a Bogota!

 • Bogota
 • 3 dagen / 2 nachten
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Salento koffie
bouwsteen

Koffie in palmboomvallei Salento

 • Salento
 • 4 dagen / 3 nachten
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
San Gil Barichara
bouwsteen

Adrenaline shots in San Gil

 • San Gil
 • 3 dagen / 2 nachten
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Villa de Leyva vrouw op plein
bouwsteen

Koloniale charme in Villa de Leyva

 • Villa de Leyva
 • 3 dagen / 2 nachten
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Tatacoa woestijngrond
bouwsteen

Tatacoa: Woestijn in het klein

 • Neiva & Tatacoa
 • 2 dagen / 1 nacht
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Medellin graffiti met reiziger
bouwsteen

Rauw Medellín

 • Medellín
 • 3 dagen / 2 nachten
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
San Agustin beeld
bouwsteen

Beeld je in…San Agustin

 • San Agustin
 • 3 dagen / 2 nachten
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Cartagena bus
bouwsteen

Swingend Cartagena

 • Cartagena
 • 4 dagen / 3 nachten
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Tayrona uitzicht
bouwsteen

Tayrona’s jungle hike naar zee

 • Tayrona National Park
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 185,- per persoon bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Colombia Isla Grande cocktail
bouwsteen

Eiland (l)even Isla Grande

 • Isla Grande
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 322,- per persoon bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge

Inspiratie voor je Colombia vakantie

Hoe moet ik me dan zo’n Riksja-reis voorstellen? Colombia-expert Rita neemt je mee in haar ervaringen.

Reis mee met Rita door Colombia

“Wat leuk dat je interesse hebt in Colombia! Ik zal mezelf eerst even voorstellen: mijn naam is Rita en ik ben groot fan én bestemmingsexpert van Colombia. Colombia heeft mij zo verrast! Ik weet zeker dat wanneer je een reis naar Colombia hebt gemaakt je zegt: wow, Colombia hoort bij iedereen op zijn bucketlist! Het is bijna niet uit te leggen. Je vindt er koloniale steden met kleurrijke huizen en straten tot avontuur in de groene valleien en bergen. Colombia is een land waar het tropisch regenwoud relatief vlak aan de woestijn grenst en de Caribische stranden brengen veel flair.”

“Je ontdekt het beste van Colombia met de rondreis Avontuurlijk Colombia in 3 weken. In 19 dagen maak je kennis met de cultuur en hoogtepunten van het land op een avontuurlijke manier. Langs grote steden zoals Medellín, maar ook langs de koffievallei in Salento, Tayrona National Park en het kleurrijke Cartagena.”

Cartagena's kleurrijke straten

Handige tips voor Colombia

Taal Colombia

In Colombia spreken ze overal Spaans. Er zijn wel twee groeperingen die een eigen taal erop nahouden, maar die zul je waarschijnlijk niet tegenkomen tijdens je Colombia-reis. Het is handig om van te voren wat Spaanse woorden te oefenen, want lang niet alle Colombianen spreken Engels of ze spreken dit gebrekkig. Colombia is één van de beste landen om je Spaans te oefenen, omdat de verschillen met het ‘normale’ Spaans minimaal zijn. Daarom zijn de Colombianen ook goed verstaanbaar en is het leuk om hier je Spaans bij te spijkeren. Wil je voor vertrek al wat oefenen? Leer dan alvast de volgende woorden uit je hoofd:

Hallo – Hola
Goedemiddag – Buenos dias
Goedenavond – Buenas noches
Tot ziens – Adios
Bedankt – Gracias
Hoe gaat het? – ¿Cómo estás?
Hoe heet je? – ¿Cuál es tu nombre?
Ik heet … – Mi nombre es …
Que chevere! – Wat leuk/gaaf (kan in allerlei situaties gebruikt worden)
Spreekt u Engels? – Hablas Ingles?
Ik begrijp u niet – No te entiendo
Hoeveel kost het? – ¿Cuánto cuesta?
Ik ben op zoek naar … – Estoy buscando …

Feestdagen Colombia

In Colombia houden ze wel van een feestje en daarom zijn er verschillende festiviteiten aan de gang gedurende het jaar. Hieronder bespreken we de belangrijkste feestdagen waar je rekening mee kunt houden tijdens het plannen van je Colombia-reis.

