Riksja Travel Suriname

Naar boven

Klimaat en beste reistijd Suriname

Algemene informatie

klimaat suriname

Klimaat in Suriname

Suriname kent in principe vier seizoenen en dit is gebaseerd op de hoeveelheid neerslag die er valt. Sowieso is Suriname een nat land waarin er veel regen valt, maar dit wordt vaak afgewisseld met een helderblauwe lucht en een zonnetje. De meeste neerslag valt in de namiddag en vaak zijn de buien kort maar hevig, daarna is het weer droog en is er niets aan de hand. Wel is het in Suriname het gehele jaar erg warm, met temperaturen rond de 31 graden. Hieronder bespreken we de vier seizoenen.

 

De kleine regentijd: begin december tot eind januari

Van begin december tot eind januari vindt de kleine regentijd plaats. Er valt in deze periode gemiddeld 200 milliliter neerslag per maand. Om je een beter beeld te schetsen van deze hoeveelheid: dat is ongeveer twee keer zoveel als in Nederland tijdens onze natste maand juli. Wel is dit de minst hete periode, met een gemiddelde temperatuur van 30 graden.

De kleine droge tijd: eind januari tot half april

Ruim twee maanden daarna valt er wat minder regen, gemiddeld zo’n 150 millimeter per maand. Dit is ongeveer drie keer zoveel als in ons voorjaar. Daarnaast leggen de zeeschildpadden in deze periode hun eieren in Galibi en heb je de kans dit van dichtbij mee te maken.

zonsondergang Suriname

De grote regentijd: van half april tot half augustus

Wil je neerslag echt vermijden, reis dan vooral niet tussen half april en half augustus naar Suriname. In deze periode valt er de meeste neerslag, met mei en juni als absolute piekmaanden. Er valt dan gemiddeld 300 millimeter regen per maand. Wel heb je ook in dit seizoen de mogelijkheid om de zeeschildpadden hun eieren te zien leggen. Dit doen zij meestal tot juli in Galibi.

De grote droge tijd: van half augustus tot begin december

Als je liever in de drogere maanden reist, kun je het beste tussen half augustus tot begin december reizen. Daarvan zijn september en oktober de minst natte maanden, met een gemiddelde neerslag van 80 millimeter per maand. Dit is ongeveer evenveel als in januari en augustus bij ons. Wel zijn dit de heetste maanden, waarbij de temperatuur kan oplopen tot 35 graden.

Orkanen in Suriname?

In Suriname komen er nagenoeg geen orkanen voor. Wel kan het tijdens de regenbuien harder waaien en kunnen er windstoten ontstaan van maximaal honderd kilometer per uur.

Beste reistijd Suriname

De beste reistijd voor Suriname is begin februari tot half april en van half augustus tot half november, met september en oktober als beste maanden. Mocht je heel graag ook zeeschildpadden willen zien, dan raden wij aan om in de maanden februari of maart te gaan. In de andere maanden is de kans groot dat de onverharde wegen veel diepe plassen bevatten. Ook in deze periode kun je prima reizen naar Suriname, maar dit is wel goed om rekening mee te houden.

Qua temperatuur maakt het niet heel veel uit wanneer je gaat. Zo is het hier het gehele jaar erg warm en zonnig. Wel kan de temperatuur in het kleine droge seizoen zakken naar 28 graden, wat soms een verademing kan zijn.

Al met al kun je het gehele jaar naar Suriname reizen, alleen vergen de natte seizoenen net wat meer voorbereiding.

suriname rivier klimaat
bouwsteen

Langs landhuizen en verborgen baaien

 • Westpunt, Curaçao
 • 4 dagen - 3 nachten
 • € 368,- p.p. (bij 2 personen)
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
rondreis

Hoogtepunten in Suriname

 • Paramaribo - Bigi Pan - Peperpot - Frederiksdorp - Fredberg - Boven-Suriname - Domburg
 • 14 dagen / 13 nachten
 • vanaf € 1838,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Ontbijt Curacao reis Antillen
bouwsteen

Chillen aan het cocktailstrand van Jan Thiel

 • Jan Thiel baai, Curaçao
 • 4 dagen - 3 nachten
 • € 258,- p.p. (bij 2 personen)
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
rondreis

Familiereis Suriname

 • Paramaribo - Plantage Frederiksdorp - Brokopondo - Boven-Suriname - Groningen - Bigi Pan - Peperpot Natuurpark
 • 14 dagen / 13 nachten
 • Vanaf € 1580,- p.p. bij 4 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern