Langs landhuizen en verborgen baaien

bouwsteen

  • Reisschema:
    Westpunt, Curaçao
  • Reisduur:
    4 dagen - 3 nachten
  • Reissom:
    € 225,- p.p. (bij 2 personen)
Het ultieme net-even-anders Curaçaogevoel krijg je vanzelf met deze selfdrive naar Westpunt, het meest ruige en afgelegen stukje op dit zonovergoten eiland. De veelzijdigheid, mix van Caribische en Hollandse invloeden, luxe resorts en de goede vliegverbindingen maken het een geliefde vakantiebestemming voor Nederlanders. Maar wat is er nu leuker dan op eigen houtje per huurauto langs blauwe lagunes en grote okergele landhuizen rijden?

Na de inswing bouwsteen start je vanaf het stadshotel in Willemstad en rijd je in zo'n 1,5 uur door heuvelachtig landschap naar Westpunt. Je kunt grote landhuizen bezoeken, per auto of te voet de natuur van het Christoffelpark ontdekken, de ruige noordkust waar golven tegen de rotsen slaan bezoeken en natuurlijk genieten aan rustige baaitjes.

Dag 1 – Westpunt, aankomst

De meeste reizigers die vandaag de selfdrive starten, hebben er enkele dagen in het kleurrijke Willemstad opzitten en zijn uitgerust en klaar om het westen te gaan ontdekken. Na het ontbijt wordt de huurauto afgeleverd bij het stadshotel in Willemstad. Vraag of je een kaart meekrijgt, meestal zijn deze voldoende voorhanden. De afstand die je vandaag aflegt is zo’n 45 km, dus je kunt rustig aan doen en er is voldoende tijd om onderweg te stoppen.

Zodra je de drukke omgeving van Willemstad verlaat, merk je snel dat de wegen een stuk rustiger zijn en ook de binnenwegen goed geasfalteerd. Je volgt de Weg naar Westpunt door de heuvels die je uiteindelijk brengt naar Westhill. Als je trek krijgt, stop je bij landhuis Dokterstuin. In de tuin achter het landhuis kun je lunchen in restaurant Komedor Krioyo dat lokale gerechten zoals pastechi, een snack van gefrituurd deeg met vlees of vis, serveert. Stop onderweg ook nog even bij een supermarkt om wat eten en drinken in te slaan voor de komende dagen. Je verblijft in een ranchstijl aparthotel. De omgeving is erg mooi en rustig, je bent weg van alle toeristische hectiek.

Dag 2 en 3 – ontdekkingstocht in het westen van Curaçao

De komende dagen kun je het westen op eigen houtje verkennen. Rijd na je zelf gemaakte ontbijt door groene heuvels, langs okergele landhuizen naar afgelegen baaitjes. Kies af en toe voor een kruip-sluip-doorweg, juist hier zie je Curaçaose taferelen: een leguaan schiet over de weg, mannetjes zitten in schommelstoelen voor hun huis en warmtetrillinkjes kronkelen boven de weg.
Neem je zwemkleding mee, zodat je onderweg kunt stoppen voor een verfrissende duik en rijd bijvoorbeeld dwars door het binnenland naar Park Nashional Shete Boka. Dit park is gesticht om de inhammen langs de noordkust, die door diverse bedreigde schildpadden als broedplaats worden gebruikt, te beschermen. In het broedseizoen kun je onder begeleiding de broedplaatsen bezoeken. Bij de kust van Boka Tabla worden golven tegen de rotsen geworpen. Maak hier schitterende foto’s van deze grillige kustlijn.

Het Christoffelpark is met haar 1860 hectare aan bijzondere planten en dierensoorten met recht een van de mooiste bezienswaardigheden in de omgeving te noemen. Het cactus en leguanenpark is vernoemd naar de in het park gelegen 375 meter hoge Christoffelberg. Een bezoek aan het park betekent vroeg op. Tegen de middag, als de zon hoog staat, kan het namelijk erg heet worden. Via de voormalige stallen van landhuis Savonet kun je het park betreden (toegangsprijs $10 exclusief). Trek je wandelschoenen aan, wandel tussen wilde orchideeën en geniet van de leguanen en kwetterende vogels verscholen in groene boomtoppen.

Breng vandaag zeker ook een bezoekje aan een van de landhuizen. De voormalige plantagehuizen, waar de meester er zijn huisslaven woonden, zijn gebouwd in de 18e en 19e eeuw. Er waren ongeveer 100 kleine plantages op Curaçao, waarvan de meesten suikerrietplantages. Landhuis Knip, ookwel Kenepa, is genoemd naar de vrucht van de Kenepaboom. Het lijkt alsof het landhuis de mooie stranden Kleine Knip en Grote Knip bewaakt. Het was ooit een van de meest welvarende plantages op het eiland. Het museum en de tentoonstelling van antieke meubelen is het bezoeken waard.

Dag 4 – vertrek

Je verblijf in West-Curaçao zit erop. Wie wat langer de tijd wil hebben om Curaçao te verkennen, kan het verblijf in Westpunt natuurlijk verlengen. Anders rijd je terug naar de luchthaven om terug te vliegen naar Nederland of vervolg je de reis met een verblijf op Bonaire.

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met