Niet te missen en zeker één van de grootste festivals van het jaar is carnaval. Veertig dagen voor Pasen begint het feest los te barsten in de stad Barranquilla en vloeien de drankjes rijkelijk. Er worden parades en optredens gehouden, en op straat danst iedereen tot in de vroege uurtjes. Iedereen verkleed zich zo mooi mogelijk en het is na de carnaval in Brazilië de grootste carnavalsviering van Zuid-Amerika. Kun je niet rond deze periode in Colombia zijn? Dan is er ook een groot carnavalsfeest begin januari in het zuiden van het land, Blancos y Negros genaamd. Ben je nog steeds niet uitgedanst? Dan vindt er in september in de stad Cali een salsafestival plaats, waar het enkel draait om salsa dansen.

Omdat de Colombianen grotendeels katholiek zijn, vieren ze ook de christelijke feestdagen zoals je die wereldwijd bent gewend. Denk bijvoorbeeld aan Kerst, Pasen en Hemelvaartsdag. Veel kantoren en supermarkten zijn dan gesloten. Goed om daar rekening mee te houden.

Muziek in Colombia

Muziek speelt een grote rol in het dagelijks leven van de gemiddelde Colombiaan en dat zie je dan ook overal terug tijdens een rondreis door het land. De cultuur is een mix van Afrikaanse, Europese en Indiaanse invloeden en dit uit zich onder andere in de verschillende muziekstijlen. Bambuco, cumbia, vallenato, porro en salsa zijn een aantal van de stijlen die je hier zult horen.

Vallenato is de nationale muziek en dit hoor je dan ook het meeste terug tijdens een reis. De accordeon staat hier centraal en deze muzieksoort kent vier basisritmes. Bambuco wordt ook wel vergeleken met de Engelse wals, waarbij de klemtoon valt op de eerste en de derde tel. De instrumenten die hier aan te pas komen zijn gitaar, een gitaar met twaalf snaren en een bandola. Ook worden vaak andere instrumenten ingezet om het liedje compleet te maken, zoals een fluit en zang. Het is niet helemaal duidelijk waar deze muzieksoort vandaan komt, maar hoogstwaarschijnlijk heeft het zijn oorsprong gevonden tijdens de Afrikaanse invloeden. Porro is een soort blaasmuziek en het sensuele salsa is uitgevonden in Cuba, maar is ook in Colombia zeer populair.

vakantie colombia

Typisch Colombia

Naast het lekkere eten, de swingende muziekstijlen, het turbulente verleden, de hechte families, het sterke geloof en de focus op het uiterlijk, zijn er nog een aantal dingen typerend voor Colombia. Wat dat zijn? We zetten het even op een rijtje:

De Colombianen doen alles graag op hun eigen tempo. En dat tempo is dan ook lekker relaxed. Slenteren over straat, nog even met elkaar kletsen, samen koffie drinken, zo min mogelijk werk verrichten en vooral heel rustig aandoen is typisch voor Colombianen. Ze vinden het vooral belangrijk om het gezellig met elkaar te hebben. En eerlijk is eerlijk: waarom ook niet?

Colombianen kunnen zo nu en dan wat temperament hebben. Dus pas op met wat je zegt of hoe je het zegt. Soms kunnen ze fel uit de hoek komen en moet je nog even goed nadenken over wat je zojuist hebt gezegd.
Ze maken graag een praatje met je, want het gezellig hebben met elkaar is het motto. En hoewel ze temperamentvol kunnen zijn, zijn ze eigenlijk ontzettend vriendelijk en gastvrij.
Plannen doen ze niet echt in Colombia. Het komt wanneer het komt. Daar is dat motto weer.

Geloof Colombia

De Colombianen zijn erg gelovig en bijna driekwart van de bevolking is katholiek. Je zult dan ook veel kerken tegenkomen tijdens een rondreis door Colombia. Volgens hen is God verantwoordelijk voor alles wat er in je leven gebeurt daarom speelt hij dan ook een grote rol in het dagelijkse leven van de locals.

