ANVR logo
Calamiteitenfonds logo
SGR logo

Naar boven

De Zuid-Afrikaanse keuken

De Zuid-Afrikaanse keuken

blog

Geschreven op
donderdag 17 oktober
Geschreven door
Wendy Zwinkels

De Zuid-Afrikaanse keuken - biltongBij een goede kennismaking met een land kan natuurlijk het uitproberen van de lokale keuken niet ontbreken. Gelukkig zijn er in Nederland en België een aantal Zuid-Afrikaanse restaurants te vinden die goed aangeschreven staan. Zo kun je voordat je op reis gaat alvast de mix van culturen proeven in de verschillende gerechten.

Wij hebben onze lokale agent gevraagd wat zij ons voor zou schotelen als typisch Zuid-Afrikaanse. Waarna ze kwam met de onderstaande top 3:

 

Boboti

Misschien is boboti wereldwijd wel het meest bekende Zuid-Afrikaanse gerecht. Het is een mengsel van gehakt, kerriekruiden, ei, brood en melk. Vroeger werd het veelal als restmaaltijd gegeten door de arme boeren, maar tegenwoordig geven steeds meer verschillende culturen in Zuid-Afrika hun eigen draai aan deze gehaktschotel. Zo ook Amanda, onze Zuid-Afrika agent. Haar recept voor een lekkere boboti wilde ze graag met ons delen:

Ingrediënten:
2 uien fijngesnipperd – 1 appel in stukjes – 2T boter – 1 kg lamsgehakt – 2 sneetjes brood, in melk gedrenkt en uitgeknepen – 2T kerriepoeder – 2T suiker – 2 eieren – 2T azijn – 2T zout – ¼T peper – een handjevol rozijnen – 5 laurierbladeren – eventueel 1T turmeric (geelwortel)

Bereiding:
Bak de appel en ui in boter. Voeg het brood, vlees, kerriepoeder, suiker, 1 ei, azijn, zout, peper en rozijnen toe. Mix dit goed door elkaar. Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal of bakvorm. Duw de laurierbladeren goed verdeeld in het mengsel. Bak het geheel ongeveer 15 minuten. Klop het 2e ei met een scheutje melk (en de turmeric) en giet dit over het mengsel, 10 minuten voor het einde van de baktijd. Serveren met rijst en chutney.

Biltong

Biltong is een typisch Zuid-Afrikaans tussendoortje, en als je op vakantie bent in Zuid-Afrika ontkom je er niet aan. Eigenlijk is het niet meer dan gedroogde reepjes vlees met kruiden, maar de Zuid-Afrikanen zijn er dol op.

Biltong is ontstaan door het vele rondtrekken van de Afrikanen. Hierdoor hadden ze eten nodig dat lang houdbaar bleef. Als je biltong vers wilt bestellen, kun je er wel even op wachten voor hij klaar is; het duurt namelijk 6 dagen om deze te drogen. Vandaar dat je deze eigenlijk al in gedroogde versie koop. Op sommige plekken in Nederland kun je deze ook kopen, veelal online.

Zuid-Afrikaanse braaiBraai

Word je in Zuid-Afrika uitgenodigd om mee te eten? Zorg dan voor een lege maag want Zuid-Afrikanen houden ervan om hun gasten te verwennen. Grote kans dat de braai aangestoken wordt. Deze Afrikaanse variant op de barbecue is namelijk erg populair. Net als bij ons wordt het gezien als een sociale gebeurtenis op een picknickplaats of bij iemand thuis.

Naast vlees gaat er vaak ook maïskolven en zoete aardappel op de barbecue. Meestal brengen vrienden en familie zelf hun vlees/salade en dranken mee. Er gaan hele bergen vlees doorheen tijdens een braai: gigantische steaks, gegrilde en gezouten ribstukken, sosaties (sterk gekruide kebab) en pittig gekruide boereworsen worden – meestal door de mannen – geroosterd boven het gloeiende hout. Een belangrijk verschil met de Nederlandse barbecue; er wordt altijd gebraaid op hout in plaats van met kolen.

 

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

De Zuid-Afrikaanse keuken
background-pattern