ANVR logo
Calamiteitenfonds logo
SGR logo

Naar boven

Zuid-Afrika in het rijksmuseum

Zuid-Afrika in het Rijksmuseum

blog

Geschreven op
woensdag 12 april
Geschreven door
Kiki van Nes

Staat een mooie reis naar Zuid-Afrika, het land van de Zulu’s, de groene Drakensbergen, de Big 5 en de indrukwekkende Kaapstreek op de planning of nog op je reislijst? Dan is deze culturele activiteit (alvast) een leuke en goede voorbereiding!

In het Rijksmuseum in Amsterdam is momenteel de tentoonstelling ‘Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600’ te bekijken. Het is de eerste grote tentoonstelling over de relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika die in Nederland wordt gepresenteerd.

 

Onze koloniale geschiedenis

De relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland gaat terug naar het jaar 1652. In dit jaar zette Jan van Riebeeck voet aan wal bij Kaap de Goede Hoop. Hij stichtte hier een bevoorradingsstation namens de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De eerste jaren werd er veel ruilhandel gedreven met de oorspronkelijke Zuid-Afrikaanse bewoners. Achttien jaar later besloot de VOC de verversingspost uit te breiden naar het binnenland van Zuid-Afrika. Er waren niet genoeg arbeidskrachten voor de uitbreiding waardoor er arbeidskrachten werden geïmporteerd vanuit Indonesië, Madagaskar en India. Het begin van de slavernij was een feit.

Door de komst van de Nederlanders in de VOC tijd is Zuid-Afrika voor altijd veranderd. In de jaren die volgden veranderde de samenstelling van de bevolking, de wetgeving, de taal, en verschenen de Nederlandse namen op de kaart, de gereformeerde kerk en de typisch gevormde gevels. Grote gebeurtenissen zoals de Boerenoorlogen rond 1900, de Britse overheersing en Apartheidsperiode waar rassenscheiding werd ingevoerd, hebben gezorgd voor rumoerige jaren en een bewogen relatie.

 

Goede Hoop

De tentoonstelling Goede Hoop geeft met behulp van circa 300 tekeningen, documenten, foto’s, schilderijen, meubels, gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten betekenis aan de gedeelde cultuur en wederzijdse beïnvloeding tussen beide landen. Robert Jacob Gordon, de Nederlandse expeditieleider, bracht in de 18e eeuw Zuid-Afrika in kaart. De landschapspanorama’s die hij destijds maakte komen prominent in beeld in de tentoonstelling.

Ben je nieuwsgierig naar de tentoonstelling? Je kunt deze bezoeken t/m 21 mei 2017. Kaartjes zijn te koop via de website van het Rijksmuseum of ter plaatse.

MuseumTV maakte in opdracht van het Rijksmuseum een mini-documentaire over de tentoonstelling. Martine Gosselink leidt u in de documentaire door de expositie en verteld haar verhaal bij de objecten. Bekijk de documentaire

Nog meer inspiratie opdoen? Bekijk meer blogs

background-pattern