ANVR logo
Calamiteitenfonds logo
SGR logo

Naar boven

Een rush in de bush – op game drive in Zuid-Afrika

Een rush in de bush – op game drive in Zuid-Afrika

blog

Geschreven op
vrijdag 18 oktober
Geschreven door
Wendy Zwinkels

Zuid-Afrika gamedrive in Kruger ParkEen reis naar Zuid-Afrika heeft vaak als doel om de Big 5 te spotten: 5 diersoorten waar je in een nationaal park (ook wel een game park genoemd) of privé-reservaat tijdens een jeepsafari naar op zoek gaat. De zoektocht zorgt al voor spanning, een rush in de bush. Slaag je er ook echt in om deze 5 dieren tijdens je Zuid-Afrika rondreis te vinden? Gefeliciteerd met je eigen “African Grand Slam”. Welke dieren behoren tot de Big 5? En welke bijzondere ontmoetingen hebben wij, samen met onze reizigers, de afgelopen jaren mogen ervaren? Stap in en ga met ons mee op game drive.

De olifant

Veel Zuid-Afrika reizigers hebben het geluk de olifant te spotten tijdens een safari. Soms ontdek je ze zelf, soms kom je andere reizigers tegen die zeggen dat er een grote groep gesignaleerd is. Gas erop en daar begint de chase. Tussen de bomen zie je een kudde olifanten, zijn het er tien, misschien elf? Er is ook een kleintje bij, wat lief. Maar, vergis je niet, de olifanten hebben een opvliegende kant en de waarschuwingsborden “stay in the vehicle” kom je niet voor niets met regelmaat tegen. Olifanten zijn sterk: bomen duwen ze met gemak om. Het flapperen met de oren is een teken dat ze ook voor jouw jeep niet wijken.

De buffel

Al denken veel reizigers dat de leeuw het gevaarlijkste dier is van de Big 5, in werkelijkheid is het de buffel. Het uiterlijk is al niet zo vriendelijk (chagrijnige oogopslag, grote hoorn over de breedte van de kop) en onze gids staat ons eerste gevoel over dit dier bij met een feitje: stap je de auto uit dan ben je binnen 5 seconden dood. Een kopstoot van een buffel kan ervoor zorgen dat je lichaam letterlijk stuk gaat. Een gaaf horrorverhaal, maar de buffel staat op enkele meters van de jeep. Slik… Doodstil kijken wij toe. Ik heb kriebel aan mijn neus, maar durf mijn hand er niet naar toe te brengen. Bewegen komt later wel weer.

De neushoorn

Vroeger werd er veel op de neushoorn gejaagd vanwege hun hoorns. Ondanks dat de jacht inmiddels verboden is, zijn er nog steeds stropers actief. De neushoorn is hierdoor een bedreigde diersoort van de Big 5. Wat een ontzag voelden wij voor deze dieren. Zacht fluister ik naar mijn reisgenoot: “Ze zien er helemaal niet bang uit”, waarna ik besef dat de neushoorn met een simpele beweging onze jeep kan omgooien. Geen reden voor de neushoorn dus om bang te zijn. Dit is zijn terrein. Ik kijk naar de gids, hij lacht. Oké, so far so good.

De leeuw

Roep jij bij het spotten van de leeuw “Simba!”? Je zal niet de eerste zijn. De leeuw is een dier met een hoog knuffelgehalte. Door de rol in tekenfilms, de knuffel die thuis in bed ligt of simpelweg door de aaibare manen. De leeuw, een grote versie van een favoriet huisdier. Toch blijft het bijzonder om dit dier in zijn eigen leefgebied te zien. Heb je geluk, dan spot je een jagende leeuw of een leeuw die geniet van zijn verse prooi. Vaak doen leeuwen echter niet zo veel. Luieren in de schaduw van een boom. Welpjes tuimelen over moeder en tantes heen. Zo schattig, je vergeet bijna dat het wilde dieren zijn.

Het luipaard

Herkenbaar aan de donkere vlekken op zijn goudbruine vacht. Een luipaard jaagt ’s nachts en is daardoor overdag lastig te spotten. Zo lastig dat wij ons wel eens afvragen of het luipaard überhaupt aanwezig is in de parken. De gids verzekert ons van wel. Tijdens gesprekken met andere reizigers wordt de luipaard vaak genoemd als misser. Des te meer reden om nog eens terug te keren naar de parken: luipaard, come out, come out, wherever you are…

Wil je ook naar Zuid-Afrika? Bekijk onze Zuid-Afrika reizen.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

Een rush in de bush – op game drive in Zuid-Afrika
background-pattern