Een leuke tip: woon een voetbalwedstrijd bij

Voetbal is de nationale sport van het land en de Colombianen zijn er dan ook dol op. Het is leuk om een keer een wedstrijd bij te wonen om te zien en te voelen hoe de sfeer is en hoe gek de Colombianen op voetbal zijn. Overigens doen ze het ook erg goed tijdens de wereldkampioenschappen. Laat je overdonderen door de gezelligheid en voetballiefhebber of niet: je zult ongetwijfeld genieten tijdens een wedstrijd!

Fietsen in Colombia

Leuk voor ons Nederlanders: in Colombia wordt er hier en daar veel gefietst en dit wordt dan ook een steeds populairder vervoersmiddel. Je kunt in je eentje op pad gaan, maar je kunt ook een fietstocht maken met een gids, waarbij je de leukste plekken opzoekt. Ook tijdens onze Colombia reizen heb je in meerdere steden de mogelijkheid om samen met een lokale gids en een fiets op pad te gaan. Laat ons weten als je hier interesse in hebt tijdens je verblijf!

Koffie drinken in Colombia

Een koffieliefhebber of niet, je moet en zal een kopje koffie drinken in Colombia. In het noordwesten van Colombia wordt koffie geproduceerd en het is één van de belangrijkste exportproducten van het land. Daarom is het bezoeken van een plantage rondom Salento een grote aanrader, waar je alles leert over de productie en de export ervan. En natuurlijk is het een must om daar ook een kopje koffie te drinken.

Uiterlijke verzorging

Het uiterlijk speelt een behoorlijk grote rol in de Colombiaanse samenleving. Al van kinds af aan wordt een goede verzorging er met de paplepel ingegooid en het is dan ook erg belangrijk om er altijd op je best uit te zien. Dit geldt bijvoorbeeld voor de moeders, die naast hun drukke leven ook graag hun make-up doen en mooie kleren aantrekken. Maar ook plastische chirurgie is zeer gebruikelijk. De Colombianen vinden het belangrijk om het perfecte lichaam te hebben, met grote borsten, grote billen en een slanke taille. Heb je dit niet van jezelf? Geen probleem, dat is zo gepiept. Colombia staat dan ook in de top tien landen wereldwijd waar de meeste plastische chirurgie plaatsvindt. Dit geldt overigens ook voor operaties in het gezicht, denk bijvoorbeeld aan de lippen. Het is ontzettend normaal om onder het mes te gaan om hier en daar wat te laten corrigeren.

Families in Colombia

Waar in sommige culturen de vader in de familie een belangrijke rol speelt, is dat bij de Colombianen juist de moeder. Zij is het belangrijkste gezinslid en de kinderen dienen haar dan ook te respecteren. De moeder verzorgt niet alleen haar kinderen, ook doet ze over het algemeen het huishouden en heeft ze een fulltime baan. Echter, de Colombianen zijn er niet vies van om een huishoudster in dienst te nemen die een hoop taken van de moeder overneemt. Overigens is het de gewoonste zaak dat de moeder nog regelmatig het huishouden doet voor haar kinderen als zij al volwassen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het bereiden van een maaltijd. Dat gezegd te hebben, komt het vaak voor dat de zonen in het gezin vrijwel niets kunnen in het huishouden. De moeder verzorgt haar kinderen zolang ze kan en zowel de dochters als de zonen hebben dan ook alles voor hun moeder over. De gezinnen zijn erg close met elkaar, ook al wonen ze inmiddels niet meer samen. Sowieso is de gehele familie vaak erg hecht, denk bijvoorbeeld aan ooms, tantes, neven, nichten, opa’s en oma’s. Het is altijd een gezellige bedoeling!

De zeer belangrijke rol van de moeder heeft overigens mede te maken met het feit dat er vaak geen vader meer in het spel is. Daarom neemt de moeder ook de taken van de vader over. Mocht het gezin wel compleet zijn, dan heeft de vader gewoon een fulltime baan en is hij degene die het meeste brood op de plank brengt.

Wil jij met jouw familie naar Colombia? Kijk dan op onze familiereizen-pagina voor tips!

background-pattern