Riksja Travel Colombia

Naar boven

Beste reistijd en klimaat Colombia

Algemene informatie

Beste reistijd Colombia

Colombia is het gehele jaar goed te bereizen, met temperaturen nooit lager dan 15 graden en temperaturen niet hoger dan 35 graden. Het land ligt vlakbij de evenaar en dat maakt dat het klimaat altijd aangenaam is, met hier en daar wat uitschieters. Echter, in Colombia vind je verschillende soorten klimaten, dankzij de vele geografische verschillen. Zo kent het land een tropisch regenwoud, savannes, woestijnen, steppes en bergen. Hierdoor kan het klimaat enorm verschillen als je van het ene punt naar het andere punt reist in slechts een paar uur tijd. Zo ben je de ene keer flink aan het zweten in de hitte, terwijl je het volgende moment een lange broek aan moet omdat het toch ietwat fris is.

Het droge en natte seizoen

Toch wordt er voor Colombia over het algemeen uitgegaan van twee seizoenen: het droge en het natte seizoen. Ook dit verschilt naar welk gebied je gaat, maar in principe loopt het natte seizoen van april tot en met november, met uitzondering op juli en augustus. Alleen het Amazone-gebied is het gehele jaar nat met temperaturen van minimaal 27 graden. Het droge seizoen loopt – gekeken naar het gemiddelde – van december t/m maart en in juli en augustus. Hieronder vind je de beste reistijd per gebied in Colombia.

Beste reistijd verschillende gebieden van Colombia

De beste reistijd voor het noorden van Colombia is van december t/m april. Het noorden, voornamelijk in het oosten langs de Grote Oceaan, is het droogste gebied van Colombia en daarom valt er over het algemeen niet veel regen.

Centraal-Colombia is eigenlijk het hele jaar niet heel nat, maar je vermijdt de regen het beste van december t/m maart en van juni t/m augustus. In de andere maanden is het minder droog, maar zelfs dan valt er niet veel regen.

De beste reistijd voor het zuiden van Colombia, rond het Amazonegebied, is in de zomermaanden. Echter, ook in deze maanden valt er veel regen. Het is goed om er rekening mee te houden dat er zo nu en dan een overstroming kan plaatsvinden.

Wil je toch de zekerheid hebben dat er geen bui valt en dat het niet te fris is? Dan kun je het beste in de zomer of in de winter reizen. De temperaturen zijn dan aangenaam en er valt over het algemeen weinig regen. In de maanden april, mei, oktober en november kun je het meeste regen verwachten. Dit valt voornamelijk bij de westkust en rond het Amazonegebied. Aan de Caribische kust in het noordoosten is het een stuk droger.

Cartagena bus
rondreis

Hoogtepunten van Colombia

 • Bogota - Salento - Medellin - Tayrona Nationaal Park - Cartagena
 • 16 dagen / 15 nachten
 • € 1.625,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Colombia reiziger met de bus
rondreis

Colombia on a budget

 • Bogota - Salento - Medellin - Tayrona Nationaal Park - Palomino - Cartagena
 • 15 dagen / 14 nachten
 • € 1.445,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Tayrona uitzicht
bouwsteen

Tayrona’s jungle hike naar zee

 • Tayrona National Park
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 185,- per persoon bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Cartagena bus
bouwsteen

Swingend Cartagena

 • Cartagena
 • 4 dagen / 3 nachten
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern